Σταθερά και επικίνδυνα πλησιάζουν τα Ελληνοτουρκικά στα προεκλογικά μπαλκόνια κυρίως της Αγκυρας, αλλά και της Αθήνας, όσο οι δύο χώρες πλησιάζουν πιο κοντά στις κάλπες της 14ης και της 21ης Μαΐου αντίστοιχα. Με την Τουρκία να κάνει το πρώτο βήμα σε δηλώσεις που επιβεβαίωσαν ότι το κλίμα άλλαξε, όχι όμως και οι θέσεις, δίνοντας δικαίωμα σε όσους δήλωναν εξαρχής καχύποπτοι να δικαιολογήσουν την επιφυλακτικότητά τους.
Ξανά «αμφισβητούμενα νησιά»
Για τους πιο ψύχραιμους ωστόσο η απουσία προκλήσεων στο πεδίο, με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις να παραμένουν στο μηδέν, είναι εξαιρετικά σημαντική, ακόμα και αν οι φωνές των εθνικιστών στην Αγκυρα, όπως η εφημερίδα «Aydinlik» καταγγέλλουν τον Ερντογάν γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πετούν στο Αιγαίο.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτός που έκανε το πρώτο βήμα στην επαναβεβαίωση των τουρκικών θέσεων, μιλώντας ξανά για «αμφισβητούμενα νησιά», κάνοντας λόγο για σειρά διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας για τις οποίες οι δύο χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν λύση-πακέτο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύμνησε ως διπλωματική επιτυχία της Αγκυρας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που η Ελλάδα χαρακτηρίζει άκυρο, ενώ ο τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός του Αιγαίου.
Από την τουρκική ρητορική λείπει το στοιχείο της απειλής που κυριαρχούσε το προηγούμενο διάστημα, ενώ η Αγκυρα δεν έχει σταματήσει επίσης να κάνει επίκληση στο «καλό κλίμα» και στην υπενθύμιση της αλληλεγγύης που επέδειξε η Αθήνα την περίοδο των τραγικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία. Αλληλεγγύη η οποία, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Νίκος Δένδιας, δεν έγινε με υστεροβουλία, ούτε αναμένοντας το οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Στην πραγματικότητα πριν από τις εκλογές ούτε η Αθήνα ούτε η Αγκυρα ήταν έτοιμες για οποιοδήποτε τραπέζι διαλόγου. Με το μομέντουμ να κινδυνεύει να πέσει στον βωμό των προεκλογικών εκστρατειών και της πόλωσης, έστω και αν δεν έχουμε φτάσει στις ακρότητες της περιόδου πριν από τους σεισμούς. Και έτσι το καλό κλίμα παραμένει εύθραυστο, αφού κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτό προεκλογικά.
Χαμηλοί τόνοι στην Αθήνα
Από την πλευρά της Αθήνας οι τόνοι είναι σαφώς χαμηλότεροι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός, ακόμα και αν αναγνωρίζει ότι υπάρχει αποκλιμάκωση. Ο Δένδιας από την πλευρά του δεν σταματά να υπογραμμίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το «καλό κλίμα», κάτι που υπογραμμίζεται και στις ανακοινώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το ΥΠΕΞ στον απόηχο των δηλώσεων των τούρκων αξιωματούχων.
Τα Ελληνοτουρκικά εξακολουθούν να δίνουν την εντύπωση ενός αναγκαστικού γάμου που οι καβγάδες μπορεί να σταμάτησαν μετά τη συμπαράσταση που επέδειξε η μία πλευρά στην άλλη σε μία δύσκολη στιγμή, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Καθώς και η καχυποψία, έστω και αν στη σκιά της διπλωματίας των σεισμών σίγησαν οι απειλές. Και το «διαζύγιο» στη γεωγραφία δεν αποτελεί επιλογή. Οσοι «σύμμαχοι» δηλώνουν ότι θέλουν λύσεις δεν είναι σε θέση να δείξουν κάποιον δρόμο και επίσης περιμένουν τις εκλογές. Ενώ για τις ΗΠΑ το σημαντικό είναι όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην υπάρχουν ρωγμές στο ΝΑΤΟ. Και σε αυτή τη βάση επιθυμία είναι η ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά, έστω και αν αυτό σημαίνει ακινησία.