Σε ένα ορεινό χωριό, ένας ιδιόρρυθμος ζαχαροπλάστης, ο κύριος Παναγιώτης, αναγκάζεται λόγω συνθηκών να κρύψει από όλους στο σπίτι του τη μικρούλα Φανή. Γρήγορα τα δύο εγγόνια του και ένας φίλος τους ανακαλύπτουν την κρυμμένη Φανή και έτσι σχηματίζεται η συμμορία των πέντε. Τα τέσσερα παιδιά και ο κύριος Παναγιώτης ζουν μια υπέροχη περιπέτεια μεταξύ πραγματικότητας και παραμυθιού. Αυτή είναι συνοπτικά η υπόθεση της νέας ταινίας του Γιάννη Τσιμιτσέλη, «Κουραμπιέδες από χιόνι», σε σκηνοθεσία του ίδιου και σενάριο των Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα, Αγνής και Χάρη Χιώτη, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών.
Ο Θανάσης Παπαθανασίου και ο Μιχάλης Ρέππας, το συγγραφικό δίδυμο που έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές γέλιου αλλά και συγκίνησης σε τηλεόραση και κινηματογράφο, επιστρέφει στο σελιλόιντ έπειτα από 15 χρόνια κινηματογραφικής αποχής. Τους έλειψε άραγε ο κινηματογράφος; «Ποτέ δεν μας λείπει τίποτα. Μπορεί να μην κάνουμε σινεμά αλλά κάνουμε πολύ θέατρο και μετά από 26 χρόνια ξανά τηλεόραση. Για να αισθανθούμε έλλειψη θα έπρεπε – με έναν μαγικό τρόπο – να σταματήσει και το σινεμά και ταυτόχρονα το θέατρο και ταυτόχρονα η τηλεόραση. Σε μια τέτοια φανταστική κατάσταση, ναι, θα είχαμε σύνδρομα στέρησης. Και πάλι θα ψάχναμε να κάνουμε κάτι για να αφηγηθούμε ιστορίες. Μπορεί να γράφαμε βιβλία. Ή να κάναμε κουκλοθέατρο» θα απαντήσει ο Μιχάλης.
«Πρώτα απ’ όλα για τον Γιάννη»
Επιστρέφουν λοιπόν με μια οικογενειακή ταινία. «Μια ταινία που φτιάχτηκε για να διασκεδάσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους γονείς και – γιατί όχι; – και τον παππού και τη γιαγιά. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη από το γέλιο αλλά κυρίως από την τρυφερότητα που προσπαθήσαμε να έχει αυτή η ταινία. Τώρα αν τα καταφέραμε θα το δείξουν τα εισιτήρια» θα πει ο Μιχάλης.
Με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, στην ιδέα του οποίου βασίζεται το σενάριο της ταινίας, γνωρίζονται πολλά χρόνια. Μάλιστα πέρα από την ταινία συνεργάζονται εφέτος και στο θέατρο, στην παράσταση «Για μια ζωή», που παίζεται στο Θέατρο Πειραιώς 131. Οπως εξηγεί ο Μιχάλης: «Είπαμε «ναι» πρώτα απ’ όλα για τον Γιάννη που τον ξέρουμε από παιδάκι και κατά έναν τρόπο τον νιώθουμε σαν συγγενή μας. Επειτα ήταν πρόκληση το θέμα που είχε σκεφτεί, γιατί όλο ήταν δική του ιδέα. Δεν είχαμε κάνει ποτέ ξανά κάτι ανάλογο». Οι δύο καταξιωμένοι δημιουργοί έκαναν πράξη την ιδέα του Τσιμιτσέλη και όπως σχολιάζει ο Θανάσης «είχαμε τόση δυσκολία όση και για οποιοδήποτε άλλο έργο ή σενάριο. Το να είναι δική σου η πρώτη ιδέα δεν διευκολύνει καθόλου τα πράγματα. Επίσης το γεγονός ότι επρόκειτο να το γυρίσει ο Γιάννης μάλλον μας ανακούφιζε παρά μας άγχωνε».
Μέχρι σήμερα τους έχουμε συνηθίσει σε έργα για ενηλίκους, τα οποία όμως έχουν αγκαλιάσει και τα παιδιά. Σίγουρα όμως όταν κάποιος σκέφτεται τους Παπαθανασίου – Ρέππα δεν φέρνει στον νου παιδικά έργα του διδύμου. Ωστόσο στο παρελθόν έχουν γράψει το θεατρικό «Η συμμορία της Χιονάτης», το οποίο απευθυνόταν σε παιδιά μέχρι 8 ετών. Οπως σημειώνει ο Μιχάλης, «είναι υπέροχο να γράφεις παιδικούς ρόλους. Βέβαια το θεατρικό μας ήταν μόνο για παιδιά μέχρι 8 ετών. Οι «Κουραμπιέδες» ήταν πιο απαιτητικοί, γιατί είναι γραμμένοι για μια μεγάλη γκάμα ηλικιών. Από 5 μέχρι 95». Οπως επισημαίνει όμως ο Θανάσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδικό σινεμά. «Εδώ δεν έχουμε σινεμά για ενηλίκους, θα είχαμε για παιδιά; Η ταινία του Γιάννη είναι πανελλήνια πρώτη. Στην τηλεόραση πλέον τα παιδικά προγράμματα – αν και όπου υπάρχουν – είναι αυτά τα κινούμενα σχέδια που θυμίζουν video games. Καμιά σχέση με τα κινούμενα σχέδια του Disney με τα οποία μεγαλώσαμε εμείς».
Οπότε σε λίγες ημέρες θα δούμε την πρώτη ελληνική παιδική χριστουγεννιάτικη ταινία. Αραγε ποια είναι η δική τους χριστουγεννιάτικη ανάμνηση ως παιδιά; «Δεν είμαι πολύ χριστουγεννιάτικος τύπος» θα πει ο Μιχάλης. «Ισως η πιο αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση της ζωής μου είναι η ταινία του Γιάννη. Ευτυχώς που υπάρχει αυτό το παιδί και μου δημιούργησε έστω και στην ηλικία μου μια ωραία χριστουγεννιάτικη ανάμνηση». Ούτε όμως ο Θανάσης «τρελαίνεται» για τις γιορτές. «Σε αυτό ταιριάζουμε απόλυτα με τον Μιχάλη. Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο. Θυμάμαι τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα κάλαντα. Αλλά όχι κάτι σημαντικό σαν γεγονός» θα εξηγήσει ο Θανάσης.
Η κρίση στον κινηματογράφο
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η τηλεόραση αλλά και το θέατρο διανύουν μια περίοδο άνθησης με πολλές παραγωγές κάθε σεζόν, δεν θα λέγαμε ότι συμβαίνει το ίδιο και στον κινηματογράφο. Ή μήπως και όχι; «Ε, όχι. Ανθηση στον κινηματογράφο θα ήταν να γυρίζονται 15 με 20 ταινίες τη χρονιά, να σκίζουν 2 με 3, να βγάζουν τα έξοδά τους καμιά δεκαριά και να πηγαίνουν άσχημα 5 με 6. Αυτό θα λέγαμε ότι θα ήταν ίσως ένα περιβάλλον ελπίδας για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αλλά με τόσο μικρή παραγωγή που έχουμε σήμερα δεν βλέπουμε κανένα μέλλον» εξηγεί ο Θανάσης. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η κρίση που περνά ο κινηματογράφος δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η κινηματογραφική αίθουσα δείχνει να είναι πλέον μια παλιά ιστορία, μια ιστορία του 20ού αιώνα. O 21ος είναι ο αιώνας των πλατφορμών. Οι οποίες έμμεσα αιμοδοτούν μεν τις ταινίες αλλά κατά βάσιν τις ταινίες των «μεγάλων» γλωσσών. Η ελληνική ταινία δεν δείχνει να έχει κανένα μέλλον. Δυστυχώς η γλώσσα μας μιλιέται από τον ελάχιστο αριθμό των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι πολύ δύσκολο με τις χαμηλότατες αμοιβές που δίνουν οι πλατφόρμες για να εξασφαλίζουν πακέτα ταινιών να χρηματοδοτηθούν με επάρκεια οι έλληνες παραγωγοί».
Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη για την επιστροφή τους στον κινηματογράφο με μια κωμωδία, όπως αυτές που μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν; «Μου φαίνεται αδύνατον. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς. Και έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Για να γίνει μια ταινία, πρέπει να υπάρχει προοπτική κέρδους. Το κοινό της αίθουσας έχει συρρικνωθεί τόσο που μια κινηματογραφική παραγωγή είναι στις μέρες μας ασύμφορη» καταλήγει ο Μιχάλης.
INFO: Η ταινία «Κουραμπιέδες από χιόνι» κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου. Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Γερονικολού, Μελέτης Ηλίας, Μιχάλης Ρέππας, Νικολέττα Βλαβιανού, Μαίρη Σταυρακέλλη, Πάνος Σταθακόπουλος, Κατερίνα Τσάβαλου, Σπύρος Ντούγιας, Αριάδνη Βελλή, Στέλλα Μουρίκη και Στρατής Ζαχαρής. Φιλική συμμετοχή: Βίκυ Σταυροπούλου, Σοφία Φαραζή, Σπύρος Κυριάκος, Στέργιος Αντούλας. Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης. Ηχος και sound design: Νίκος Μιχαλοδημητράκης και Δημήτρης Σακελλάρης.