Οταν ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε (για δεύτερη φορά) το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας, υπήρχε ήδη μια πρωτόγνωρη ησυχία στο Αιγαίο με τις μηδενικές πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών. Ηταν όμως σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος της Ουκρανίας, ενώ ο η φωτιά που άναψε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είχε ακόμα κοπάσει.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και οι επιτελείς του διαπίστωσαν (κάτι που διαπίστωσαν άλλωστε και όλοι οι στρατοί στον κόσμο) ότι οι πόλεμοι δεν γίνονταν πλέον μόνον με τα παραδοσιακά μέσα, αλλά με drones, με υπερηχητικούς πυραύλους, με εκσυγχρονισμένα συστήματα πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών, με προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και με αντι-drones θόλους. Ετσι άρχισε μια προσπάθεια, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν drones, οπλισμένα, στον αέρα, στη θάλασσα, ακόμα και κάτω από τη θάλασσα με μη επανδρωμένα υποβρύχια. Αλλά και με σύγχρονα αεροσκάφη. Τα F-35 σε λίγα χρόνια θα ενταχθούν σε μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, διατηρώντας την υπεροχή στον αέρα.
Η «Ατζέντα 2030»
Ετσι διαμορφώθηκε η «Ατζέντα 2030» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα τής χώρας. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπεται ότι θα διαθέτει «200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 γενιάς (δηλαδή Rafale) και 5ης γενεάς (δηλαδή F-35), με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς».
Η εξαγγελία ωστόσο του Νίκου Δένδια για πώληση ή απόσυρση μαχητικών ξεπερασμένης τεχνολογίας (3ης και 4ης γενιάς) αιφνιδίασε πολλούς, ακόμα και πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τούτο γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, δώσαμε προσφάτως πολλά χρήματα στους Γάλλους σε ανταλλακτικά για να μετατρέψουμε 12 Mirage 2000-5 σε επιχειρησιακά. Επιπλέον τα Mirage 2000-5 μετείχαν (και μετέχουν εάν απαιτηθεί) επιτυχώς σε αερομαχίες με τα τουρκικά F-16. Και βεβαίως μπορούν να φέρουν πυραύλους Scalp-EG και Exocet (που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι) μεγάλης εμβέλειας, ακριβώς τους ίδιους που φέρουν τα Rafale. Πολλές χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα σε αποστολές αναχαίτισης αλλά και βομβαρδισμού.
Οσον αφορά τον παλαιότερο τύπο F-16, δηλαδή το F-16 block30 που και αυτό το μαχητικό μπορεί να πάει σε πώληση (ως αεροσκάφος τρίτης γενιάς) ή απόσυρση, οι πιλότοι λένε ότι ακόμα μετέχει ενεργά (πιο ενεργά δεν γίνεται) σε αερομαχίες στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά F-16 block 52 (+). Πρόκειται για μαχητικά που μπορούν κάλλιστα να αναβαθμισθούν σε block50. Αλλά για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν πολλά χρήματα. Αλλωστε πριν από μερικούς μήνες τα ζήτησαν να τα αγοράσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν στις σχολές Top Gun ως εικονικά εχθρικά αεροπλάνα για την εκπαίδευση των αμερικανών πιλότων στις εικονικές αερομαχίες, πλην όμως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκε θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο όπλο της ελληνικής αεράμυνας.
Τέλος τα θρυλικά Phantom, που και αυτά μπήκαν σε κατάλογο πώλησης, ακόμα χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία (ακόμα και το Ιράν). Θεωρείται από τους πιλότους του το πιο… «μάτσο» αεροσκάφος, αφού πίνει (καταναλώνει δηλαδή μεγάλες ποσότητες κηροζίνης), καπνίζει (από το καυσαέριο που εκπέμπει) και βρίζει (αφού οι μηχανές όταν παίρνουν μπροστά μουγκρίζουν).
Σε κάθε περίπτωση η πώληση των αεροσκαφών δεν θα γίνει άμεσα, ενώ ως τότε θα μετέχουν όπως και σήμερα στην αεράμυνα της χώρας. Κάτι ακόμα που έχει σημασία είναι ότι για να πωληθούν τα μαχητικά αεροσκάφη απαιτείται και άδεια της χώρας που τα κατασκευάζει. Και για τις άδειες αυτές οι ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρές. Εκτός εάν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τα αγοράσουν για να τα παραχωρήσουν εν συνεχεία στην Ουκρανία, που αναζητεί δυτικού τύπου μαχητικά και εκπαιδευτές πιλότων για τα F-16.