Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με αποτέλεσμα η συνολική τους κεφαλαιοποίηση να υποχωρήσει στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας πτώση 3,2 δισ. ευρώ από το τέλος του Οκτωβρίου, όταν και άρχισαν να ανακοινώνονται τα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, και σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε νέα χαμηλά 33 μηνών καθώς οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν δραματικές απώλειες (-67% εφέτος για την Πειραιώς, -63% για την Εθνική, -40% για τη Eurobank και -32% για την Alpha Bank). Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τραπεζών είχαν μηδενιστεί δύο φορές, τόσο με το PSI τον Φεβρουάριο του 2012 όσο και με τη δεύτερη φάση της ελληνικής κρίσης τον Νοέμβριο του 2015. Το τελευταίο χτύπημα για τις μετοχές των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αφορούσε την αφαίρεση της Eurobank, της Εθνικής και της Πειραιώς από τον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets και τον δείκτη MSCI Greece Standard και την εισαγωγή τους στον MSCI Greece Small Cap, τον οποίο παρακολουθούν περιορισμένου ύψους διεθνή κεφάλαια. Για την Goldman Sachs, οι συνολικές εκροές των κεφαλαίων που αναμένονται (έχουν ήδη ξεκινήσει σε σημαντικό βαθμό) φθάνουν τα 35 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, τα 24 εκατ. ευρώ για την Εθνική και τα 10 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.
Εν μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από την JP Morgan να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το σχέδιο της JP Morgan δεν θα είναι απαραίτητα ανταγωνιστικό σε αυτό της ΤτΕ, αλλά θα είναι συμπληρωματικό το ένα στο άλλο.
Βάσει του σχεδίου της ΤτΕ, οι τράπεζες θα μεταφέρουν έως και το ήμισυ των κεφαλαίων τους από τον αναβαλλόμενο φόρο σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα εκδώσει στη συνέχεια ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων 42 δισ. ευρώ περίπου από τις τράπεζες.
Παράλληλα, ένα ακόμη σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Για τους αναλυτές, το SPV της ΤτΕ θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει μια «bad bank», αλλά είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμειγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Ετσι ενδεχομένως οι ομολογιακές εκδόσεις να μην προσελκύσουν τελικά επενδυτές ακόμη και για ένα υψηλό premium, θεωρώντας πως αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πρωτίστως φρέσκα κεφάλαια.
Για τη Morgan Stanley, τo σχέδιο της ΤτΕ θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών εάν η μεταφορά NPEs πραγματοποιούνταν σε τρέχουσες τιμές, ενώ το SPV χωρίς κυβερνητική εγγύηση είναι δύσκολο να πείσει τους επενδυτές να το χρηματοδοτήσουν αγοράζοντας ομόλογα.
Η κρίσιμη Δευτέρα
Μετά και την έγγραφη παραίτηση του Τζ. Κουτσολιούτσου, τη Δευτέρα αναμένεται η κρίσιμη απόφαση σχετικά με την αίτηση προληπτικών μέτρων προστασίας της Folli Follie. Αν είναι θετική, θα αρχίσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης, με πιθανή και την είσοδο της Fosun. Διαφορετικά, όλα τα ενδεχόμενα όπως η πτώχευση ή ρευστοποίησή της σε κομμάτια είναι ανοιχτά.