Πρώτα ήταν ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, που απείλησε ευθέως την Κύπρο ότι «θα γίνει μέρος του πολέμου» εάν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά της. Εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος έβαλε στο κάδρο του πολέμου όχι μόνο την Κύπρο, ευθυγραμμιζόμενος με τη Χεζμπολάχ, αλλά και τα ελληνικά νησιά, εννοώντας την Κρήτη.
Αλλά ποια αεροδρόμια και ποιες βάσεις διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπορεί να τα προσφέρει προς διευκόλυνση στους Ισραηλινούς (και στον IDF); Το μοναδικό στρατιωτικό αεροδρόμιο που διαθέτει (το οποίο κατασκευάστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο του «Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος») είναι αυτό της Πάφου, το οποίο σήμερα περισσότερο χρησιμοποιείται ως πολιτικό αεροδρόμιο για φθηνές πτήσεις τσάρτερ, αν και διαθέτει και ειδικό εξοπλισμό για στρατιωτική χρήση. Ουδέποτε όμως σε αυτό έχει προσγειωθεί ισραηλινό αεροσκάφος, ούτε καν ζήτησε ποτέ ισραηλινό μαχητικό επείγουσα προσγείωση στην Πάφο λόγω μηχανικής βλάβης. Συνεπώς, για ποια συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ μιλάει και απειλεί η Χεζμπολάχ;
Aσφαλές καταφύγιο
Ισως εννοεί τις ασκήσεις Ισραηλινών το 2022 στην Κύπρο, τότε που τα ισραηλινά ΜΜΕ έγραψαν πως η εκπαίδευση στην Κύπρο αφορά «τον αγώνα ενάντια στη Χεζμπολάχ» σε μια περιοχή που «μοιάζει αρκετά στη λιβανέζικη». Οντως η Κύπρος γειτονεύει με τον Λίβανο, σε ορισμένα σημεία της μοιάζει με την αραβική αυτή χώρα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο λόγος που χιλιάδες σύροι και λιβανέζοι πρόσφυγες και μετανάστες προτιμούν σήμερα την Κύπρο ως πρώτο σταθμό για να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου. Ισως πάλι επειδή σε κάθε εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο (όπως η εκκένωση, στη δεκαετία του ’80, της Δυτικής Βηρυτού) οι Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και ο Γιασέρ Αραφάτ) επέλεξαν την Κύπρο ως ασφαλές καταφύγιο για να σωθούν από τα RPG των ακραίων ισλαμιστών. Η μεταφορά τους στην Κύπρο έγινε με κίνδυνο πάνω σε ελληνικά καράβια που παραχώρησαν αφιλοκερδώς έλληνες πλοιοκτήτες.
Ωστόσο στην Κύπρο λειτουργεί η αεροπορική βάση της Επισκοπής. Πρόκειται όμως για κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ζυρίχης του 1960 περί ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Βρετανία, η Τουρκία και η Ελλάδα εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου. Το πώς έδειξε η Τουρκία την «εγγύηση ασφαλείας» προς την Κύπρο όλος ο πλανήτης το είδε τον Ιούλιο του 1974, όταν ο βάρβαρος «Αττίλας» εισέβαλε στη Μεγαλόνησο.
Η βρετανική βάση…
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν οι Βρετανοί (με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν είχαν) και παρά την εγκατάλειψη λόγω κόστους ορισμένων βάσεων ανά τον κόσμο, την Επισκοπή τη διατήρησαν ως κόρη οφθαλμού. Σε αυτή την αεροπορική βάση μεταφέρουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η RAF, από Eurofighters και Tornados έως F-35, με τρομακτική δύναμη πυρός. Είναι αλήθεια ότι από τη βρετανική βάση της Κύπρου απογειώθηκαν βρετανικά μαχητικά για να στηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δεχόταν με εκατοντάδες drones και πυραύλους του Ιράν. Ή από τη βάση αυτή απογειώθηκαν τα βρετανικά Eurofighters για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Τα μαχητικά όμως αυτά χρησιμοποίησαν βρετανικό έδαφος, όχι κυπριακό. Ισως το μόνο κυπριακό που χρησιμοποίησαν ήταν ο εναέριος χώρος. Και τούτο γιατί μόλις τα μαχητικά απογειωθούν από την Επισκοπή βρίσκονται αναγκαστικά στο FIR Λευκωσίας. Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μπορεί να παραμένουν κυρίαρχο βρετανικό έδαφος, πλην όμως (με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης) δεν διαθέτουν ούτε εναέριο χώρο ούτε χωρικά ύδατα – ούτε καν ΑΟΖ.
…και το ραντάρ
Δεν είναι όμως μόνο οι βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο, είναι και το βρετανικό ραντάρ εγκατεστημένο στην υψηλότερη κορυφή του όρους Τρόοδος, στη Χιονίστρα, που «βλέπει» και «ακούει» Ανατολική Μεσόγειο και Μόσχα και το οποίο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα. Βεβαίως, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας, η Κύπρος χορηγεί άδειες διέλευσης από τον εναέριο χώρο της και σε πολεμικά αεροσκάφη όταν καταθέτουν σχέδια πτήσης. Η μοναδική περίπτωση που ο εναέριος χώρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης) ελέγχεται από Αμερικανούς είναι όταν βρίσκεται στην περιοχή αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Αλλά οι απειλές έναντι της Κύπρου με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα δεν σταματούν εδώ. Τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν τις τελευταίες ημέρες πως οι Αμερικανοί, τώρα που έχουν άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, ζητούν και στρατιωτική βάση σε κυπριακό έδαφος. Ισχυρισμός μάλλον οξύμωρος δεδομένου πως οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν «ελευθέρας» για τις βρετανικές βάσεις.
Στο κάδρο η Σούδα
Στο κάδρο όμως των απειλών μαζί με τον Χασάν Νασράλα ευθυγραμμίστηκε και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κάνοντας λόγο για «ελληνικά νησιά», εννοώντας προφανώς την Κρήτη και τη βάση της Σούδας. Ποτέ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την Κρήτη. Τη θεωρούσαν εν δυνάμει απειλή. Με το τουρκολιβυκό μνημόνιο προσπάθησαν να την… εξαφανίσουν, καθόλου δεν τους αρέσει όταν αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών, γερουσιαστές και στρατιωτικοί επισκέπτονται τη Σούδα ή όταν τα πιο απόρρητα μαχητικά των ΗΠΑ, τα F-22, σταθμεύουν στο νησί. Ή, τέλος, όταν τους φόβισαν οι S-300 και ζήτησαν να μεταφερθούν στο… Ιόνιο, όταν μάλιστα πήραν και πιστοποίηση από το ΝΑΤΟ.
«Η ΕΕ παρακολουθεί με νευρικότητα τις εξελίξεις», έγραψε το SPIEGEL Online. «Διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και επομένως η Ευρώπη θα γινόταν και αυτή μέρος του πολέμου εάν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ διεξήγαγε επίθεση ενάντια στη χώρα». Το ίδια ισχύουν και για τη Σούδα…