Το ραντεβού κλείστηκε. Το μέρος ορίστηκε. Ενα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να ξεκινήσει να γράφεται μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου. Στόχος να οικοδομηθεί ο θετικός χώρος που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών. Ενας χώρος που όσο παρέμενε αναξιοποίητος κινδύνευε να χαθεί μέσα σε πειρασμούς για νέες προκλήσεις. Η Αθήνα θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσει να θέσει έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης του διαλόγου, με την «θετική ατζέντα» να είναι ένα από τα πεδία όπου αναμένεται να συνεχιστούν άμεσα οι διαβουλεύσεις, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές, ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας.
Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να δούμε και τους ρόλους που θα μοιραστούν από τους δύο ηγέτες στους επιτελείς τους καθώς και τους στόχους που θα κληθούν να υπηρετήσουν πέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ο νέος επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα, αλλά και πώς θα αξιοποιηθεί η πρέσβης και πλέον υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στη διαμόρφωση των νέων ισορροπιών, πέρα από τις πάγιες αρμοδιότητές της.
Να σημειωθεί ότι ο Κιλίτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Στην ατζέντα και τα ελληνοτουρκικά, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι δύο διπλωμάτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεχιζόμενης σταθερότητας στο Αιγαίο, με τον Σάλιβαν να χαιρετίζει την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Παρά το θετικό κλίμα ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για μια «εύκολη συνάντηση» αφού τα προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα δημιουργούν εντάσεις, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η «Γαλάζια Πατρίδα», η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μέσω της απαίτησης περί αποστρατιωτικοποίησης, το Μεταναστευτικό, ακόμα και η Θράκη παραμένουν στο τραπέζι.