H επιστήμη στη μεγάλη οθόνη
Θετικές και ιατρικές επιστήμες, βιολογία και γενετική, αστρονομία, περιβαλλοντικές σπουδές, νέες τεχνολογίες, ιστορία της επιστήμης. Ενα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων καλύπτει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας που συνεχίζεται ως τις 14 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Το αφιέρωμα της διοργάνωσης έχει τίτλο «Ερευνα και καινοτομία». Τονίζοντας την εξέλιξη της τεχνολογίας και τα επιτεύγματα της ρομποτικής, μαθαίνουμε αν μπορούμε να χτίσουμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, ανακαλύπτουμε κρυμμένα μυστικά του Διαστήματος και γνωρίζουμε τι σκέφτονται τα ζώα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι οι θεατές να γνωρίσουν με προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο τα νέα επιτεύγματα της επιστήμης.
εικαστικά
Το ’68 του Χατζημιχάλη
«Η θερμοκρασία ανά ώρα το 1968 στην Αθήνα» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Χατζημιχάλη στην Eleftheria Tseliou Gallery. Ο καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του, βασίζει συχνά τα έργα του σε αρχεία που είτε ανήκουν στο εργαστήριό του ή βρίσκει αλλού. Εν προκειμένω επιλέγει το ’68 γιατί η συγκεκριμένη χρονιά διαμόρφωσε βασικές επιλογές στη ζωή του. Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερα ζωγραφικά τελάρα και βίντεο. Ως τις 24/11.
μουσική
Πιάνο & Τζαζ
Συνεχίζεται ως τις 25 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Για δεύτερη χρονιά η διοργάνωση επανέρχεται με ένα θέμα που καθόρισε την πορεία του πιάνου τον 20ό αιώνα: Πιάνο και Τζαζ. Ρεσιτάλ διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία και δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στον Τζορτζ Γκέρσουιν συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
θέατρο
«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε»
Ο Δημήτρης Μαυρίκιος υπογράφει τη μετάφραση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο που ανεβαίνει, σήμερα Κυριακή, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Μια παράσταση θεάτρου εν θεάτρω, με τον σκηνοθέτη, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος ο Μαυρίκιος, να δημιουργεί ασάφεια στους ηθοποιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους τον διώχνουν για να ζήσουν τους ρόλους τους. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Γιούλικα Σκαφιδά κ.ά.
«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα»
Το διασκευασμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον από τον Σάιμον Στίβενς σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σε μια παραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (15/11) στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Μετάφραση Κοραλία Σωτηριάδου. Με τους Γιάννη Νιάρρο, Θέμη Πάνου κ.ά.
«Δείπνο» για πέντε
Βασισμένο στο ψυχολογικό θρίλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ είναι «Το Δείπνο» που παρουσιάζεται από την Παρασκευή (16/11) με τους Στέλιο Μάινα, Κατερίνα Λέχου, Λάζαρο Γεωργακόπουλο κ.ά. Μετάφραση Κάτια Σπερελάκη, σκηνοθεσία Λίλυ Μελεμέ. Στο Σύγχρονο Θέατρο.
«Φαρενάιτ 451» στην Πόρτα
Μετά την επιτυχία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το έργο «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου παρουσιάζεται στο Πόρτα. Θέμα του ο ολοκληρωτισμός και τα βιβλία, μέσα από το πρίσμα μιας «προσωπικής ανάγνωσης». Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη  Ξένια Καλογεροπούλου κ.ά.
xoρός
Η «Συλφίδα» από τη Μόσχα
Η αυλαία των ζωντανών μεταδόσεων από το Θέατρο Μπαλσόι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει αυτή τη σεζόν με την απευθείας δορυφορική προβολή από τη Μόσχα της «Συλφίδας», ενός κλασικού αριστουργήματος του χορού που εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Το μπαλέτο παρουσιάζεται σε χορογραφία του Γιόχαν Κόμποργκ και βασίζεται στη μουσική του νορβηγού συνθέτη Χέρμαν Σεβερίν Λέβενσολ.
παρουσίαση
Τα ρολόγια του Αγώνα
«Οι ώρες του Αγώνα. Τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια» είναι ο τίτλος του λευκώματος που παρουσιάζουν οι εκδόσεις Ολκός τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου (στις 19.00) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, και οι συντελεστές της έκδοσης Στέφαν Αντλερ, Πέτρος Βέργος και ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας.