Σε 1,4 δισεκατομμύρια ανήλθαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), πρόκειται για αύξηση η οποία ξεπέρασε τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας (+3,7%). Πάντως, για την τρέχουσα χρονιά οι τάσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, όμως θα είναι μικρότερη από πέρυσι.
Για το 2019 οι εκτιμήσεις του ΠΟΤ (Τουριστικό Βαρόμετρο) αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, η οποία θα κυμανθεί από 3% έως 4%, ανεβάζοντας το σύνολο των αφίξεων σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο.
Σημειώνεται ότι από το 2010 οι προβλέψεις του ΠΟΤ έκαναν λόγο για 1,4 δισ. διεθνείς αφίξεις το 2020. Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα του παγκόσμιου τουρισμού προηγούνται πλέον κατά δύο ολόκληρα χρόνια των προβλέψεων αυτών!
Το ελληνικό ρεκόρ
Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν το γεγονός ότι ένας στους 10 τουρίστες που μετακινούνται τα τελευταία χρόνια προς τους προορισμούς των χωρών της Νότιας Ευρώπης κατευθύνεται προς την Ελλάδα. Η χώρα μας δέχεται τη μεγαλύτερη ένταση τουριστικών ροών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, καθώς πέρυσι προσείλκυσε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, έχοντας πληθυσμό μόλις 11 εκατ. κατοίκων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Κροατία και τη Μάλτα συγκαταλέγονται στις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο τουριστικών ροών, σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους.
Χαρακτηριστικό του ρεύματος που υπάρχει προς τη χώρα μας είναι ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν άνω του 60% (!), μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Ηδη, το μερίδιο της χώρας μας στο σύνολο των αφίξεων στη Νότια Ευρώπη αυξήθηκε άνω του 13% το 2018, από 8,7% το 2012.
Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια προήλθε από συνολικά 25 αγορές, οι οποίες τροφοδοτούν τα έσοδα του εισερχόμενου τουρισμού σε ποσοστό άνω του 90%. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο οι παραδοσιακές αγορές (από τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ κ.λπ.) όσο και οι νέες (Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια).
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) η εικόνα των εισπράξεων δεν φαίνεται να συμβαδίζει με αυτή των αφίξεων, σημειώνοντας διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Ετσι, το μερίδιο της Ελλάδας σήμερα μόλις που ξεπερνά το 10% στη Νότια Ευρώπη. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη παραμένουν η Ισπανία και η Ιταλία, αντιπροσωπεύοντας το 53% – 56% των αφίξεων και το 54% – 57% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού στη Νότια Ευρώπη.
Οι αφίξεις του 2018
l Η Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΤ, παραμένει μακράν η ήπειρος με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις, αποσπώντας μάλιστα το 50% του συνόλου των ετήσιων τουριστικών μετακινήσεων.
Μέσα στη χρονιά που πέρασε, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν συνολικά σε 713 εκατ., παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2017. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν η Νότια και η Μεσογειακή Ευρώπη (+7%), η Κεντρική και η Ανατολική Ευρώπη (+6%) και η Δυτική Ευρώπη (+6%). Η Βόρεια Ευρώπη παρέμεινε στα επίπεδα του 2017, κυρίως λόγω της μείωσης των αφίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
l Η Ασία μαζί με τον Ειρηνικό συγκέντρωσαν πέρυσι περίπου 343 εκατομμύρια διεθνείς τουριστικές αφίξεις, με τη Νοτιοανατολική Ασία να παρουσιάζει αύξηση 7%, τη Βορειοανατολική Ασία 6% και τη Νότια Ασία 5%. Η Ωκεανία επίσης παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 3%.
l Ολόκληρη η αμερικανική ήπειρος υποδέχθηκε πέρυσι 217 εκατ. τουρίστες (+3% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2017), με τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ – Καναδάς) να υπερτερεί στις αφίξεις με αύξηση 4%.
l Στην Αφρική η τουριστική κίνηση αυξήθηκε πέρυσι κατά 7%, φτάνοντας στα 67 εκατομμύρια. Τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 10% πέτυχε η Βόρεια Αφρική, ενώ ακολούθησε η Υποσαχάρια Αφρική με αύξηση 6%.
l Η Μέση Ανατολή προσείλκυσε το 2018 περίπου 64 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, αυξάνοντας τις τουριστικές ροές κατά 10% σε σχέση με το 2017.
Φθηνότερα τα εισιτήρια
Tην εφετινή τρέχουσα χρονιά ο ΠΟΤ προβλέπει πως η σταθεροποίηση των τιμών καυσίμων θα ρίξει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ η αυξημένη συνδεσιμότητα των αεροδρομίων εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εικόνα πολλών προορισμών, διευκολύνοντας τη διαφοροποίηση των αγορών-πηγών. Οι τάσεις δείχνουν μέχρι στιγμής «ισχυρό εξερχόμενο τουρισμό από ανερχόμενες αγορές, όπως είναι η Ινδία και η Ρωσία, αλλά και από μικρότερες αγορές, όπως η Ασία και οι αραβικές χώρες».