Μία εβδομάδα συμπληρώνεται αφότου η Γερμανία επέβαλε ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον της Ζώνης Σένγκεν αλλά και για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Θα γίνουν μαζικές επιστροφές προς την Ελλάδα;
Είναι πολύ δύσκολο, αν και τυπικά η Γερμανία μπορεί να επιστρέφει στην Ελλάδα, πρώτον, πρόσφυγες αναγνωρισμένους στη χώρα μας που παραμένουν στη Γερμανία περισσότερες από τις 90 μέρες που τους δίνει δικαίωμα το καθεστώς τού πρόσφυγα εντός της Ζώνης Σένγκεν και, δεύτερον, παράτυπους μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί στην Ελλάδα.
Οι «συλληφθέντες» παραβάτες μπορούν να απευθυνθούν στα γερμανικά δικαστήρια κατά της επιστροφής τους στην Ελλάδα τα οποία συχνά απορρίπτουν την επιστροφή, με βάση απόφαση γερμανικού δικαστηρίου του 2011 που θεώρησε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα μας είναι πολύ χειρότερες από εκείνες στη Γερμανία. Επίσης, για να επιστραφούν οι παράτυποι μετανάστες πρέπει πρώτα να εντοπιστούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σύρου που σκότωσε τρεις στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας τον Αύγουστο: επρόκειτο να επιστραφεί στη Βουλγαρία, απ’ όπου είχε εισέλθει στην ΕΕ, αλλά η αστυνομία δεν τον είχε εντοπίσει.
Γιατί η Γερμανία θέλει να επιστρέψει μετανάστες, ενώ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια;
Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς επισκέφθηκε το Ουζμπεκιστάν την περασμένη Κυριακή για να συνάψει συμφωνία για Ουζμπέκους που θα εργαστούν στη Γερμανία. Ομως λόγω της ανόδου της γερμανικής Ακροδεξιάς και της πρόσφατης αιματηρής επίθεσης στο Ζόλινγκεν, η γερμανική κυβέρνηση ήθελε οπωσδήποτε να δείξει ότι παίρνει στα χέρια της τον έλεγχο των συνόρων της.
Θα σταλούν μετανάστες στην Αλβανία;
Η Αλβανία αποκλείει το ενδεχόμενο να δέχεται αιτούντες άσυλο από άλλα κράτη-μέλη πλην της Ιταλίας για να εξετάζονται οι αιτήσεις τους στο έδαφός της.
Τα Τίρανα ήρθαν σε πενταετή συμφωνία με τη Ρώμη τον περασμένο Νοέμβριο ώστε να φιλοξενούν τους παράτυπους μετανάστες που θα τους στέλνει η Ιταλία και να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις τους – ως και 36.000 τον χρόνο – σε κέντρα υποδοχής στο λιμάνι Σενγκίν, στη Βορειοδυτική Αλβανία, τα οποία θα χρηματοδοτούνται και θα στελεχώνονται από την Ιταλία.
Οι απορριφθέντες θα κρατούνται στην Αλβανία έως ότου απελαθούν στη χώρα τους. Αν και τα κέντρα αυτά, που επρόκειτο να λειτουργήσουν από την περασμένη άνοιξη, δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πόρτες τους, έχουν ανοίξει την όρεξη αρκετών κρατών-μελών για τέτοιου είδους λύσεις με την Αλβανία ή άλλες χώρες.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ εξήρε την ιταλοαλβανική συμφωνία ως «υπόδειγμα σκέψης έξω από το κουτί». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 15 κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν επιστολή προς την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο υπέρ τέτοιων «εξωτερικών αναθέσεων».
Η Γερμανία επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα τους παραβατικούς αφγανούς πρόσφυγες. Πώς τα κατάφερε;
Εδωσε «αντάλλαγμα» γι’ αυτό. Οι Ταλιμπάν, που κυβερνούν το Αφγανιστάν, αναγνωρίζουν μόνο πέντε διπλωματικές αποστολές τους στην ΕΕ – τις πρεσβείες σε Ολλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία και Τσεχία και το προξενείο στο Μόναχο – καθώς οι υπόλοιπες τηρούν αποστάσεις από το αφγανικό καθεστώς.
Πιστεύεται ότι οι Ταλιμπάν δέχτηκαν τις επιστροφές παραβατικών Αφγανών από τη Γερμανία επειδή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αποδέχτηκε το γεγονός ότι το προξενείο στο Μόναχο θα εξυπηρετεί όλους τους Αφγανούς της Γερμανίας (και, σιωπηρά, των γειτονικών χωρών).