Τα ελληνικά καφέ της Αυστραλίας

Οσοι θελήσουν να βυθιστούν – με αφορμή το βιβλίο του Πίππος – στο σύμπαν των ελληνικών καφεστιατορίων της Αυστραλίας, ας ψάξουν το λεύκωμα «Greek Cafés & Milk Bars of Australia» της φωτογράφου Εφης Αλεξάκη και του ιστορικού Λέοναρντ Γιανισιέφσκι, το οποίο εκδόθηκε το 2016 και βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα που κράτησε σχεδόν τριάντα χρόνια. Οι δημιουργοί του ταξίδεψαν σε τέσσερις ηπείρους και πραγματοποίησαν 2.000 συνεντεύξεις προκειμένου να συγκεντρώσουν υλικό σχετικό με τις επιχειρήσεις αυτές που αποτέλεσαν μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας αυτής της τόσο μακρινής χώρας επί αρκετές δεκαετίες του 20ού αιώνα. Τα μέρη αυτά, ένα παράξενο υβρίδιο αμερικανικού diner και ελληνικού καφενείου, υπήρξαν τόσο δημοφιλή και πανταχού παρόντα που μεταμόρφωσαν τελικά τις διατροφικές συνήθειες των Αυστραλών εθίζοντάς τους στα ice cream sundaes, στα μπέργκερ, στο σοκολατούχο γάλα και στα μιλκσέικ. Η καλαίσθητη έκδοση δεν αποτυπώνει μόνο μια ολόκληρη εποχή αλλά χάρη στα ντοκουμέντα που χρησιμοποιεί συγκινεί υπενθυμίζοντας τι πέρασαν τόσοι Ελληνες που άφησαν την πατρίδα τους ταξιδεύοντας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να προκόψουν και να δώσουν εν συνεχεία δουλειά και ψωμί σε συγγενείς και άλλους συμπατριώτες τους που εγκατέλειψαν με τη σειρά τους τη ρημαγμένη και φτωχική χώρα μας με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.