6.500 «κατάσκοποι» στα χωράφια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί στη χώρα μας το πρώτο έργο εθνικής υποδομής για την ψηφιακή γεωργία, προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ

Το μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του καλλιεργητή σύντομα θα γράφει: «Πρέπει να ποτίσεις τα σπαράγγια, να μαζέψεις τις φράουλες και να ψεκάσεις τις ελιές»!
Η ψηφιακή γεωργία έχει ήδη αρχίσει να «χτυπάει» την πόρτα των νέων αγροτών της Ελλάδας μέσω των πρώτων ιδιωτικών τεχνολογικών λύσεων. Ωστόσο, σύντομα τέτοιες λύσεις θα προσφέρονται και από την πολιτεία.
Μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο αναμένεται να προκηρυχθεί στη χώρα μας το πρώτο έργο εθνικής υποδομής ψηφιακής γεωργίας στην Ευρώπη με τη στήριξη της Κομισιόν.
Το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», με συνολικό προϋπολογισμό 33,5 εκατ. ευρώ, σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και θα υλοποιήσει η «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, εάν στη χώρα μας βελτιώνονταν η τυποποίηση και η επιχειρηματική λειτουργία στον κλάδο του αγροδιατροφικού τομέα, το πρόσθετο όφελος στην οικονομία θα ήταν 12,2 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργούνταν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Με βάση τις προδιαγραφές του έργου, ολόκληρη η χώρα θα καλύπτεται πλέον από μια τεχνολογική πλατφόρμα, η οποία με τη χρήση χιλιάδων σταθμών συλλογής εδαφικών και ατμοσφαιρικών δεδομένων και τη βοήθεια δορυφόρων θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα περιβαλλοντικά δεδομένα που αφορούν αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών.

Παρακολούθηση της Γης από δορυφόρους

Η συγκεκριμένη κεντρική υποδομή θα μπορεί να συνδυαστεί με τις σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και η παρακολούθηση της Γης από δορυφόρους (Earth Observation). Ολα τα δεδομένα που θα συλλέγονται – αναλύονται θα μπορούν να προσδώσουν νέα γνώση για καλύτερη και εγκυρότερη διαχείριση των καλλιεργειών και να συνδυαστούν και με άλλες υπηρεσίες «έξυπνης» γεωργίας.
Τα πλέον χρήσιμα για τη διαχείριση των καλλιεργειών θα είναι τα δεδομένα που σχετίζονται με την ποιότητα του εδάφους και του νερού, την ευρωστία και τις ανάγκες του φυτού, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του μικροκλίματος, καθώς και τη διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης. Δηλαδή από παράγοντες από τους οποίους εξαρτώνται η γεωργική παραγωγή και η ασφάλεια τροφίμων.
Η πλατφόρμα θα διασυνδέει παραγωγούς, οργανώσεις παραγωγών, γεωργικούς συμβούλους, ερευνητικά ιδρύματα, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς που εμπλέκονται με τη γη και την παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα είναι πλέον μονόδρομος, στον οποίο οφείλουμε να συμπορευτούμε πολιτεία, ακαδημαϊκή κοινότητα, αγροτικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, γεωργικοί σύμβουλοι και πρώτοι από όλους οι αγρότες».
Ο κύκλος της γεωργικής πληροφορίας
r Οι 6.500 τηλεμετρικοί σταθμοί θα συλλέγουν τα δεδομένα, τα οποία θα αποστέλλονται στην cloud πλατφόρμα και θα ταξινομούνται σε ειδικά διαμορφωμένη «αποθήκη». Εκεί θα επεξεργάζονται και θα αναλύονται για να επιστρέψουν με τη μορφή συμβουλών προς τον αγρότη.
r Ο αγρότης θα λαμβάνει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς χρέωση στο κινητό του τηλέφωνο ή μέσω εφαρμογών που θα πλαισιώνουν τη λειτουργία της πλατφόρμας. Επίσης, θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την καταχώριση των δικών του καλλιεργητικών δεδομένων (π.χ. πότε και πόσο πότισε, πότε και πόσο έβρεξε). Με άλλα λόγια, θα δημιουργεί ο ίδιος το ημερολόγιο της καλλιέργειάς του.
Σε πρώτη φάση, το έργο θα καλύψει το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 15 εκατ. στρέμματα, ενώ οι ωφελούμενοι θα ανέλθουν σε 450.000. Στη συνέχεια, θα μπορούν να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο, καθώς στη δεύτερη φάση το έργο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Πανελλαδικό δίκτυο συλλογής δεδομένων
Οι 6.500 τηλεμετρικοί σταθμοί (φορητοί και ενεργειακά αυτόνομοι) θα καλύψουν και τις 13 Περιφέρειες της χώρας, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ, ενώ θα εγκατασταθούν σε τρεις φάσεις που θα απέχουν μεταξύ τους τρεις μήνες (1.000, 1.000 και 4.500). Η χωροταξική κατανομή των σταθμών θα γίνει κατά τρόπο ώστε να καλύπτονται το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της παραγωγικής γης και οι διαφορετικές κλιματικές και εδαφικές ζώνες.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των αγροτών, η οποία θα γίνει με ημερίδες σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, αλλά και online μέσω της πλατφόρμας.

Τρεις καθημερινές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Χανιά

Με τρεις καθημερινές πτήσεις στη γραμμή Αθήνα – Χανιά η ελληνική αεροπορική εταιρεία Sky Express ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2005, έχει αλλάξει ιδιοκτησία και σήμερα πετά συνολικά σε 32 προορισμούς του εσωτερικού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και «άγονες» γραμμές. Η Sky Express διαθέτει ιδιόκτητο στόλο 12 αεροσκαφών τύπου ATR-500, με 70, 50 και 48 θέσεις. Το δρομολόγιο Αθήνα – Χανιά εκτελείται με ATR-500, 70 θέσεων.
Η διοίκηση της Sky Express ανακοίνωσε την έναρξη των δρομολογίων της προς τα Χανιά σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, παρουσία των τοπικών αρχών και εκπροσώπων του τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι οι συνδέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Χανιά είχαν μειωθεί αισθητά έπειτα από την αποχώρηση της Ryanair από το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
«Η νέα γραμμή Αθήνα – Χανιά αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Sky Express κ. Γιάννης Πετούλης και συμπλήρωσε: «Η Sky Express έχει κρητικές ρίζες και ήρθε στα Χανιά για να μείνει. Στόχος είναι η επέκταση των δρομολογίων της και σε άλλους ελληνικούς προορισμούς, έχοντας ως μοντέλο τη σύνδεση των νησιών με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο».
Σύμφωνα με τον κ. Πετούλη, «η μεταφορά χειραποσκευών – αποσκευών με τα αεροπλάνα της Sky Express είναι δωρεάν, ενώ όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο VIP Lounge Μελίνα Μερκούρη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.