Ουδείς πολιτικός, διπλωμάτης ή στρατιωτικός στην Ελλάδα θα ήθελε να παραδεχθεί το δόγμα ότι «ο εχθρός τού εχθρού μου είναι φίλος μου», ωστόσο μια σειρά από γεγονότα έρχονται να το επιβεβαιώσουν.
Για παράδειγμα, η στενή σχέση Τουρκίας – Πακιστάν έφερε σε δύσκολη θέση πολλές φορές την Ελλάδα, όταν οι έλληνες πιλότοι έβλεπαν τουρκικά και πακιστανικά F-16 να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Ή όταν η τουρκική αεροπορία ξέμεινε από πιλότους (τους είχε φυλακίσει ο Ερντογάν για το πραξικόπημα) χρησιμοποίησε στο Αιγαίο πακιστανούς απόστρατους πιλότους στα τουρκικά μαχητικά. Ουδείς στην Αθήνα και στη Λευκωσία ξεχνά ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν αναγνώρισε κάποια στιγμή το ψευδοκράτος, ύστερα από απαίτηση των Τούρκων, παίρνοντας όμως πίσω την αναγνώριση αυτή μετά τη διεθνή κατακραυγή και την απειλή των ΗΠΑ για επιβολή εμπάργκο.
Στενές σχέσεις
Τόσο η χώρα μας όσο και η Ινδία αντιμετώπιζαν (και αντιμετωπίζουν) στα σύνορά τους μια ενοχλητική και συνάμα προκλητική συμμαχία, αυτή της Τουρκίας με το Πακιστάν. Το Πακιστάν είναι η πρώτη μη τουρκόφωνη χώρα που υποστηρίζει τόσο πολύ την Τουρκία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αλλωστε είναι γνωστό σε όλους τους διεθνείς παράγοντες και κυρίως στα Ηνωμένα Εθνη ότι η Τουρκία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Πακιστάν στην περιοχή του Κασμίρ, ενώ δεν παραλείπει να τροφοδοτεί το Πακιστάν με στρατιωτικό υλικό, ακόμα και με τα τουρκικά drones. Το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνική ισχύ, είναι εχθρός της Ινδίας, η οποία επίσης διαθέτει πυρηνικά όπλα, και το δόγμα το οποίο αναφέραμε πιο πάνω ίσως να βρίσκει εφαρμογή στην προσέγγιση Ελλάδας και Ινδίας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια η στρατιωτική διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε στο υψηλότερο σημείο της.
Αντίπαλον δέος
Γιατί δεν είναι μόνο η επίσκεψη στην Αθήνα του ινδού υπουργού Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, το 2021, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι και η στρατιωτική συνεργασία που αναπτύχθηκε στις δύο χώρες. Η Ινδία έστειλε τα μαχητικά της αεροσκάφη (ανάμεσα στα οποία και ένα Σουχόι-Su-30MKI) στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος-23» και τα ινδικά μαχητικά πέταξαν φτερό με φτερό με τα ελληνικά μαχητικά σε όλο το μήκος και το εύρος του FIR Αθηνών, ενώ το ινδικό Su-30MKI πέταξε τιμής ένεκεν πάνω από την Ακρόπολη. Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό.
Παράλληλα, το πολεμικό πλοίο «INS Chennai» του ινδικού ναυτικού βρέθηκε στον κόλπο της Σούδας, όπου πραγματοποίησε επίσης άσκηση διέλευσης με το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Νικηφόρος Φωκάς». Μια δεύτερη ινδική φρεγάτα, η «INS Tabar», βρέθηκε νοτιοδυτικά της Κρήτης για συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Από τότε πολλές ινδικές φρεγάτες βρέθηκαν στις ελληνικές θάλασσες, ενώ η Ινδία έχει προσκαλέσει την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας σε αεροπορική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες (αρχές Σεπτεμβρίου) στην Ινδία και ήδη τα F-16 από τη Σούδα ετοιμάζονται για το μακρινό αυτό ταξίδι.
Στην Αθήνα ο Μόντι
Ο Ναρέντα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ευρώπη ήταν κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, ως τιμώμενος μάλιστα στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση για την εθνική επέτειο των Γάλλων. Είχε συμφωνήσει με τον Μακρόν για την αγορά 26 Rafale για το ινδικό ναυτικό, στο αεροπλανοφόρο που ετοιμάζει το Νέο Δελχί. Αλλά προτού μεταβεί στο Παρίσι βρέθηκε επίσημος προσκεκλημένος του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, όπου ο πλανητάρχης του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή.
Ο ινδός πρωθυπουργός είναι προσωπικός φίλος του Νίκου Δένδια, που ως υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε πολλές φορές την Ινδία, είχε συναντήσεις με τον ινδό πρωθυπουργό και με τον ομόλογό του. Ο κ. Δένδιας είναι ο υπουργός ο οποίος στην ουσία άνοιξε τη θύρα της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία αντιμετωπίζουν η καθεμιά μια σημαντική πρόκληση από γειτονική τους χώρα ή χώρες. Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο έτερος που προώθησε την ελληνο-ινδική φιλία για θέματα αμυντικής συνεργασίας και στρατιωτικής διπλωματίας ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον ινδό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τον ινδό πρόεδρο, αλλά πέρα από τις τιμές που του αποδόθηκαν οι συνομιλίες εστίασαν και σε οικονομικό επίπεδο. Οι Ινδοί έδειξαν ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά (σύμφωνα με το powergame.gr), θέλουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ως πύλη εισόδου προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης των ινδικών προϊόντων. Και τούτο γιατί:
Εως τώρα τα ινδικά προϊόντα εξάγονται στην Ευρώπη κυρίως μέσω του λιμανιού της Τσαμπαχάρ, στο Νοτιοανατολικό Ιράν. Πρόκειται όχι μόνο για ένα οικονομικό, αλλά και για ένα γεωπολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διπλωματικοί χειρισμοί στο ανώτατο επίπεδο, με δεδομένο άλλωστε ότι το ελληνικό λιμάνι τελεί υπό κινεζικό έλεγχο μέσω της κρατικής COSCO Shipping Ports.
Η ένταση ωστόσο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχει μπλοκάρει την εμπορική δίοδο της Ινδίας προς το λιμάνι του Ιράν, με αποτέλεσμα οι ινδοί αξιωματούχοι να εξετάζουν πλέον ενεργά εναλλακτικές οδούς, θεωρώντας την Ελλάδα ιδανικό προορισμό. Η επιλογή της χώρας μας είναι εφικτή μετά τη σύναψη της οικονομικής συμμαχίας Ι2U2 ανάμεσα στην Ινδία, στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμμαχία αυτή επιτρέπει στην Ινδία να στείλει τα προϊόντα της είτε προς το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ είτε προς τα λιμάνια των ΗΑΕ και από εκεί προς τον Πειραιά, ώστε να προωθηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.