9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου: «Συμβίωση» μετά μουσικής στη Λέσβο

Αφιερωμένο στη σχέση μας με τη φύση είναι εφέτος το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου.

Απορροφημένοι από μια συχνά πιεστική και δυσχερή καθημερινότητα, οι περισσότεροι αδυνατούμε να εστιάσουμε στην ουσία των πραγμάτων. Πολίτες ενός κόσμου που δοκιμάζει τις αντοχές μας, πρωταθλητές στον αγώνα της επιβίωσης, ζούμε για να δουλεύουμε και επενδύουμε σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική επαγγελματική επιτυχία μας με οποιοδήποτε κόστος. Ξεχνώντας, «αιχμάλωτοι» μέσα στις φτιαγμένες από μπετόν και μέταλλο πόλεις μας, πως στην πραγματικότητα ζούμε σε περιβάλλοντα εχθρικά και αφιλόξενα. Και πως αν και παραμένουμε εξαρτημένοι από τον πλανήτη στον οποίο ζούμε, χάνουμε όλο και περισσότερο τη σύνδεσή μας με τη φύση.

Για αυτή την πολύτιμη σύνδεση έρχεται τώρα να μας μιλήσει ένα μικρό φεστιβάλ το οποίο επιστρέφει κάθε καλοκαίρι για να επενδύσει τις διακοπές μας με όμορφες μουσικές αλλά και για να στείλει μηνύματα που μας αφορούν όλους. Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πραγματοποιείται και εφέτος στο γραφικό χωριό της Λέσβου, αυτή τη φορά υπό τον τίτλο «Συμβίωση». Για να ρίξει τους προβολείς του στη σχέση μας με τη μάνα Γη: «Με όχημα την ενωτική δύναμη της Μουσικής, θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της αρμονικής Συμβίωσής μας με τη φύση, ως προτεραιότητα για ένα καλύτερο μέλλον» σημειώνουν οι διοργανωτές του. Και περιμένουν το κοινό από τις 11 ως τις 19 Αυγούστου για μια σειρά εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Τα πρώτα βήματα

Δημιουργοί και ψυχές του φεστιβάλ είναι η πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, οι οποίες παρουσίασαν την πρώτη ενότητα εκδηλώσεων το καλοκαίρι του 2015, ενώ κορυφωνόταν η προσφυγική κρίση. «Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε παρά το γεγονός ότι άκουγαν κλασική μουσική για πρώτη φορά» είχαν πει τότε, συμπληρώνοντας: «Ισως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε ως μουσικοί είναι να αγγίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων». Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, η συγκίνηση αλλά και η αφύπνιση διά της μουσικής, με τις δύο καλλιτέχνιδες να δηλώνουν με αφορμή την εφετινή ενότητα εκδηλώσεων: «Ως αφετηρία για το φεστιβάλ παίρνουμε την περίοδο εκείνη κατά την οποία η σχέση του ανθρώπου με τη Φύση ήταν οργανική, τόσο στενή που η φύση αποτελούσε για τους ανθρώπους αντικείμενο λατρείας, θρησκευτική οντότητα, μια «ύπαρξη» στην οποία εξέφραζαν το δέος τους. Καθώς η ανθρωπότητα προόδευε τεχνολογικά, η σχέση μας με τη φύση σταδιακά εξασθενούσε. Φτάνοντας στο σήμερα, θα τολμούσε κάποιος να θεωρήσει ότι μπορούμε να υπάρχουμε εντελώς αποκομμένοι από τη φύση. Αποψη όχι μόνο αποπροσανατολιστική, αλλά επίσης επιζήμια για την ευημερία μας».

Ετσι, με το βλέμμα τους στραμμένο στο υπέροχο αλλά και τόσο ταλαιπωρημένο περιβάλλον που μας φιλοξενεί, η Δανάη και η Κυβέλη εξηγούν πως «στο φετινό πρόγραμμα, θέλουμε να τονίσουμε ότι η αποξένωση από τη φύση είναι δικό μας έργο, κατάσταση που προέκυψε από δική μας υπαιτιότητα και ότι η επανασύνδεση με αυτήν είναι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η κοινωνία μας». Αυτό δηλώνει και ο εφετινός τίτλος του φεστιβάλ, «Συμβίωση», δηλαδή μια λέξη που προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «συν» και «βίος» και η οποία θέλει να λειτουργήσει ως «μια υπενθύμιση της σημασίας τηςαρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση». Αυτή είναι εν προκειμένω και η αποστολή των έργων που έχουν επιλεγεί για να ακουστούν: μουσική με δύναμη όχι μόνο ψυχαγωγική αλλά και ενωτική, διά της οποίας «θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της αρμονικής Συμβίωσής μας με τη φύση, ως προτεραιότητα για ένα καλύτερο μέλλον».

Ετσι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που με τόση αγάπη έστησαν οι δύο πιανίστριες θα ακούσουμε την προσωπική ωδή του Μπετόβεν στη φύση, δηλαδή τη Συμφωνία αρ. 6 («Ποιμενική»), σε διασκευή μουσικής δωματίου για σεξτέτο εγχόρδων, το «Προφητικό πουλί» του Σούμαν, την «Αβυσσο των πουλιών» του Μεσιάν για σόλο κλαρινέτο, καθώς και το «Σε ένα αηδόνι» του Σούμπερτ για σοπράνο και πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα την παγκόσμια πρεμιέρα των έργων του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ενδογένεση-Οντογένεση» και «Το πέταγμα του αετού», αμφότερα εμπνευσμένα από την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την ελληνική πρεμιέρα του έργου «Ωρολογοποιός» του Νταβίντ Ορλόφσκι. Ετερα μουσικά highlights θα είναι το Κουιντέτο εγχόρδων D. 956 του Σούμπερτ, το Τρίο για πιάνο op. 70 Νο. 1 του Μπετόβεν και το Τρίο για πιάνο op. 50 του Τσαϊκόφσκι. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 16 ως τις 19 Αυγούστου και χωρίζονται στις υποενότητες: «Αποξένωση» (16/8), «Συνύπαρξη» (17/8), «Επιβίωση» (18/8) και «Αρμονία» (19/8). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ντάβιντ Ορλόφσκι (κλαρινέτο), Νόε Ινούι (βιολί), Κίριλ Τρούσοφ (βιολί), Λεχ Αντόνιο Ουσζίνσκι (βιόλα), Μπένεντικτ Κλέκνερ (βιολοντσέλο), Αντιε Βάιτχαας (βιολί), Τομπίας Φέλντμαν (βιολί), Μούριελ Ραζάβι (βιόλα), Ιζανγκ Εντερς (βιολοντσέλο), Δανάη Κοντόρα (υψίφωνος), Δανάη Ντέρκεν (πιάνο), Κυβέλη Ντέρκεν (πιάνο).

Στο πλευρό των παιδιών

Αξιο λόγου είναι και το εκπαιδευτικό έργο του φεστιβάλ, με προγράμματα που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους «εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στον χώρο». Από αυτά, το «Μουσικό κλειδί» «αποτελείται από εργαστήρια εικαστικού και μουσικοκινητικού χαρακτήρα τα οποία πραγματοποιούνται στα σχολεία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου» και το ΜΟ-ΤΟ Key που δημιουργήθηκε το 2017 έχει στόχο «να μυήσει τα παιδιά στην πολιτιστική διαχείριση, παρέχοντας χρήσιμες γνώσεις και απαραίτητες πληροφορίες».

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.