Με τον Τενεσί Ουίλιαμς να έχει την τιμητική του εφέτος στις αθηναϊκές σκηνές, πολλά είναι τα έργα από το κλασικό ρεπερτόριο που θα παρουσιασθούν τη χειμερινή θεατρική περίοδο. Από τον Μολιέρο και τον Σίλερ ως τον Μπέκετ, περνώντας από τον Ιψεν, τον Στρίντμπεργκ, τον Τσέχοφ, τον Μίλερ και τον Μπρεχτ, το θέατρο επιστρέφει στο κλασικό. Χωρίς να λείπουν και οι μεταφορές της παγκόσμιας μεγάλης λογοτεχνίας στο σανίδι (Πούσκιν, Ντοστογέφσκι) οι εφετινές παραστάσεις διασχίζουν τους αιώνες καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς «διαβάζονται» κάποια από αυτά τα έργα σήμερα, μέσα από τη ματιά των σκηνοθετών της νεότερης γενιάς.

Το πλήρως ανακαινισμένο Πτι Παλαί, που θα λειτουργήσει εφέτος για πρώτη φορά ως θέατρο, θα εγκαινιάσει το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ, 1951) του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιωργή Τσουρή. Η Μαρία Καβογιάννη θα ερμηνεύσει τη Σεραφίνα και ο Μάκης Παπαδημητρίου τον Αλβάρο. Και σε αυτό το θεατρικό ο Ουίλιαμς έχει εντάξει στοιχεία της προσωπικής του ζωής, ενώ το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» είναι το μόνο έργο με happy end. Παίζουν: Ζώγια Σεβαστιανού, Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ορνέλα Λούτη, Τόνια Μαράκη, Στρατής Χατζησταματίου, Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ.

Το έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Νανούρης, που μετρά ήδη δύο σκηνοθεσίες με θεατρικά του αμερικανού δραματουργού («Ψηλά από τη γέφυρα» και «Ο θάνατος του Εμποράκου», που παίζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Ζίνα με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη). Πρωτοανέβηκε στις αρχές του 1947 στη Νέα Υόρκη από τον Ελία Καζάν σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία – στην Ελλάδα παίχθηκε την ίδια χρονιά από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν. Στην παράσταση του Νανούρη στο θέατρο Αλκυονίς παίζουν οι Γιώργος Γάλλος, Αννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση, Αννα Λουιζίδη και Δημήτρης Σέρφας

Διπλό κλασικό «παρών» στο θέατρο Προσκήνιο από τον Δημήτρη Καραντζά: Εναρκτήριο έργο το  «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς με την Αλεξία Καλτσίκη στον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά και τους Αρη Μπαλή (Κοβάλσκι), Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Βασίλη Μαγουλιώτη / Γιώργο Ζυγούρη, Γιάννη Κόραβο, Ιωάννα Ραμπαούνη. Θα ακολουθήσει η «Εντα Γκάμπλερ» του Χένρικ Ιψεν με την Αγγελική Παπούλια στον ομώνυμο ρόλο και τον Χρήστο Λούλη Δικαστή Μπρακ. Παίζουν ακόμη: Εκτορας Λιάτσος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη. Από τον Ιανουάριο του 2025 τα δύο έργα θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο. Το κορυφαίο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» που καθόρισε το σύγχρονο θέατρο και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του κλασικού ρεπερτορίου σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο θέατρο Πόρτα.  

Η μεταφορά του μυθιστορήματος «Η κόρη του λοχαγού» του Αλεξάντρ Πούσκιν θα παρουσιασθεί στο Σύγχρονο Θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Σταύρος Σβήγκος, Θάλεια Σταματέλου. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στις ρωσικές στέπες και έχει ως αφορμή την αγροτική λαϊκή εξέγερση του 1773 και εξελίχθηκε σε έναν ύμνο για τον έρωτα, τη φιλία, τα ιδανικά και την ηθική.

Στο Εθνικό Θέατρο

Δύο τουλάχιστον παραγωγές με έργα του κλασικού ρεπερτορίου έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της η πρώτη σκηνή της χώρας: Στο Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή εναρκτήριο θα είναι το εμβληματικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με την Μπέτυ Αρβανίτη στον ρόλο της Ανα Φίρλινγκ, της μητέρας των τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, που αγωνίζεται για την επιβίωση.

Στο Ρεξ – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη, θα φιλοξενηθεί το «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του Αρνόλφ σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μυλωνά. Σε αυτή την ποιητική κωμωδία ο γάλλος δημιουργός καταπιάνεται με ένα θέμα-ταμπού για την εποχή του, και όχι μόνο – γάμος, πίστη, έρωτας. Γι’ αυτό άλλωστε και το έργο προκάλεσε αντιδράσεις που οδήγησαν, λίγους μήνες μετά, στη συγγραφή από τον ίδιο τον Μολιέρο της «Κριτικής του σχολείου των γυναικών».

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τον «Χορό του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ στο Μέγαρο, στο Υποσκήνιο, έναν χώρο που ταιριάζει στον έμπειρο σκηνοθέτη. Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Ελενα Τοπαλίδου, Σίμος Κακάλας.

Στο Θέατρο Τέχνης – Φρυνίχου

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, θα αποτελέσει κεντρική παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης στη σκηνή της οδού Φρυνίχου. Αλλωστε ήταν ο Κάρολος Κουν που το σύστησε στο ελληνικό κοινό πριν από σχεδόν ογδόντα χρόνια (Θέατρο Αλίκης, 1946-1947), λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του, το 1944 στο Σικάγο (έναν χρόνο μετά ανέβηκε στη Νέα Υόρκη) όπου έπαιζε και ο ίδιος μαζί τους Ελλη Λαμπέτη, Λυκούργο Καλλέργη, Μαρία Γιαννακοπούλου.   

Την παράσταση στη Φρυνίχου σκηνοθετεί ο ιταλός Αντόνιο Λατέλα που έχει χαράξει μια ξεχωριστή πορεία στο ευρωπαϊκό θέατρο. Τον ρόλο της Αμάντα, της μητέρας, θα ερμηνεύσει η Μαρία Καλλιμάνη, στην οποία και οφείλεται αυτή η συνεργασία. Τους ρόλους του Τομ, της Λόρα και του Τζιμ έχουν αναλάβει οι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς του Θεάτρου Τέχνης Βαγγέλης Αμπαζής. Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Μήλιας.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Δημήτρης Καταλειφός θα αναμετρηθεί με τον Θείο Βάνια, έναν από τους κορυφαίους ρόλους της εργογραφίας του Αντον Τσέχοφ, στο ομώνυμο έργο του ρώσου δραματουργού, επιλέγοντας και να το σκηνοθετήσει. Μαζί του θα είναι οι Παναγιώτης Μπουγιούρης (Αστρόφ), Τζένη Θεωνά (Ελένα), Αμαλία Νίνου (Σόνια), και Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Βαγγέλης Ρόκκος, Μενέλαος Χαζαράκης, Φοίβος Σαμαρτζής.

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Με τέσσερις παραγωγές κλασικών έργων υποδέχεται την σεζόν 2024-2025 η κρατική σκηνή της Θεσσαλονίκης, αρχής γενομένης από τον «Δόν Κάρλο» του Φρίντριχ Σίλερ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τον Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο. Θα ακολουθήσει το έργο του Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλίετα» από τον Κωνσταντίνο Ρήγο.

Επειτα η «Θελεστίνα», το μοναδικό έργο του ισπανού συγγραφέα Φερνάντο ντε Ρόχας (1470-1541) που έχει δημοσιευτεί, το οποίο και θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Ακόμα θα ανέβει η σκηνική διασκευή του μυθιστορήματος «Εγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι από τον Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (πρόκειται για την εκδοχή που παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στο θέατρο Πορεία από τον Δημήτρη Τάρλοου).