Την πολυδιάστατη κινητοποίηση της ηγεσίας της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η προετοιμασία της μεγάλης διεθνούς συνόδου Our Oceans 2024 για την προστασία των ωκεανών και της βιοποικιλότητας από την απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Η διοργάνωση της ετήσιας συνόδου έχει ανατεθεί στην Ελλάδα από το 2022, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι είχε επισκεφθεί την Αθήνα για μία σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους τότε συναρμόδιους υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Στην πρόσφατη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζον Κέρι είχαν ειδική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «πράσινο ηγέτη».
Εν όψει της διάσκεψης της Αθήνας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16-17 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται ότι η «πράσινη ατζέντα» θα αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Ποιοι «τρέχουν» για τη σύνοδο
Για τον σκοπό της προετοιμασίας της συνόδου δραστηριοποιείται ήδη μία ομάδα κυβερνητικών στελεχών. Τον συντονισμό έχει αναλάβει από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και εντατικά εργάζονται οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.
Ειδικό ρόλο έχει αναλάβει η βουλευτής Ηλείας, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Στην προσπάθεια αυτή ενεργοποίησης και διεύρυνσης της «πράσινης πολιτικής» του Μαξίμου αναμένεται ότι ο Πρωθυπουργός θα κινητοποιήσει και άλλα πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και η πρώην επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη, η οποία, μετά τη λήξη της θητείας της στις Βρυξέλλες το 2014, δραστηριοποιήθηκε διεθνώς στον τομέα της προστασίας των θαλασσών.
Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αναδείξει αυτή τη σύνοδο για την προστασία των θαλασσών σε πολιτικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Με αυτόν τον στόχο, στην Αθήνα θα προσκληθούν και αναμένεται να βρεθούν ηγέτες από όλον τον κόσμο, με τη φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε μια χώρα με ενεργό ρόλο στο πεδίο των πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της συνάντησης του Απριλίου περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση και αναβάθμιση της ομάδας του Euro Med 9 και ειδικότερα των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Σενάριο για νέα επίσκεψη Ερντογάν
Υπό αυτό το πρίσμα και σε συνέχεια των πρόσφατων ελληνοτουρκικών συμφωνιών του ΑΣΣ της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, θεωρείται πιθανόν ότι στη σύνοδο του Απριλίου θα βρεθεί και πάλι στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, η συνάντηση αυτή θα προσλάβει και μια διαφορετική διάσταση, αφού θα πρόκειται για μια παρουσία του τούρκου προέδρου σε ένα διεθνές forum με δυτικούς ηγέτες, από τους οποίους έχει πάρει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών μεγάλες αποστάσεις σε πολλά και κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα και με αφορμή τις πολεμικές κρίσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Προσπάθεια του «πράσινου Μαξίμου» είναι να έχουν προωθηθεί μία σειρά πρωτοβουλίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, με την επιδίωξη της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας της συνόδου και την επίτευξη ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων πολιτικών και οικονομικών συμφωνιών.
Ως προς την εθνική διάσταση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ήδη δρομολογούνται κάποιες αποφάσεις. Μεταξύ αυτών, ο στόχος που έχει τεθεί, ώστε με ορίζοντα το 2030 να έχει απαγορευθεί και να έχει σταματήσει η αλιεία στο 10% της συνολικής έκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.