Για άλλη μία χρονιά το αθηναϊκό φθινόπωρο θα πλημμυρίσει από μουσική. Αυτή την όμορφη μουσική που έρχεται σαν τις πρώτες βροχές για να ξεπλύνει την περιρρέουσα ασχήμια. Και για να μεταβάλλει έστω για λίγο την ψυχική διάθεσή μας με τρόπο μαγικό και θεραπευτικό. Αυτό κάνει πάντα η μουσική, ειδικά όταν μας την προσφέρουν οι καλύτεροι του είδους. Τέτοιους σημαντικούς καλλιτέχνες έχει προσκαλέσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για ένα φθινόπωρο με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συναυλίες και ρεσιτάλ.

Η προπώληση των εισιτηρίων για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου ξεκινάει την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Και με αυτή την αφορμή σας θυμίζουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ώστε να μπορέσετε να κάνετε έγκαιρα τον προγραμματισμό σας και να εξασφαλίσετε μια καλή θέση για εκείνες που σας ενδιαφέρουν.

Ελληνες και ξένοι σολίστες

Την αρχή του νέου προγράμματος του Μεγάρου κάνει στις 13 Οκτωβρίου η βρετανική Royal Philharmonic Orchestra υπό τον διευθυντή της, μαέστρο Βασίλι Πετρένκο. Μαζί του θα παίξει για πρώτη φορά για το ελληνικό κοινό ο Νοτιοκορεάτης Γιουντσάν Λιμ, ο νεαρότερος πιανίστας που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Van Cliburn το 2022 σε ηλικία 18 ετών.

Βασίλι Πετρένκο

Θα ακολουθήσουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η Ορχήστρα Utopia για να ερμηνεύσουν τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ αλλά και, σε παγκόσμια πρώτη, την «Passacaglia» του Τζέι Σβαρτς, έργο που ο συνθέτης του έχει αφιερώσει στον έλληνα μαέστρο.

Το Netherlands Dans Theater θα επιστρέψει στη σκηνή του Μεγάρου για σειρά παραστάσεων από τις 6 ως τις 9 Νοεμβρίου με το νέο έργο του ανερχόμενου έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου και δύο χορογραφίες της Κρίσταλ Πάιτ και του Γίρζι Κίλιαν.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει στο Μέγαρο για ένα ρεσιτάλ ο βιρτουόζος πιανίστας Αρκάντι Βόλοντος. Δύο συναυλίες θα δώσει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη μία στις 30 Νοεμβρίου και την άλλη στις 27 Δεκεμβρίου. Η συναυλία του Νοεμβρίου θα είναι αφιερωμένη «στη μνήμη και στο όραμα του Χρήστου Λαμπράκη για την πολυσχιδή πολιτιστική δράση του Μεγάρου, στον οποίο οφείλεται η δημιουργία της Καμεράτας».

Η δυναμική παρουσία της ΚΟΑ

Δυναμικό όμως «παρών» θα δώσει κατά τους μήνες του φθινοπώρου από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το σωματείο «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» θα παρουσιάσει Γκαλά Οπερας Βέρντι – Πουτσίνι με τη συμμετοχή δύο ελλήνων τραγουδιστών με αξιοσημείωτη παρουσία στις σκηνές του εξωτερικού, της υψιφώνου Αλεξίας Βουλγαρίδου και του βαρύτονου Αρη Αργύρη. Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Μίλτος Λογιάδης.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου με την Ορχήστρα θα συμπράξει η σπουδαία γεωργιανή βιρτουόζα πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια. Θα παρουσιαστούν η εισαγωγή της όπερας «Ομπερον» του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37 του Μπετόβεν και η Συμφωνία αρ. 1 σε Σι ύφεση μείζονα («της Ανοιξης»), έργο 38 του Σούμαν. Μουσική διεύθυνση από τον Λουκά Καρυτινό. Την ημέρα της συναυλίας, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

Στις 8 Νοεμβρίου η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, έργο 15 του Μπρίτεν και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 73. Σολίστ θα είναι ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου, ενώ θα διευθύνει ο Λιονέλ Μπρενγκιέ. Και εδώ θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία. Στις 15 Νοεμβρίου η υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη θα είναι σολίστ στα απαιτητικά Κοντσέρτο για υψίφωνο κολορατούρα και ορχήστρα, έργο 82 του Γκλιέρ και Vocalise για υψίφωνο και ορχήστρα του Ραχμάνινοφ. Την ίδια βραδιά θα παρουσιαστούν επίσης έργα Γκριγκ (Σουίτα αρ. 1, έργο 46, από τη σκηνική μουσική για τον «Πέερ Γκιντ») και Στραβίνσκι («Το πουλί της φωτιάς», σουίτα). Μουσική διεύθυνση ο Στάθης Σούλης.

Γκιλ Σάχαμ

Στη συναυλία της 22ας Νοεμβρίου, με σολίστ τον βιολονίστα Γκιλ Σάχαμ και μαέστρο τον Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ, θα ακουστούν έργα Ρ. Στράους, Μπραμς και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στη συναυλία της 29ης Νοεμβρίου, με σολίστ τον κιθαρίστα Πέπε Ρομέρο και μαέστρο τον Κρίστοφ Εσενμπαχ, έργα Αχιλλέα Γουάστωρ, Ροντρίγκο και Μπερλιόζ, ενώ στη συναυλία της 6ης Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν οι Παραλλαγές «Αίνιγμα», έργο 36 του Εντουαρντ Ελγκαρ (για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του βρετανού συνθέτη), οι Συμφωνικοί χοροί από το μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West side story» και το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα «Must the Devil Have All the Good Tunes?» του Τζον Ανταμς. Σολίστ στο πιάνο ο Στέφανος Νάσος. Μουσική διεύθυνση ο Μιχάλης Οικονόμου.

Μεταξύ άλλων στις 30 Δεκεμβρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει εορταστικό γκαλά για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Πουτσίνι. Μουσική διεύθυνση από τον Βαλέριο Γκάλι. Ως σολίστες θα εμφανιστούν η υψίφωνος Βαλέρια Σέπε και ο τενόρος Αγκελο Βιλάρι. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενδιαφέρουσες συναυλίες της ορχήστρας μέσα στο 2025.

Οι μουσικές του νέου έτους

Οσο για τις εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2025, ανάμεσα σε εκείνες αναφέρουμε ενδεικτικά τη συναυλία του Ensemble Resonanz με σολίστ τη βιολονίστρια Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια στις 28 Ιανουαρίου, το ρεσιτάλ τραγουδιού του σούπερ σταρ τενόρου Γιόνας Κάουφμαν στις 9 Φεβρουαρίου, την κοινή εμφάνιση του βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου και του πιανίστα Ενρίκο Πατσέ στις 22 Μαρτίου και το ρεσιτάλ τραγουδιού της διάσημης μεσοφώνου Τζόις ΝτιΝτονάτο στις 8 Απριλίου. Ο ρωσογερμανός πιανίστας Ιγκορ Λέβιτ θα δώσει ρεσιτάλ στις 9 Απριλίου και η γαλλίδα πιανίστρια Ελέν Γκριμό στις 24 Μαΐου. Στις 13 και 14 Απριλίου θα εμφανιστεί στο Μέγαρο και η ομάδα χορού του Ανζελέν Πρελζοκάζ.