Στην εφαρμογή για πρώτη φορά αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε 505 περιοχές και οικισμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια θα προχωρήσει το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να «παγώσει» τις τιμές της Εφορίας στις υφιστάμενες ζώνες τόσο για εφέτος όσο και για το 2025 προκειμένου να μη δημιουργήσει νέο σπιράλ αυξήσεων τιμών στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες, δύο είναι τα βασικά θέματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Το ένα είναι οι νέες εντάξεις που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται και υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία επανεκτίμησης των αντικειμενικών αξιών σε δήμους που είχαν υποβάλει ενστάσεις και τελικά έγινε αποδεκτή από τη φορολογική αρχή η προσφυγή τους για αλλαγή στις νέες τιμές της Εφορίας που εφαρμόζονται από τις αρχές του 2022.

Σπιράλ ανόδου

Οσον αφορά τις αναπροσαρμογές για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, που αφορούν αυτή τη στιγμή 13.808 ζώνες, όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε και να προχωρήσουμε σε νέα αναπροσαρμογή, σε μία περίοδο μάλιστα που η κτηματαγορά έχει σημαντικές διακυμάνσεις». «Μία τέτοια κίνηση», σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «είναι πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε ένα νέο σπιράλ ανόδου των πραγματικών τιμών που θα επηρέαζε τόσο τις τσέπες των νοικοκυριών όσο φυσικά και το τέρας του πληθωρισμού».

Ενδεικτικό για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην κτηματαγορά όσον αφορά το ράλι τιμών είναι τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς, βάσει πραγματικών συναλλαγών και τιμών.

Για το 2023 η μέση αύξηση τιμών πώλησης ακινήτων διαμορφώθηκε στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων ανεξαρτήτως έτους κατασκευής και η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση, τη σταδιακά βελτιωμένη αγοραστική δύναμη του έλληνα καταναλωτή μετά το πέρας των μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, την αναζήτηση για καλύτερες και πιο ποιοτικές κατοικίες, αλλά και στο ότι ο Ελληνας εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ακίνητο ως την πιο ασφαλή επένδυση. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του καταγεγραμμένου ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα για το προηγούμενο έτος (4,2%).

Πυλώνας

Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και μετά από μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και ύφεσης η αγορά του real estate στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, την οποία δεν θα ήθελαν να τη στρεβλώσουν με μία νέα αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Από την άλλη, με τις αλλαγές που δρομολογούνται στις εκτός σχεδίου περιοχές και περισσότεροι ιδιοκτήτες θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παραμένουν στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, άρα δεν χρειάζεται να υπάρξουν προς το παρόν άλλες αυξήσεις.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και τις περιοχές που πρόκειται να εφαρμοστούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής για να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι 505 εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμοί. Για παράδειγμα, προς ένταξη στο νέο αντικειμενικό σύστημα είναι περιοχές στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στην Ανθούσα Αττικής, στον Λαγανά Ζακύνθου και σε πολλούς άλλους μικρούς οικισμούς.

Εκτός σχεδίου

Αλλαγές σχεδιάζονται στις τιμές ζώνης 100-200 περιοχών που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος αλλά παραμένουν εκτός σχεδίου δόμησης. Οσον αφορά τη διαδικασία καθορισμού τιμών Εφορίας στις προς ένταξη περιοχές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών αυτή αναμένεται να ξεκινήσει αρχές 2025 και να κρατήσει περίπου ένα εξάμηνο. Για την επανεξέταση όλων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο σύνολο της επικράτειας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομικών, «αυτό θα μας απασχολήσει από το 2026 και μετά».

Αιτήσεις-προσφυγές

Αποδεκτές οι ενστάσεις 12 δήμων για μείωση τιμών ζώνης

Ο «κύβος ερρίφθη» αναφορικά με το ποιοι δήμοι τελικά μπορούν να ελπίζουν ότι θα μειωθούν οι τιμές ζώνης που κατά τους ίδιους αυξήθηκαν υπέρμετρα στην τελευταία αναπροσαρμογή που εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2022.

Συνολικά το περασμένο έτος είχαν υποβάλει αιτήσεις-προσφυγές κατά της τελευταίας απόφασης αύξησης των τιμών ζώνης της Εφορίας 169 δήμοι, δηλαδή περίπου 1 στους 2 στο σύνολο της επικράτειας. Από αυτούς αποδεκτές έγιναν οι ενστάσεις μόνο για 12 δήμους και οι οποίοι θα περιμένουν περίπου ένα εξάμηνο να ολοκληρωθούν οι τιμές ζώνης. Πρόκειται για τους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Χαλανδρίου, Πύργου, Αστυπάλαιας, Γλυφάδας, Πειραιά και Ρόδου. Για τους παραπάνω δήμους θα ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω πρόσκλησης ενδιαφέροντος για να προσέλθουν ανεξάρτητοι εκτιμητές που θα καθορίσουν τις νέες τιμές ζώνης. Για τους υπόλοιπους 155 δήμους, δηλαδή για το 91% εκείνων που προσέφυγαν κατά των αυξήσεων των τιμών ζώνης, απορρίφθηκε η ένστασή τους ως μη βάσιμη και σύμφωνα με τις πληροφορίες στους δήμους αυτούς περιλαμβάνεται και ο μεγαλύτερος της χώρας, αυτός της Αθήνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις της Λέρου και της Μυκόνου όπου είχαν γίνει προσφυγές από τους δημάρχους τους και ενώ αρχικώς είχε γίνει αποδεκτή η ένστασή τους στη συνέχεια τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία αλλά τελικά απορρίφθηκε λόγω σημαντικών ελλείψεων.