Με στόχο να περιοριστεί το κενό ΦΠΑ, δηλαδή η απόκλιση μεταξύ των ποσών που θα έπρεπε να εισπράττει το κράτος από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε σύγκριση με αυτά που τελικά μπαίνουν στα ταμεία του, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εφαρμόζει νέες τεχνικές ελέγχου ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τη δυνατότητα που έχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις να εμφανίζουν αυξημένες δαπάνες και μειωμένα έσοδα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα πρόσθετα έσοδα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μειώσεις φόρων αλλά και στην παροχή πρόσθετων επιδομάτων, τη χορήγηση 13ου μισθού ή σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Τελευταία χρονιά

Εφέτος είναι η τελευταία χρονιά που έχουν τη δυνατότητα οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να δηλώσουν δαπάνες και έσοδα στα «όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων – εξόδων», με το ποσοστό αυτών να έχει καθοριστεί για τα εισοδήματα του 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025) σε 30% σε σχέση με αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ουσιαστικά, δηλαδή, βάσει ερμηνευτικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ, επιτρέπεται στους επαγγελματίες να εμφανίσουν περισσότερες δαπάνες από αυτές που έχουν διαβιβαστεί στα myData έως και 30% σε σύγκριση με αυτές που έχουν δηλωθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της (ΑΑΔΕ). Ομως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», οι πρώτοι που θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα είναι όλοι εκείνοι που θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτές τις «νόμιμες αποκλίσεις» και θα εμφανίσουν παραπάνω δαπάνες ή λιγότερα έσοδα στο όριο του 30%.

Οι κωδικοί

Κατά τη συμπλήρωση των εφετινών φορολογικών δηλώσεων επαγγελματιών και νομικών προσώπων, οι κωδικοί στο έντυπο Ε3 «Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα» θα είναι για πρώτη φορά  προσυμπληρωμένοι, όπως έχουν προκύψει από την άντληση των στοιχείων από το σύστημα myData όπου καθημερινά καταγράφονται και αποθηκεύονται εκατομμύρια συναλλαγές (τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής).

Ωστόσο, αν και τα ποσά που αναγράφονται στους κωδικούς του Ε3 θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που έχουν περαστεί στα myData, για τελευταία φορά θα μπορέσουν κατά την εφετινή συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να παρέμβουν οι λογιστές τους και να κάνουν διορθώσεις τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα.

Οι έλεγχοι

Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι όποιοι το πράξουν και κινηθούν στο όριο των αποκλίσεων του 30% δεν θα βρεθούν σε δείγμα ελέγχου όπου στη συνέχεια θα εξεταστούν ένα προς ένα όλα τα παραστατικά που έχει εκδώσει ή λάβει ο επιτηδευματίας, και τότε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις σε περίπτωση πραγματικών διαφορών και όχι απλώς ποσοστιαίων αποκλίσεων θα είναι τσουχτερά.

Πάντως, εντυπωσιακά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ όπου την περασμένη Πέμπτη 27 Μαρτίου είχαν διαβιβαστεί συνολικά στο σύστημα myData 5,68 δισεκατομμύρια παραστατικά συνολικής αξίας 3,76 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις να ανέρχονται σε 1.545.998. Ολα αυτά τα στοιχεία περνούν καθημερινά από την κρησάρα των διασταυρώσεων και όπου διαπιστώνονται ύποπτες συναλλαγές και κινήσεις, ακολουθεί η διαδικασία του ελέγχου.