Τη Δευτέρα πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, που έχουν αρχίσει να καταγράφουν σημαντικά οφέλη τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στην ίδια τη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι πρόσφατες εντάσεις που σημειώθηκαν – με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί – δεν στάθηκαν ικανές να μπλοκάρουν τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι αν και η επιλογή του τούρκου προέδρου ήταν «απογοητευτική», δεν πέρασε από το μυαλό κανενός να αλλάξει κάτι στην επίσκεψη.

Τα «αγκάθια»

«Είναι σημαντικό να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας» τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι σκοπεύει να εκφράσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με το θέμα της Μονής. Το ακανθώδες ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που επανειλημμένως έχει τονίσει η Ελλάδα ότι επιθυμεί να ανοίξει για πρώτη φορά προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες μακράς ειρήνης στην περιοχή, δεν αναμένεται να θιγεί, σύμφωνα με τον έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει την άνωθεν εξουσιοδότηση να κρίνει, από κοινού με τον Χακάν Φιντάν, πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες για μια τέτοια εξέλιξη. «Προσερχόμαστε με διαβουλευτικό πνεύμα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας πως θεωρεί κρίσιμη την αποδραματοποίηση των συναντήσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Πρωταρχική επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας από την αυριανή επίσκεψη είναι η επιβεβαίωση του καλού κλίματος ώστε να δοθεί σήμα για ακόμη ένα ήρεμο καλοκαίρι. Σε επίπεδο ηγετών, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει η κρίση στην ευρύτερη περιοχή. Στη διευρυμένη συνάντηση από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο κ. Γεραπετρίτης, που έχει κατορθώσει να κρατήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό προκειμένου να δρα προληπτικά αποσυμπιέζοντας κρίσεις, και οι δύο ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, που έχουν χειριστεί τα θέματα χαμηλής ατζέντας (Πολιτικό Διάλογο και Θετική Ατζέντα), τα οποία έχουν φέρει μέχρι στιγμής σημαντικά αποτελέσματα.

Οι συμφωνίες

Επειτα από μια επισκόπηση των συμφωνιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ακόμη στη θεματική «Νέες Τεχνολογίες – Νέοι Ανθρωποι», που θα προβλέπουν τη μετακίνηση νέων από τη μια χώρα στην άλλη. Επιπλέον, προγραμματίζονται και νέα πεδία συνεργασίας, καθώς οι νίκες που έχουν ήδη σημειωθεί στους τομείς «Μεταναστευτικό» (με την τεράστια μείωση των μεταναστευτικών ροών) και «Τουρισμός» (με την επιτυχία που σημειώνει «η διπλωματία μεταξύ των ανθρώπων», το πρόγραμμα τουρκικής βίζας-εξπρές σε 10 ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) δείχνουν τον δρόμο για ένα μέλλον με αμοιβαία οφέλη που είναι εφικτό μόνο μέσα από την οδό της διπλωματίας.