Περισσότεροι από 575.000 χρήστες του Instagram ακολουθούν τον λογαριασμό της Μπριάνα Γουίστ, μιας νεαρής Αμερικανίδας που θα μπορούσε χάρη στην ελκυστική εμφάνισή της απλώς να ποζάρει με ηδυπάθεια αλλάζοντας διαρκώς φίλτρα, εκείνη όμως έχει επιλέξει να μοιράζεται μέσω βιβλίων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ό,τι της έχει μάθει μέχρι τώρα η ζωή στη διαδρομή προς την αυτογνωσία.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της «Το βουνό είσαι εσύ: Σταμάτα να εμποδίζεις τα όνειρά σου και πραγματοποίησέ τα» (εκδ. Κλειδάριθμος), στις σελίδες του οποίου εστιάζει σε έναν από τους συνηθέστερους λόγους που αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, τις αυτοϋπονομευτικές συμπεριφορές, και εξηγεί πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να δημιουργούμε τεχνητά εμπόδια και απλώς να αγαπήσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Οι περισσότεροι ταυτίζουν τη σοφία με την ώριμη ηλικία. Ποια είναι η άποψή σας;
«Πιστεύω ότι καθένας από εμάς έχει μια έμφυτη σύνδεση με τη σοφία. Συχνά, τα παιδιά τη βιώνουν ξεκάθαρα προτού το μεγάλωμα αρχίσει να προκαλεί παρεμβολές στη σχέση τους μαζί της. Ως ενήλικοι, την ξαναβρίσκουμε μπαίνοντας σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και διερεύνησης του εαυτού μας. Αν το πέρασμα του χρόνου και μόνο ισοδυναμούσε με την κατάκτηση της σοφίας, τότε ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός. Ο χρόνος μπορεί να περάσει ανεκμετάλλευτος και οι ζωές μας να παραμείνουν ανεπεξέργαστες, χωρίς καμία ουσιαστική επίγνωση. Η σοφία έρχεται μέσα από τη συνειδητή απόφαση να καλλιεργήσουμε την αλήθεια, να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, να θέσουμε τα δύσκολα ερωτήματα που είναι και τα πιο όμορφα».
Σας έχουν υποτιμήσει ποτέ επειδή δίνετε συμβουλές για τη ζωή ούσα νέα και όμορφη;
«Νομίζω πως οποιοσδήποτε στο ξεκίνημά του σε οποιοδήποτε πεδίο υφίσταται κάποιου είδους υποτίμηση και δεν έχω αποτελέσει εξαίρεση. Ομως θεωρώ πως η δουλειά μου μιλάει από μόνη της».
Ποιες εμπειρίες σάς έχουν βοηθήσει να καταλάβετε πιο καθαρά ποια είστε;
«Το μυαλό μου πηγαίνει σε μία από τις πρώτες ασκήσεις που έκανα στο πλαίσιο της ανάπτυξης του εαυτού μου και αποτελεί και μία από τις πιο απλές. Επειτα από την παρότρυνση ενός φίλου, κάθισα και έγραψα ένα mission statement για τη ζωή μου. Πολύ συγκεντρωμένη, στοχάστηκα και περιέγραψα τι μου φαινόταν ότι με πάει μπροστά και τι αισθανόμουν πως με περιορίζει: τι μου άρεσε και τι δεν μου άρεσε, τι θεωρούσα ότι έχει αξία και τι όχι, τι θα ήθελα να βιώσω και τι όχι κατά τη διάρκεια του βίου μου. Αυτές οι ερωτήσεις, παρότι προφανείς, δεν τίθενται από όλους τους ανθρώπους και περνούν απαρατήρητες, όμως συχνά μας οδηγούν σε μια πνευματική καθαρότητα σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι μας ενδιαφέρει πραγματικά».
Επικρατεί η αντίληψη ότι μαθαίνουμε κυρίως από τις δυσκολίες. Συμφωνείτε;
«Και οι θετικές και οι αρνητικές εμπειρίες μάς παρέχουν ένα πλαίσιο με ευκαιρίες για πιο βαθιές συνειδητοποιήσεις. Ωστόσο, οι δυσκολίες αποτελούν συνήθως αφορμή για ουσιαστική μεταμόρφωση γιατί πυροδοτούν μεγαλύτερες, πιο προφανείς, αλλαγές».
Μερικές φορές τα βιβλία που γράφουμε είναι αυτά που λαχταρούσαμε οι ίδιοι να διαβάσουμε. Μετά «Το βουνό είσαι εσύ», έχετε βρεθεί σε στιγμές αυτοϋπονόμευσης; Αν ναι, πρέπει ποτέ να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας τις συμβουλές που δίνετε στους άλλους;
«Στο βιβλίο μιλάω για τον Γκέι Χέντρικς, για το κόνσεπτ των «ανώτερων ορίων» και το πώς όσο εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας τόσο αυξάνεται και η ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε και να απολαύσουμε την ευτυχία, την ευζωία και την επιτυχία – αυτό φυσικά θα συμβεί μόνο αν δεν αφήσουμε τον εαυτό μας να μας πάει πίσω επειδή νιώθει ασφάλεια στη γνώριμή του δυστυχία. Με αυτά κατά νου, θα έλεγα ότι το να ξεπεράσει κανείς το self-sabotage είναι μια συνεχόμενη, διαρκής διαδικασία, γιατί η ολοκλήρωση και η πορεία προς την εξέλιξη δεν σταματούν. Βιώνω κι εγώ τέτοιες στιγμές αμφισβήτησης. Το θέμα είναι να σμιλεύει κανείς αυτή την αίσθηση αυτεπίγνωσης που θα του επιτρέπει να διορθώνει τα λάθος βήματα και να επιστρέφει στη σωστή κατεύθυνση».
Ποια είναι η πιο συγκινητική αντίδραση που είχε ποτέ κάποιος σε ένα βιβλίο σας; Ποια είναι η κληρονομιά που θέλετε να αφήσετε πίσω σας;
«Κάθε άτομο με το οποίο συνδέομαι και μοιράζεται μαζί μου μια ουσιαστική εμπειρία που είχε με τα βιβλία μου σημαίνει για εμένα περισσότερα από όσα θα μπορούσα να εκφράσω ποτέ. Ελπίζω πραγματικά να με θυμούνται ως κάποια που επηρέασε θετικά τις ζωές άλλων με κάποιον τρόπο».
Πώς μπορεί κάποιος να αναπτύξει μια υγιή σχέση με τον εαυτό του χωρίς να γυρίσει την πλάτη στους άλλους;
«Νομίζω ότι είναι θέμα ισορροπίας. Δεν χρειάζεται να περνάς όλον τον χρόνο σου μόνος σου, καλό θα ήταν επίσης να μη χρησιμοποιείς άλλους ανθρώπους για να κρυφτείς από τον εαυτό σου. Η όλη ιστορία έχει να κάνει με το να συνειδητοποιείς πότε βασίζεσαι στην παρέα άλλων ανθρώπων για να αποφύγεις κάποια βαθύτερη, επώδυνη αλήθεια που εμφανίζεται μόνο σε στιγμές μοναξιάς. Εκτεθείτε σε αυτή τη συνθήκη σταδιακά, νιώστε ζεστασιά κάνοντας παρέα στον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να είναι όλα άσπρο ή μαύρο».
Ποιες είναι οι καθημερινές αδιαπραγμάτευτες απολαύσεις σας;
«Η επαφή με τη φύση, ο χρόνος με αυτούς που αγαπώ, η κίνηση, αρκετός ύπνος και τόνοι ευγνωμοσύνης».
Πώς αντιμετωπίζετε τις κακές κριτικές ή τα αρνητικά σχόλια;
«Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είναι απλώς κομμάτι του επαγγέλματος».
Ποιους ανθρώπους θαυμάζετε;
«Εκείνους που ζουν τη ζωή τους όπως θέλουν, χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να απολογούνται γι’ αυτό».