Το κίτρινο κτίριο με τις λευκές λεπτομέρειες στην οδό Μητροπόλεως, τραβούσε σαν μαγνήτης τα βλέμματα των περαστικών. Αρκετοί, ακόμα και τουρίστες οι οποίοι αποτελούν τους μεγαλύτερους ίσως θαυμαστές των «πολύτιμων» κτιρίων της Αθήνας, ρωτούσαν τι ακριβώς φιλοξενεί στο εσωτερικό του.
Κάποιοι δεν γνώριζαν, κάποιοι άλλοι έδιναν λάθος πληροφορίες, υπήρχαν όμως και εκείνοι οι οποίοι είχαν τη σωστή πληροφορία. Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν και είναι αφιερωμένο στην Μαρία Κάλλας, σε μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της όπερας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κτίριο έμενε για χρόνια με κλειστές τις πόρτες του, ενώ μάλιστα είχε εγκαινιαστεί από δύο πρώην δημάρχους της Αθήνας, τους κυρίους Νικήτα Κακλαμάνη και Γιώργο Καμίνη. Πόσο χρονοβόρες μπορούν να είναι αλήθεια οι διαδικασίες ώστε να παραδοθεί ένα Μουσείο στο κοινό;
Στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια ολόκληρα για κάτι που σίγουρα διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία το καθιστούν διεθνή πόλο έλξης. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, στην πολύβουη Μητροπόλεως, έναν δρόμο που είναι γεμάτος με τουρίστες κάθε εθνικότητας, χειμώνα-καλοκαίρι, εγκαινιάστηκε επιτέλους πριν μερικές ημέρες.
Μέρα μεσημέρι με τον πολυσύχναστο δρόμο, πάνω στην πλατεία Συντάγματος, να είναι γεμάτος αυτοκίνητα και κόσμο που μέσα στο κυκλοφοριακό κομφούζιο προσπαθούσε να «ανακαλύψει» κάποιο άνοιγμα για να περάσει και διεκπεραιώσει τις δουλειές του. Το Maria Callas Museum όμως, ξεχωριστό, γοητευτικό, έλαμπε κάτω από τις αχτίδες του ήλιου. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβαινε και καθυστερούσε να ανοίξει το Μουσείο, η Αθήνα, η Ελλάδα, ο κόσμος ολόκληρος, σίγουρα το χρειαζόταν.
Πρόκειται άλλωστε για την παγκόσμια ντίβα Μαρία, η οποία πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της συνεχίζει να απασχολεί με το έργο που άφησε πίσω της αλλά και την πολυτάραχη προσωπική της ζωή. Με αφορμή το opening του Μουσείου με ρωτούσαν αρκετοί αν πιστεύω ότι η Κάλλας θα είχε γίνει τόσο διάσημη αν δεν υπήρχε ο δεσμός με τον Greek tycoon Αριστοτέλη Ωνάση. Αν θέλω να δώσω μία απόλυτα ειλικρινή απάντηση, πιστεύω ότι η Μαρία με την απίστευτη φωνή και το φλογερό ταμπεραμέντο, ήταν γεννημένη να γίνει ντίβα της όπερας. Σίγουρα όμως αν δεν υπήρχε ο Αρης Ωνάσης δεν θα «αναδεικνυόταν» σε μία superstar, μία γυναίκα την οποία κυνηγούσαν οι παπαράτσι μέχρι τον θάνατό της.
Ποιος δεν θυμάται αλήθεια τη θλιμμένη φωτογραφία της θρυλικής υψιφώνου, μέσα από το παράθυρο του διαμερίσματός της στην Avenue Foch, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν φύγει από κοντά μας; Οι φωτογράφοι ήταν στημένοι με τις ώρες, έξω από το σπίτι, μήπως τραβήξουν κάποιο πλάνο της. Ετσι όπως γινόταν για αρκετά χρόνια, όταν ο Ωνάσης την επισκεπτόταν στο πολυτελές σπίτι της στο Παρίσι. Ο έρωτάς τους γίνεται μέχρι σήμερα πρωτοσέλιδο. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο, αφιερωμένο στην τρομερή πριμαντόνα. Να ταξιδέψετε στον μοναδικό της κόσμο.
Ενημερωθείτε (τηλ. 210-4404204) για τις ώρες των επισκέψεων.