Οχι μόνο δεν κατάφεραν να τον αποφυλακίσουν για να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του, αλλά οι δικηγόροι του Κάρλος Γκον προειδοποιούν ότι θα περάσει και το… Πάσχα προφυλακισμένος για οικονομική κακοδιαχείριση και φοροδιαφυγή. Διότι φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη δεν πηγαίνει μόνο στην Ελλάδα με τον αραμπά. Πηγαίνει και στην Ιαπωνία, ακόμα και όταν κατηγορούμενος είναι ο πανίσχυρος πρόεδρος της τριπλής συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi.
Ο ηλικίας 64 ετών μάνατζερ παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη σε δικαστήριο του Τόκιο για πρώτη φορά μετά την αναπάντεχη σύλληψή του τον περασμένο Νοέμβριο από τις ιαπωνικές αρχές. Αρνήθηκε ως λανθασμένες όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστήριξε ότι αδίκως κρατείται. Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο θεωρούμενος «ο σωτήρας της Nissan» (μέσω της συνεργασίας της ιαπωνικής εταιρείας με τη γαλλική Renault) οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος ενώπιον των δικαστών: «Φορούσε χειροπέδες στα χέρια και είχε ένα σκοινί γύρω από τη μέση του, ενώ ήταν εμφανώς πολύ αδυνατισμένος» αναφέρει το BBC.
Εχασε 10 κιλά
Σύμφωνα με τη γαλλική τηλεόραση, ο βραζιλιάνικης καταγωγής γάλλος μάνατζερ κατά το δίμηνο της κράτησής του έχασε 10 κιλά. Ερωτηθείς αν ο πελάτης του έχει ελπίδες να αποφυλακιστεί, ο συνήγορος του Γκον, Μοτονάρι Οτσούρου, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ιαπωνία δεν συνηθίζεται η διακοπή της προφυλάκισης προτού διεξαχθεί η πρώτη δίκη». Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι πιθανόν να χρειαστεί να περάσουν ακόμα και έξι μήνες προτού ξεκινήσει η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης Γκον. Ιάπωνας δικαστής εξάλλου δήλωσε πως η κράτηση του Γκον δικαιολογείται διότι υπάρχει ο κίνδυνος διαφυγής του κατηγορουμένου στο εξωτερικό.
Ο Γκον κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι απέκρυψε από τις φορολογικές αρχές της Ιαπωνίας το ήμισυ των αποδοχών που είχε λάβει την πενταετία 2010-2015 ως πρόεδρος της Nissan Motor (έκρυψε 5 δισ. γεν ή 44 εκατ. δολάρια ΗΠΑ δηλαδή). Κατηγορείται επίσης ότι «φόρτωσε» στη Nissan ζημιές 1,65 δισ. γεν (17 εκατ. δολάρια) από προσωπικές του επενδύσεις και ότι κατέβαλε από τα ταμεία της εταιρείας 14,7 εκατ. δολάρια στον σαουδάραβα επιχειρηματία Χαλίντ αλ Ζουφαλί για να εξασφαλίσει από αυτόν εγγυητική επιστολή προκειμένου να καλύψει τα χρέη του από τις ζημιογόνες επενδύσεις.