Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών για να εισπράξει έως το τέλος του έτους 15 δισ. ευρώ έτσι ώστε να κλείσει ο προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% ή 7,2 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να καταβληθεί και εφέτος κοινωνικό μέρισμα, να αυξηθεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, να δοθούν αναδρομικά και στους γιατρούς του ΕΣΥ μαζί με τις υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που έχουν δικαιωθεί από το ΣΤΕ, αλλά και να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο «μαξιλάρι» για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών από τους θεσμούς τον Απρίλιο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ «θα πάνε στην άκρη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ώστε, αν χρειαστεί, να τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό του 2019 για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και έτσι να μην υπάρξει πιθανότητα να εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.

Οι συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν το 2019 και ότι οι θεσμοί με τα στοιχεία που έχουν λάβει στα χέρια τους θα πειστούν για τη μη αναγκαιότητα του εν λόγω μέτρου στην επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Από τα 900 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα και αφού αφαιρεθεί το «μαξιλάρι» των 300 εκατ. ευρώ απομένουν 600 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδιάζεται να δοθούν με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος περίπου 450 εκατ. ευρώ. Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δοθούν επιπλέον 60 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 100 -140 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως αναδρομικά σε ομάδες όπως οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν ήταν μέσα στην αρχική απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ολα αυτά, όμως, βασίζονται στο σενάριο ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν έως το τέλος του έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και δεν θα εμφανίσουν σημάδια κόπωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως τον Αύγουστο του 2019 περισσότεροι από 3.801.967 πολίτες και επιχειρήσεις χρωστούν στην Εφορία 102,6 δισ. ευρώ, ενώ σε 1.430.356 φορολογουμένους έχει πραγματοποιηθεί δέσμευση ή ηλεκτρονική κατάσχεση λογαριασμού και 1.732.862 πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αξίζει να τονιστεί ότι μόνο τον Αύγουστο του 2018 έμειναν απλήρωτοι φόροι 849 εκατ. ευρώ, ενώ το οχτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 6,3 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο στόχος του υπερπλεονάσματος επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία υπερφορολόγησης των υπολοίπων που πληρώνουν κάθε μήνα τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Και 120 δόσεις

Μέσα σε αυτό το σκηνικό φορολογικής ασφυξίας το υπουργείο Οικονομικών κάνει προσπάθεια να πείσει τους δανειστές να έρθει στη Βουλή ρύθμιση έως 120 δόσεις για μικρά χρέη έως 5.000 ή 10.000 ευρώ ώστε περισσότεροι από 3.880.000 φορολογούμενοι να μπορέσουν να αποπληρώσουν σε πολλές δόσεις των 50 ευρώ τις οφειλές τους και να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ πιθανόν έως το τέλος του έτους να εγκριθεί η πολυπόθητη αυτή ρύθμιση που θα αποτελέσει ανάσα για τους πολίτες και τα δημόσια έσοδα.
Οσον αφορά το προσχέδιο προϋπολογισμού που εστάλη στην Κομισιόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει υπολογισμούς ώστε με ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και εφαρμογή μέρους των αντίμετρων να εξασφαλισθεί για τον προϋπολογισμό του 2019 ένα πλεόνασμα της τάξεως του 3,6%. Αντιθέτως, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης συντάξεων και το σύνολο των ψηφισμένων αντίμετρων, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί στο 4,2%. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή επιτυγχάνεται ο στόχος πλεονάσματος πάνω από 3,5%.

Ποιοι θα το πάρουν

Οσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτος, αυτό θα είναι μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι αλλά αναμένεται να δοθεί στις ίδιες κοινωνικές ομάδες που το έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2017 με αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Πέρυσι είχε δοθεί σε άγαμους και έγγαμους με ή χωρίς παιδιά με εισοδήματα που δεν ξεπερνούσαν τις 9.000 ευρώ για τους άγαμους, τις 13.500 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς παιδιά, τις 15.750 για έγγαμους με 1 παιδί, τις 18.000 για 2 παιδιά, τις 20.250 για τρία παιδιά κ.ο.κ.

Το επίδομα πετρελαίου

Εκεί που αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος εφέτος είναι στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει την τιμή ανά λίτρο σε απαγορευτικά επίπεδα για τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», αναμένεται να διπλασιαστεί το κονδύλι που προορίζεται για το εν λόγω επίδομα από 60 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι σε 120 εκατ. ευρώ για τον εφετινό χειμώνα.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν θα αλλάξουν, θα είναι τα ίδια με τα περυσινά. Εκεί που θα υπάρξουν αλλαγές θα είναι στο ύψος της επιδότησης ανά λίτρο και ανά γεωγραφική ζώνη.
Ειδικότερα, κάτοικοι των νομών της Α’ Ζώνης (Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) θα έχουν διπλάσια ή και τριπλάσια επιδότηση ανά λίτρο σε σύγκριση με πέρυσι. Δηλαδή από 12,5 λεπτά το λίτρο θα λάβουν 25 λεπτά ή 37,5 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό επίδομα μπορεί να φθάσει τα 937,5 ευρώ από 312,5 ευρώ που ήταν για την περυσινή περίοδο.
Στις υπόλοιπες ζώνες το επίδομα αναμένεται να διπλασιαστεί και έτσι οι κάτοικοι της Β’ Ζώνης (ανήκει ο Δήμος Θεσσαλονίκης) θα λάβουν έως 375 ευρώ επιδότηση αντί για 187,5 ευρώ πέρυσι και της Γ’ Ζώνης (περιλαμβάνεται η Αττική) θα λάβουν έως 200 ευρώ αντί για 100 ευρώ πέρυσι.