Μάκης Παπαδημητρίου στο ΒΗΜΑ: «Το θέατρο έχει τη δύναμη να αφυπνίζει»

Ο ηθοποιός μιλάει για τον ρόλο του στην παράσταση «Τριαντάφυλλο στο στήθος» που κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες, την επιτυχία η οποία «δεν μετριέται απαραίτητα με βραβεία» και τη σημασία τού να εξελίσσεσαι.

Ο Αλβάρο Μαντζακαβάλο έχει ένα τατουάζ, ένα «Τριαντάφυλλο στο στήθος», όπως είχε και ο άνδρας της Σεραφίνας, στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι ο Αλβάρο, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιωργής Τσουρής  στο άρτι ανακαινισμένο (πρώην σινεμά) Πτι Παλαί Σεραφίνα η Μαρία Καβογιάννη.

Ηθοποιός υψηλής υποκριτικής στόφας, ο Μάκης Παπαδημητρίου έχει διαγράψει μια πορεία με εξαιρετικές ερμηνείες στη σκηνή και στην οθόνη, μεγάλη και μικρή. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, βραβείο Χορν το 2009, το όνομά του συμπεριλήφθηκε το 2022 στη λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς του διεθνούς φήμης περιοδικού «Vanity Fair» – ήταν πρωταγωνιστής στην ταινία «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ. Αλλη μια ξεχωριστή ερμηνεία κατέθεσε πρόσφατα, το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με το «Κρυπτόγαμα».

Λίγο πριν την πρεμιέρα στο Πτι Παλαί μιλάει στο «Βήμα» για τη σημασία τού να εξελίσσεσαι, τις διακρίσεις, την επιτυχία, τους στόχους του.

Παράλληλα ετοιμάζεται να επανέλθει, για δεύτερη σεζόν, με τα «39 σκαλοπάτια» (Δευτέρα-Τρίτη, στο θέατρο Καρέζη, από 2/11), όπου σκηνοθετεί και παίζει. Την Πρωτοχρονιά του 2025 θα γίνει 50 ετών.

Δεν παίζετε συχνά κλασικό ρεπερτόριο. Τυχαίο ή επιλογή;

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή από την αρχή. Ισως είναι θέμα τύχης, αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν. Συχνά με προσελκύουν και μου προτείνουν έργα που ασχολούνται με σύγχρονα θέματα και προβληματισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με ενδιαφέρει το κλασικό ρεπερτόριο. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να το εξερευνήσω περισσότερο στο μέλλον».

Ποια στοιχεία σάς τράβηξαν στο «Τριαντάφυλλο»; Τι σας συγκίνησε;

«Με τράβηξε η ανθρώπινη πλευρά του έργου. Το «Τριαντάφυλλο» μιλάει για τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζει κάθε άτομο στην προσπάθειά του να βρει την αλήθεια μέσα του. Να αντιμετωπίσει την κοινωνική κριτική, την αποδοχή ή την απόρριψη. Με συγκίνησε ο τρόπος που αγγίζει διαχρονικά ζητήματα όπως ο έρωτας, η απώλεια, η ταυτότητα και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία».

Ποιος είναι ο ήρωάς σας;

«Ο ήρωάς μου είναι ο Αλβάρο, ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις. Προσπαθεί να βρει τον δρόμο του μέσα από έναν λαβύρινθο συναισθημάτων και κοινωνικών πιέσεων. Είναι ένας χαρακτήρας που αγωνίζεται να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι αυθεντικός, να ζεις με τις αλήθειες σου. Ενας άνθρωπος απλός, που όπως χαρακτηριστικά ομολογεί, του έλειψε το άγγιγμα μιας γυναίκας. Ενας αστείος, ακομπλεξάριστος ήρωας με κρυμμένες ευαισθησίες».

Μάκης Παπαδημητρίου

Πώς προσεγγίζετε τους ρόλους σας; Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος μέσα στα χρόνια;

«Η προσέγγισή μου έχει σίγουρα αλλάξει και ίσως να έχει εξελιχθεί ανεπαίσθητα με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή ήμουν πολύ περισσότερο εστιασμένος στη διαδικασία και στη μεθοδολογία. Με τα χρόνια, όμως, έμαθα να εμπιστεύομαι περισσότερο τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μου και ίσως άφησα το ένστικτό μου πιο ελεύθερο να εξερευνά τον κάθε χαρακτήρα με πιο φυσικό τρόπο».

Πιστεύετε στη σύγχρονη ανάγνωση των κλασικών έργων και σε συνειρμούς με το σήμερα;

«Απόλυτα. Τα κλασικά έργα παραμένουν ζωντανά γιατί θίγουν θεμελιώδη ανθρώπινα ζητήματα που είναι πάντα επίκαιρα. Είναι σημαντικό να τα επαναδιαβάζουμε με φρέσκια ματιά και να αναζητούμε συνδέσεις με το σήμερα. Αυτό βοηθά το κοινό να τα κατανοήσει καλύτερα και να τα κάνει πιο προσωπικά».

Το «Τριαντάφυλλο» αναφέρεται (και) στη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία. Ποια είναι σήμερα;

«Η θέση της γυναίκας έχει σίγουρα βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν. Η ανισότητα και οι διακρίσεις παραμένουν σε πολλές πτυχές της ζωής και είναι αντικείμενο καθημερινής συζήτησης. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα και την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου».

Μετράτε σημαντικές διακρίσεις – από το Θεατρικό Βραβείο Χορν στη λίστα με τους κορυφαίους ηθοποιούς του «Vanity Fair», με πολλά κινηματογραφικά βραβεία ενδιάμεσα. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Οι διακρίσεις είναι τιμητικές, αλλά δεν είναι ο τελικός στόχος. Είναι μια αναγνώριση της προσπάθειας και της δουλειάς μου, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Η αναγνώριση φέρνει σίγουρα νέες ευκαιρίες, αλλά πάντα προτεραιότητά μου είναι να συμμετέχω σε έργα που με συγκινούν, με ανθρώπους που εκτιμώ και με εκτιμούν, που σέβομαι και με σέβονται».

Στο Φεστιβάλ Αθηνών ερμηνεύσατε στο «Κρυπτόγαμα» έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, έναν άνδρα που πρέπει να κρύβει τις ερωτικές του επιθυμίες. Δύσκολη αναμέτρηση αυτή η εξαιρετική ερμηνεία σας;

«Ηταν μια πολύ απαιτητική ερμηνεία και κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, διότι ο χαρακτήρας που υποδύθηκα ήταν γεμάτος εσωτερικές συγκρούσεις και αναστολές, πόνο και εξιλέωση».

Μπορεί το θέατρο να βοηθήσει μια κοινωνία να ανοίξει τα μάτια της και να αποδεχθεί το διαφορετικό;

«Το θέατρο έχει τη δύναμη να αφυπνίζει και να προκαλεί σκέψεις. Πιστεύω ότι ναι, μπορούμε να προοδεύσουμε, και ήδη το βλέπουμε. Το θέατρο μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αντιλήψεων».

Μεγαλώνετε έναν γιο. Ποιες είναι οι αγωνίες σας; Τι θέλετε να του μάθετε;

«Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι… αν είμαι ικανός να του δώσω τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τον κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση, αλλά και με καλοσύνη. Θέλω να τον μάθω να είναι ανοιχτόμυαλος και να σέβεται τη διαφορετικότητα. Να είναι ευγενικός, αλλά και να μη φοβάται να διεκδικήσει τα δικαιώματά του».

Προσεχώς 50. Είστε ικανοποιημένος με όσα έχετε κάνει;

«Κοιτάζοντας πίσω, είμαι ικανοποιημένος. Ημουν και πολύ τυχερός αλλά έχω κάνει και λάθη, ελπίζω να έχω μάθει από αυτά (σ.σ.: γέλια) και συνεχίζω να αναζητώ νέες προκλήσεις. Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι έχω διατηρήσει την αγάπη μου για την τέχνη και την περιέργεια για το άγνωστο».

Πώς μεταφράζετε την επιτυχία;

«Η επιτυχία για μένα είναι να μπορώ να δουλεύω σε έργα που με ενδιαφέρουν και με ανθρώπους που μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες. Να συνεχίζω να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και – όσο κι αν δεν μου αρέσει να το λέω για τον εαυτό μου – ως καλλιτέχνης. Δεν μετριέται απαραίτητα με βραβεία ή οικονομικές απολαβές, αλλά με το πώς νιώθω όταν τελειώνει μια παράσταση ή ένα γύρισμα».

Ποια είναι τα υπόλοιπα σχέδιά σας;

«Υπάρχουν δύο νέα κινηματογραφικά πρότζεκτ που με ενθουσιάζουν και κάποιες προτάσεις για τηλεόραση αλλά προς το παρόν τον πρώτο λόγο έχουν το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» και τα «39 σκαλοπάτια»».

INFO «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τενεσί Ουίλιαμς. Απόδοση-σκηνοθεσία Γιωργής Τσουρής, σκηνικά-φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Σταύρος Λάντσιας, κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Μάκης Παπαδημητρίου, Ζώγια Σεβαστιανού, Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ορνέλα Λούτη, Τόνια Μαράκη, Στρατής Χατζησταματίου, Λυδία Γιαννουσάκη, Κατερίνα Μεφσούτ. Θέατρο Πτι Παλαί, πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.