Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 65ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της πόλης που κατέβασε αυλαία την περασμένη Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησε η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, επίσημη προσκεκλημένη και τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ, ήταν να επισκεφθεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Με μεγάλη χαρά, η γενική διευθύντρια του Μουσείου, δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ξενάγησε την αγαπημένη ηθοποιό στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, ενώ της προσέφερε ως δώρο δύο εκδόσεις με θέμα τη Συλλογή Εικόνων του Μουσείου και το Εμπόριο και την Οικονομία στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.
]Η Μπινός εντυπωσιάστηκε από τα εκθέματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες, κυρίως σε εκείνες της εποχής των Παλαιολόγων, αλλά και στις εικόνες της συλλογής του μεγάλου δωρητή Δημητρίου Οικονομόπουλου. Εντύπωση της έκαναν επίσης τα βυζαντινά μολύβδινα κουτρούβια μύρου με τις μορφές του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Θεοδώρας που έπαιρναν οι προσκυνητές από τους τόπους λατρείας, καθώς και από τις μαρμάρινες εικόνες. Το Μουσείο τής έκανε τόση εντύπωση που παρότρυνε και τον συμπρωταγωνιστή της, Ρέιφ Φάινς, επίσης επίτιμο προσκεκλημένο του Φεστιβάλ, να επισκεφθούν μαζί το Μουσείο και την επόμενη ημέρα.
Σε μια έκταση που ξεπερνά τα 3.400 τ.μ., περισσότερα από 3.100 αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα 46.000 και πλέον που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ό αι. μ.Χ. και φιλοξενούνται στις έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, οι οποίες άνοιξαν σταδιακά για το κοινό από το 1997 έως το 2004. Τα εκθέματα είναι αυθεντικά και ο τόπος προέλευσής τους είναι κατά βάση η Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα η Μακεδονία.
Το Πολεμικό Μουσείο
Eννέα μόνιμες εκθέσεις με περισσότερα από 10.000 ιστορικά κειμήλια αποτελούν τον πυρήνα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν μία ζωντανή αναπαράσταση όλης της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Μέσω της βιωματικής επαφής με κειμήλια των κρατών που συμμετείχαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως σύμμαχοι ή αντίπαλοι του ελληνικού στρατού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα της «συνάντησης» και «αλληλεπίδρασης» με εθνικά γεγονότα όπως η προετοιμασία της Εθνικής Παλιγγενεσίας και συγχρόνως να απολαύσει σημαντικές συλλογές από στολές, πίνακες ζωγραφικής, όπλα, μετάλλια, τάγματα αριστείας, σημαίες, χάρτες και αυθεντικά χειρόγραφα.
Μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνεκτικές ξεναγήσεις που το Πολεμικό Μουσείο προσφέρει μέσω του καλά εκπαιδευμένου προσωπικού του, οι οποίες βοηθούν τον επισκέπτη στο βίωμα και την κατανόηση της ουσίας των ιστορικών γεγονότων όπως και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία σε αυτό το ολοκληρωμένο, σύγχρονο μουσείο, το οποίο φιλοξενείται σε ένα από τα ιστορικά κτίρια των αρχών του 20ού αιώνα στο κέντρο της πόλης και έχει ενεργό παρουσία από το 2000, όταν εγκαινιάστηκε.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Οκτώ ενότητες συνθέτουν την εκθεσιακή πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην οδό Μανόλη Ανδρόνικου 6, οι οποίες δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της: Προϊστορική Μακεδονία, Προς τη γένεση των πόλεων, Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις, Ο χρυσός των Μακεδόνων, Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος, η Μνήμη και Λίθοι και Μακεδονία – Από τις ψηφίδες στα pixels. Το Μουσείο, που είναι κρατικό (του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσία από το 2001.
Στεγάζεται σε κτίριο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού από το 1962 και στις συλλογές του περιλαμβάνονται αντικείμενα και ανασκαφικά σύνολα από έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη Μακεδονία από το 1912 μέχρι σήμερα.
Το Εβραϊκό Μουσείο
«Τα λόγια είναι περιττά όταν βλέπει κάποιος τα χιλιάδες χαραγμένα ονόματα των αδικοξεριζωμένων και δολοφονημένων Εβραιοθεσσαλονικιών στον γρανίτη» αναφέρει σε σχολιασμό του επισκέπτης του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. «Προσοχή! Αυτό το μουσείο δεν είναι πολιτικό της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ αλλά ένα τέμενος της Ιστορίας μιας ξεριζωμένης γενιάς», όπως επίσης διαβάζουμε σε σχολιασμό επισκέπτη.
Αρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία της πόλης, το Εβραϊκό Μουσείο στοχεύει στην προβολή της πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης, τη ζωή και τα δεινά των Εβραίων. Ο συνδυασμός της προβολής της μουσειακής συλλογής με την ενδελεχή έρευνα και το οπτικοακουστικό υλικό που προσφέρεται ώστε η ξενάγηση να γίνει ακόμη πιο κατανοητική και «ζωντανή», μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση ακόμα και σε όσους, ενώ δεν είναι Εβραίοι, είναι πολέμιοι της παραφροσύνης που κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και πολλών Θεσσαλονικιών.
Το Μουσείο Φωτογραφίας
Τέλος, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που από το 2001 στεγάζεται στην Αποθήκη A’ στην Α’ Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης και έχει στενή επαφή με το ΦΚΘ, είναι το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας.
Στoχεύοντας στη συγκρότηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη μιας μόνιμης συλλογής ιστορικής και σύγχρονης φωτογραφίας, στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων που μελετούν τη φωτογραφική τέχνη και στο εκπαιδευτικό έργο μέσα από το οποίο επιχειρείται η εξοικείωση του κοινού όλων των ηλικιών με τα μυστικά της τεχνικής εικόνας, το MOMus διοργανώνει ταυτόχρονα κάθε δύο χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας και έχει εθνικής εμβέλειας δράση με σημαντικές πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της ελληνικής φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο.