Τη λεπτή και εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην παροχή στήριξης στο Ισραήλ και την καταδίκη της Χαμάς, αφενός, και τη διαφύλαξη των σχέσεων οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια με αραβικές κυβερνήσεις, αφετέρου, επιχειρεί να διατηρήσει η ελληνική κυβέρνηση, με την αγωνία ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι επιδιώξεις και οι διπλωματικές κινήσεις
Η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την πολεμική ανάφλεξη έχει διπλό κίνητρο. Από τη μία πλευρά, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επιχειρούν να επιδείξουν ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του Ισραήλ, βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ («Τίποτε στον χάρτη αυτόν δεν περιορίζει το δικαίωµα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάµυνας, όταν µια ένοπλη επίθεση λαµβάνει χώρα εναντίον µέλους των Ηνωµένων Εθνών, έως ότου το Συµβούλιο Ασφαλείας πάρει τα αναγκαία µέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»). Ταυτόχρονα όμως, επισημαίνουν την ανάγκη αποφυγής ασύμμετρων αντιδράσεων και αποτροπής μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Από την άλλη πλευρά και στον απόηχο των αντιδράσεων λόγω της αποχής της Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση της και εμφανίζεται έως και απολογητική, σε μια προσπάθεια η οποία έχει εσωτερικούς και εξωτερικούς αποδέκτες. Κατά προφανή τρόπο, δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεων ή διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με τις αραβικές κυβερνήσεις, όμως ταυτόχρονα φαίνεται ότι στρέφει την προσοχή της και στις εσωτερικές αντιδράσεις και τις κατηγορίες ότι η στάση της έχει στοιχεία μονομέρειας.
Ολες οι δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών κινούνται τις τελευταίες ημέρες πάνω σε αυτό το τεντωμένο σκοινί και όσο η εξέλιξη στον νέο αυτόν αραβοϊσραηλινό πόλεμο παραμένει απρόβλεπτη η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για τη στάση την οποία θα τηρήσει στο διπλωματικό και επικοινωνιακό πεδίο.
Το επόμενο βήμα, κατά τα όσα είχαν προαναγγελθεί και επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών την Παρασκευή στη Βουλή, είναι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Σήμερα Δευτέρα 6 Νοεμβρίου αναχώρησε C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, τρόφιμα και νερό, τα οποία θα μεταφερθούν στην περιοχή.
Κατά τον υπουργό Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν όψει αυτών σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Γαλλίας, καθώς η αποστολή παρουσιάζει ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία, επειδή δεν υπάρχει ασφαλής θαλάσσια πρόσβαση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που ανέλαβε πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.