«Να κάνουμε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλοίου ή φρεγάτας που εμπλέκεται στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ. Είναι δύο περιπτώσεις εντελώς άσχετες με τη βοήθεια που έχει σταλεί, όχι από ελληνικής πλευράς». Αυτά δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στις 13 Οκτωβρίου, μετά και το δημοσίευμα του BBC που υποστήριζε ότι ελληνικό πολεμικό πλοίο φερόταν να έχει αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ήταν πιθανό να σταθμεύσει στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Το σενάριο του BBC έστρεψε τα φώτα στη φρεγάτα «Σαλαμίς», η οποία βρισκόταν βόρεια και βορειοδυτικά του Λιβάνου και όχι στα σύνορα με το Ισραήλ στο πλαίσιο της UNIFIL. Στην ίδια αποστολή που συμμετέχει και η Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμμετέχει στην UNIFIL στο πλαίσιο της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την απαγόρευση επανεξοπλισμού της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε αυτή τη βάση δημιουργήθηκε μία διεθνής Ναυτική Δύναμη με αποστολή να εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στον θαλάσσιο και ενάεριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, δηλαδή πέραν των 12 ναυτικών μιλίων.
Η αποστολή της είναι η εκτέλεση επιχειρήσεων θαλασσίων ελέγχων με σκοπό την απαγόρευση της διακίνησης παράνομου οπλισμού στον Λίβανο και στη Χεζμπολάχ σε συνεργασία με τις Αρχές του Λιβάνου και με στόχο την παροχή βοήθειας προς αυτές. Παράλληλα εκπαιδεύει και στελέχη του Ναυτικού του Λιβάνου ώστε να μπορούν να αναλάβουν την αποστολή που σήμερα εκτελεί η UNIFIL. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση με απόφαση του ΚΥΣΕΑ από τις 22 Αυγούστου 2006. Για μία περίοδο από τον Μάρτιο του 2007 έως και τον Νοέμβριο του 2008 η ελληνική πλευρά είχε αντικαταστήσει τη φρεγάτα με πυραυλάκατο ή κανονιοφόρο, για να επανέλθει με φρεγάτα μετά την απόφαση αναδιοργάνωσης της αποστολής του ΟΗΕ το 2018, που προέβλεπε αποστολή πλοίων τύπου κορβετών στην εν λόγω αποστολή.
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» βρίσκεται λοιπόν πράγματι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι σε «επικίνδυνα νερά». Σύμφωνα με το πρόγραμμα που προβλέπει τα πλοία της UNIFIL να είναι δύο μέρες εν όρμω και πέντε εν πλω, η φρεγάτα έδεσε την Τετάρτη στη Λεμεσό. Θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμα με το «καπέλο» του ΟΗΕ, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές.
Πριν το BBC δημοσιεύματα αναφέρονταν στη φρεγάτα «Ψαρά», υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε στην ομάδα πλοίων που συνόδευαν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες επίσης διαψεύστηκαν από το ΓΕΕΘΑ, που σημείωνε ότι «δεν υπάρχει αίτημα να συνοδεύσει η φρεγάτα «Ψαρά» το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford»» και διευκρίνιζαν ότι από τις 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών η φρεγάτα «Ψαρά» εντάχθηκε στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (SNMG 2) και είναι προγραμματισμένη η συμμετοχής της σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και η φρεγάτα «Ψαρά» από την Τρίτη και για 72 ώρες βρισκόταν στη Σούδα για ανεφοδιασμό και θα συνέχιζε την πορεία της.