Σατομπριάν, ροδέλες
και Black Angus
Ο γοητευτικός, καλογυμνασμένος γιος της καλής μου φίλης επιλέγει πάντα τα «χιονοελικόπτερα» για να τον μεταφέρουν σε κορυφές… απάτητες με σκοπό να απολαύσει ιλιγγιώδεις καταβάσεις εκτός πίστας. Κορυφές όπου σου κόβεται η ανάσα από την ομορφιά. Προσβάσιμες μόνο με ελικόπτερο. Εκεί όπου δεν φθάνουν οι αναβατήρες Heliskiing λοιπόν, και έπειτα ζεστό, καυτό φαγητό με βάση μοναδικές πατάτες. Πολλές φορές μέσα στον κόκκινο ζωμό… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι, επίσης δεινός σκιέρ, λέει ότι τα μικρά γραφικά εστιατόρια του Laax είναι ίσως στην κατηγορία των ελάχιστων που εξακολουθούν να σερβίρουν πολύ καλής ποιότητας πατάτες, είτε σαν κυρίως φαγητό είτε για να συνοδεύσουν ένα απλό φιλέτο είτε ένα σατομπριάν με σος πιπεριού. Το πρόβλημα με τις πατάτες έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, φωνάζει πίσω από την πλάτη μου ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι. Ο στενός μου φίλος με βγάζει από τις σκέψεις μου γύρω από το Παρίσι, τον Anthony, τη Ζόι, τα χιονοδρομικά κέντρα που δεν γνωρίζουν οι πολλοί και κυρίως οι νεόπλουτοι. Παρατηρώ τα μποτάκια στα πόδια του, κατασκευασμένα από γούνα λυγξ. Είναι τα Feral Foot wear της Bottega Veneta. Πρόκειται για τα κομψότερα που έχω δει. Ο διεθνούς φήμης κολεξιονέρ μού λέει ότι ακόμα και οι γαλλικής προέλευσης πατάτες δεν είναι πλέον καλής ποιότητας. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα πολύ γνωστού εστιατορίου σε περιοχή πίσω από το Hilton τού παραπονέθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον προσωπικό αρκετό για να κάθεται στις καρεκλίτσες και να κόβει ατέλειωτες πατάτες-ροδέλες, πανέτοιμες να συνοδεύσουν το Black Angus. Ο πατέρας του εμίρη Αλ Θανί του Κατάρ, λάτρης των Ιονίων νήσων, είχε παραπονεθεί μάλιστα το καλοκαίρι σε πολύ γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας για τις προκατασκευασμένες πατάτες. Γιατί γίνεται όμως όλο αυτό; Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Το λάδι και οι μεγάλες ποσότητες που χρειάζονται, η προσπάθεια να κρατηθεί η ποιότητα, η έλλειψη προσωπικού, ο χρόνος. Πώς όμως ένα πολύ ακριβό εστιατόριο στην Αθήνα, τη Μύκονο, το Παρίσι, το Μόντε Κάρλο, θα δικαιολογήσει τις πανάκριβες τιμές του όταν οι πατάτες του είναι προκατασκευασμένες; Ο σεφ σε εστιατόριο στο Ψυχικό, με όνομα που φέρνει σε μικρό παμπόνηρο ζώο, έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό. Πρωταγωνιστής στην… ταινία «Το μακελειό της πατάτας».
Βουκουρεστίου όπως Avenue Montaigne
Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι προτιμάει το χιόνι-πούδρα στο Γουίσλερ του Καναδά αλλά και τα εστιατόρια με την αυθεντική γαλλική κουζίνα. Η εποχή αυτή, λίγες εβδομάδες μετά τις γιορτές, τον αφήνει μακριά από κοινωνικές προσκλήσεις. Τίποτε το ενδιαφέρον, εκτός από κάποιους γάμους και λίγες εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, δεν γίνεται στην πόλη των Αθηνών. Κάποια εστιατόρια ανοίγουν γύρω από την πλατεία Κολωνακίου, τοποθετώντας χρυσούς κύκλους στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης, ενώ άκρως επιτυχημένες exclusive boutiques με γαλλικούς οίκους ετοιμάζονται να «κατηφορίσουν» στη Βουκουρεστίου, τον πιο ακριβό και glamorous πεζόδρομο της πόλης. (Διατηρώντας όμως και τα παλαιότερα καταστήματα στο Κολωνάκι.) Κάτι άκουσα για τον κορυφαίο οίκο Chanel. Θα κατέβει στη Βουκουρεστίου, η οποία θα γίνει κάτι σαν Avenue Montaigne.