12+5 μεγάλες επενδύσειςσε υδρογόνοστην Ελλάδα

Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων έως το 2050 - Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο το 2050

Στον τελικό σχεδιασμό της στρατηγικής για την ένταξη του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας κατέληξε, έπειτα από τριάντα συνεδριάσεις, η 20μελής Επιτροπή για την «Εθνική Στρατηγική Προώθησης Τεχνολογιών – Εφαρμογών Υδρογόνου και Ανανεώσιμων Αερίων». Στον προτεινόμενο οδικό χάρτη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, το υδρογόνο «γίνεται» εργαλείο για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου, του άνθρακα και του πετρελαίου σε βιομηχανίες και μεταφορές, βάσει και των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν και των σχεδίων της για κλιματική ουδετερότητα (Fit-for-55) και απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (REPowerEU).

Ωστόσο, για να θεμελιωθεί η μετάβαση σε… πράσινες βάσεις, προϋποθέτει αύξηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ώστε να τροφοδοτηθεί επαρκώς η ηλεκτροπαραγωγή, για να καλύψει τόσο τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας όσο και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Προαπαιτείται όμως παράλληλα και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που θα στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό του κόστους παραγωγής υδρογόνου και στη μείωση του επιχειρηματικού ρίσκου, το οποίο για την ώρα είναι υψηλό.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.