Με προίκα τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας, απόρροια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, της εφαρμογής του πλάνου μετασχηματισμού τους, αλλά και του ράλι των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες στη διαδικασία των νέων stress tests που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2020. Οι διοικήσεις τους, τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις όσο και ανεπισήμως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα περάσουν για μία ακόμη φορά με επιτυχία τους σχετικούς ελέγχους.
Προσδοκούν δε πως με εξασφαλισμένο το πιστοποιητικό φερεγγυότητας από τη Φρανκφούρτη θα επιταχύνουν από την επόμενη χρονιά, χωρίς την πίεση για δράσεις άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις αύξησης των κεφαλαίων τους το επόμενο διάστημα προς κάλυψη μέρους των ζημιών από τη διαδικασία της εξυγίανσης. Ωστόσο, ο προγραμματισμός τους θα γίνει δίχως ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα από τις εποπτικές αρχές, αλλά στη βάση των προτεραιοτήτων τους, των αναγκών τους αλλά και των συνθηκών που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές.
Με τον τρόπο αυτόν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων ευελπιστούν ότι στις μεθεπόμενες ασκήσεις προσομοίωσης, που θα διεξαχθούν το 2022, οι δείκτες καθυστερήσεων θα βρίσκονται κάτω από το 10%, δίνοντας στο εγχώριο σύστημα το διαβατήριο για ένταξη στην υπό δημιουργία πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω
Είσοδος