Ταψιά γεμάτα ρύζι αρτυμένο με γάλα καρύδας, κατσαρόλες με φασόλια σιγομαγειρεμένα με plantains, ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια της μπανάνας αλλά δεν είναι τόσο γλυκό, μικρά βουναλάκια από τηγανητά akara, την αφρικανική εκδοχή του φαλάφελ, περίμεναν το κοινό στο συνεργατικό Καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Παρά τον καύσωνα, παρέες και οικογένειες άρχισαν σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται στο Καφενείο, το οποίο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα με εθελοντές που διοργανώνουν αλληλέγγυες δράσεις.

Η Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής έχει ως έθιμο να διοργανώνει κάθε χρόνο ανοιχτές εκδηλώσεις για να γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα τις αφρικανικές κουλτούρες. Ο τίτλος της εκδήλωσης «Το φαγητό μάς φέρνει κοντά» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος. Καθόμαστε στην κουζίνα όπου ετοιμάζονται τα εδέσματα, με τη Λορέτα Μακόλεϊ από τη Σιέρα Λεόνε και την Εστερ Οκο, ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, και μιλάμε για σούπες, μιλάμε για το yam, την πεντανόστιμη αφρικανική πατάτα που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην κανονική πατάτα και τη γλυκοπατάτα. Αρέσει πολύ το αφρικανικό φαγητό στους Ελληνες, τόσο που οι γυναίκες της Ενωσης σκέφτονται να ανοίξουν ένα μικρό εστιατόριο. «Είναι τόσο πλούσια η γαστρονομική παράδοση της Αφρικής – τα υλικά, οι γεύσεις και οι τεχνικές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την κουζίνα της Νιγηρίας που αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο κεφάλαιο» μας εξηγεί η Εστερ. Από τα ηχεία ακούγεται μουσική του Καμερούν. Στη σάλα ο Σπύρος, η Αντίς τρέχουν γύρω από τους γονείς τους δοκιμάζοντας πού και πού καμιά μπουκιά, ενώ ο Μανώλης, 10 ετών, πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αστειεύεται λέγοντας «πως προτιμάει τα σουβλάκια από το αφρικανικό φαγητό».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω