Το Εθνικό Θέατρο αναζητεί νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Στις 22 Δεκεμβρίου 2024 λήγει η τριετής θητεία του νυν, Γιάννη Μόσχου, και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε δεν θα διεκδικήσει ανανέωση και δεύτερη θητεία. Αρα το υπουργείο Πολιτισμού καλείται να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να βρει τη λύση του.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο τέλος της παρουσίασης του προγράμματος του Εθνικού για τη σεζόν 2024-2025 ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, του προέδρου και των μελών του ΔΣ, χορηγών, δημοσιογράφων και φυσικά συναδέλφων του. Από την Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλλερ ο Γιάννης Μόσχος έβαλε ο ίδιος τέλος στις συζητήσεις των τελευταίων μηνών.
Αλλωστε όλη η εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε για να γνωστοποιηθεί το ρεπερτόριο της νέας σεζόν, είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός αποχαιρετισμού. Συγκινημένος ευχαρίστησε για αυτή την τριετία-εμπειρία υπουργούς, διοικητικό συμβούλιο, την προκάτοχό του, καλλιτέχνες και φίλους, θυμίζοντας τους στόχους που είχε θέσει για ένα «φωτεινό, εξωστρεφές και συμπεριληπτικό» Εθνικό. «Πιστεύω ότι δεν προδώσαμε τα όνειρά μας» κατέληξε. Και πρόσθεσε ότι θα είναι παρών για να βοηθήσει και να συνεργαστεί με τον διάδοχό του.
Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Μόσχος είναι ο πρώτος που ανέλαβε το τιμόνι του Εθνικού μέσα από την ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Οπως, επίσης, να τονίσουμε ότι έχει γίνει πια συνήθεια η διαδοχή να μη γίνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα ο αποχωρών καλλιτεχνικός διευθυντής να έχει σχεδιάσει και οργανώσει πλήρως, όπως όφειλε, την (1η) χρονιά που θα υλοποιήσει ο επόμενος.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Μπορεί οι τρεις μήνες που απομένουν ως τη λήξη της θητείας του Γιάννη Μόσχου να φαντάζουν μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν είναι. Από τους δύο δρόμους που έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει το υπουργείο Πολιτισμού για να καταλήξει στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή μάλλον θα διαλέξει τον… τρίτο.
Ο πρώτος αφορά την ανανέωση της θητείας του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή – κάτι στο οποίο έβαλε τέλος την περασμένη Τετάρτη ο ίδιος ο Γιάννης Μόσχος. Ο δεύτερος, την επαναπροκήρυξη της θέσης ώστε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής να προκύψει από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τον νυν.
Ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιστρέψει στην πρωτοβουλία του 2021, αποτέλεσμα της υπόθεσης Λιγνάδη. Δύσκολα θα έμπαινε ξανά στην ίδια διαδικασία από την οποία κατέστη σαφές ποιοι θέτουν υποψηφιότητα και κυρίως ποιοι δεν θέτουν… Υπάρχει όμως κι ένας τρίτος δρόμος, τον οποίο μάλλον προτιμά η ηγεσία του υπουργείου: την επιστροφή στην απευθείας ανάθεση, μόνον που απαιτείται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που η ίδια ηγεσία έφερε, προ τριετίας, ως απάντηση-λύση στο τότε πρόβλημα.
Θέσεις όπως αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή σε πολιτιστικούς οργανισμούς απαιτούν ευρύτερα χαρακτηριστικά από τις τυπικές προδιαγραφές των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Μέσω ΑΣΕΠ θα επιλεγούν άλλωστε ο νέος πρόεδρος και ο νέος αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού (η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκδόθηκε στις 30/5/2024) καθώς και η θητεία των Βασίλη Πουλαντζά και Ερσης Πήττα, αντιστοίχως, λήγει.