Το ντιζάιν, η τέχνη του δρόμου και η φωτογραφία. Συγκοινωνούντα δοχεία χάρη στην εκδήλωση «Minas Unchained» που θα πραγματοποιηθεί στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή και για ένα και μόνο βράδυ και έχει στο επίκεντρό της τη δημιουργική παρακαταθήκη του σχεδιαστή κοσμημάτων Μηνά (1938-2020).
Μια γιορτή δημιουργικότητας (θα έχει και πάρτι, djs και χορό από τις 11 το βράδυ και μετά), στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα δώδεκα καλλιτεχνών της street art όπως οι Prometheus, SOBER, FRO, Eλευθερία Καψάλη, Teo Kon, Alex Parnassus, Γιώργος Χιώνης, μεταξύ άλλων, οι οποίοι και οι οποίες κλήθηκαν να αποτυπώσουν σε ένα skate την ταυτότητα Minas, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται και την αισθάνονται.
Στην Πέτρινη Αποθήκη
Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα γλυπτό μεγάλων διαστάσεων (2,60×2,10 μ.) από σχέδιο του οίκου Minas και ανοξείδωτο ατσάλι και θα δεσπόζει στο κέντρο της Πέτρινης Αποθήκης βυθισμένο σε μαύρο μάρμαρο: Θα έχει το σχήμα ενός κρίκου-μενταγιόν (unchained pendant) που σχεδιάστηκε από τον Μηνά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο εργαστήριό του στη Νέα Υόρκη. Ο συγκεκριμένος κρίκος από ανακυκλωμένο ασήμι επαναλανσάρεται από τον οίκο Minas μόνο για το συγκεκριμένο βράδυ και βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας καμπάνιας «Minas Unchained» του οίκου, για τον οποίο δημιουργικοί υπεύθυνοι είναι πλέον οι γιοι του σχεδιαστή κοσμημάτων, Αρίωνας και Προμηθέας. Η επιλογή του συγκεκριμένου κοσμήματος έχει στόχο να συμβολίσει και την αδιάκοπη αλυσίδα που «ενώνει γενιές και περιόδους, μορφές τέχνης και ανθρώπους».
Η καμπάνια
Οπως θα πει στο «Βήμα» ο φωτογράφος Κώστας Κουτάγιαρ, ο επί χρόνια συνεργάτης του Minas ο οποίος έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη καμπάνια και έχει φωτογραφίσει τα μοντέλα (είναι όλα από την Ασία) με τις δημιουργίες του οίκου σε Λονδίνο, Παρίσι και Βαρκελώνη: «Κατά τη δική μου άποψη ο Μinas δεν ήταν απλώς ένας σχεδιαστής κοσμημάτων, αλλά ένας ντιζάινερ. Σχεδίαζε χρηστικά αντικείμενα γιατί ήθελε να απλοποιήσει τη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Είτε μιλάμε για το χερούλι ενός φλιτζανιού είτε για ένα δαχτυλίδι που ακολουθεί την καμπύλη του δαχτύλου. Ενας άνθρωπος που ασχολείται με το ντιζάιν γενικότερα προφανώς έχει ή είχε εν προκειμένω μια εικόνα για όσα συμβαίνουν στην τέχνη, ειδικά τον καιρό που ήταν στη Νέα Υόρκη. Η δουλειά του χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από έναν μινιμαλισμό, προσέγγιζε τα αντικείμενα που σχεδίαζε με τον πιο απλό τρόπο, κάτι που είναι και το πιο δύσκολο, μαζί με την ποιότητα κατασκευής που επιδίωκε. Τον ενέπνεε η αρχαιοελληνική απλότητα και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των Ιαπώνων. Ξεκινήσαμε λοιπόν να κάνουμε μια καμπάνια που έχει πρωταγωνιστές Ασιάτες, ένας από τους πολλούς κρίκους που ενώνουν τη συγκεκριμένη ήπειρο με τη διαχρονική δουλειά του».
«Minas Unchained» στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στις 19/5 στις 20.00.