Η λέξη Ηπειρος ετυμολογικώς προέρχεται από τη δωρική έκφραση «άπειρος χώρα». Παρόλο όμως που έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, έχει μαγική απεραντοσύνη. Αρκεί μόνο μια επίσκεψη στην Ηπειρο για να δεθεί κάποιος οριστικά μαζί της. Οπως δεμένοι είναι και οι άνθρωποί της, μαζί της εδώ και αιώνες. Ακόμη και αν έχουν φύγει, μεταναστεύσει, δεν κόβουν δεσμούς. Και πώς να τους κόψουν άλλωστε.
Οι στερήσεις από τις άγονες ορεινές περιοχές της Ηπείρου οδηγούσαν τους άνδρες την περίοδο της οθωμανικής κατοχής στην ξενιτιά. Αργότερα χιλιάδες Ηπειρώτες μετανάστευσαν σε πολλές χώρες αφήνοντας πίσω την όμορφη πατρίδα τους. Για την ξενιτιά και τα βάσανα που προκαλούσε ο χωρισμός γράφτηκαν πολλά τραγούδια, όπως και για την αγάπη σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες.
Το βράδυ της Δευτέρας (02/10), θα έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με την πολύτιμη μουσική παράδοση της Ηπείρου, στη συναυλία με τίτλο «Αλησμονώ και Χαίρομαι» που διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Οπως καταγράφεται και στο πεντάτομο έργο «Ηπειρώτικη Παράδοση» (εκδόσεις Σχωριάδες) του Θωμά Νάκα, τα ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς περιγράφουν αλλά και καταγράφουν όλη την πορεία του ξενιτεμένου όπως και της οικογένειας που αφήνει πίσω του. Η ξενιτιά εμφανίζεται στο όνειρο του ζευγαριού, το οποίο την αποδέχεται με μοιρολατρία για να ακολουθήσουν στη συνέχεια όλα τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Η πίκρα, ο δύσκολος αποχωρισμός, οι ευχές για να πάνε όλα καλά, η στενοχώρια, αλλά κυρίως η καλή επιστροφή σε αυτόν που φεύγει. Στα παλαιότερα τραγούδια της κατηγορίας συναντάμε ως τόπους μετανάστευσης τη Βλαχιά, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο. Στα νεότερα τραγούδια εμφανίζονται η Γερμανία και η Αμερική.
Η συναυλία όμως καταγράφει και τη δύναμη της αγάπης στην παραδοσιακή μουσική και στο τραγούδι της Ηπείρου. Και όπως η γη της Ηπείρου είναι λιτή έτσι και οι τραγουδιστάδες της αγάπης αγαπούν τη λιτότητα, τη συντομία, αλλά και τη σαφήνεια.
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι της συναυλίας είναι οι Λευτέρης Δρανδάκις, καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων, Νίκος Ζέκης, ερευνητής ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, χοροδιδάσκαλος και έφορος πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και Αναστάσιος Πλίτσης, δάσκαλος ελληνικών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων.
Συμμετέχουν οργανοπαίχτες κλαρίνου, λαούτου, κρουστών, τραγουδιστές ενώ θα συμμετάσχει το πολυφωνικό σχήμα «Ηνορο». Το δε Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών θα πλαισιώσει χορευτικά τη βραδιά.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, ώρα έναρξης 20.00.