Τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που έχουν, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Αθήνα, οι διοικήσεις τους με στελέχη του SSM και των εποπτικών αρχών των ξένων χωρών στις οποίες έχουν παρουσία. Την περασμένη εβδομάδα, με τους επόπτες συναντήθηκε το μάνατζμεντ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ενώ το ερχόμενο πενθήμερο θα γίνουν οι αντίστοιχες συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.
Στις συναντήσεις αυτές εξετάζεται το επιχειρησιακό μοντέλο που εφαρμόζει κάθε όμιλος. Με δεδομένες τις χαμηλές πτήσεις των τελευταίων τριμήνων στην οργανική κερδοφορία, αναμένεται πως θα ασκηθεί πίεση για σημαντικές περικοπές στα κόστη λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών την επόμενη διετία.
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι μέχρι και το τέλος του 2020 θα υλοποιηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης των δαπανών που θα περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων και αποχωρήσεις εργαζομένων. Δεν αποκλείει μάλιστα σε αυτό το διάστημα να μπει λουκέτο στο 40% του σημερινού δικτύου και το προσωπικό να μειωθεί κατά 25%.
Θα κλείσουν καταστήματα
Σε αυτό το σενάριο, θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα περί τα 750 καταστήματα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που θα δουν την πόρτα της εξόδου θα φτάσει τους 10.000. Και επειδή τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ο κλάδος βρίσκεται για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του προ των πυλών ενός μεγάλου κύκλου απολύσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί η αποδοτικότητα των ελληνικών ομίλων και θα ενισχυθούν τα καθαρά τους έσοδα, τα οποία έχουν πλέον υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Το 2017 η οργανική κερδοφορία, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έκτακτα αποτελέσματα από το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο ή από την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ. Εφέτος η πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι θα υπάρξει μια νέα πίεση που θα… προσγειώσει τα σχετικά μεγέθη λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.