Το φεστιβάλ «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει με 140 εκδηλώσεις

Το καλοκαιρινό φεστιβάλ του υπουργείου Πολιτισμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επικεντρώνει εφέτος ο θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟ) που πραγματοποιείται για τέταρτη φορά. Εβδομήντα παραγωγές σε εβδομήντα αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες, έρχονται για να ψυχαγωγήσουν και να προβληματίσουν. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, δράσεων για παιδιά και εφήβους και μουσικού θεάτρου από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες:

«Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»

5 – 6 Ιουλίου, Μονή Ιεράς Καρδίας, Τήνος

Διήμερη δράση που περιλαμβάνει εικαστική έκθεση στο μοναστήρι και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά στη χώρα της Τήνου. Συμμετέχουν 22 σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί με νέα δουλειά τους. Στον αύλειο χώρο του μοναστηριού θα παρουσιαστούν γλυπτικές και φωτογραφικές εγκαταστάσεις καθώς και περφόρμανς.

Voices at the End

5 – 6 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το πιανιστικό σύνολο Piandaemonium παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο Voices at the End, μια πολυμεσική σύνθεση του Νεοζηλανδού ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ψαθά για έξι πιάνα.

Θείε Βάνια, τα δάση μαλακώνουν τον άνθρωπο

5 – 6  Ιουλίου, Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου

Παράσταση-σύνθεση θραυσμάτων από τα έργα του Αντον Τσέχοφ «Θείος Βάνιας», «Βυσσινόκηπος» και «Γλάρος». Κείμενο: Μπερτράν Μορό, Νίκος Μάνεσης. Σκηνοθεσία: Ν. Μάνεσης.

Κρίσεις από το ιστορικό παρελθόν στο σήμερα

5 – 6 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Ξάνθη

Το εικοσαμελές μουσικό σχήμα Ορχήστρα Βιολιώνε, σε σύμπραξη με το μουσικό ντουέτο των Βασίλη Σκούτα και Δημήτρη Μηταράκη, «προσεγγίσει το φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης με τον δικό του εναλλακτικό τρόπο ερμηνείας, διασκευάζοντας ενδεικτικά κομμάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου της περιόδου του γραμμοφώνου (1900-1960)».

Ο βιασμός της Λουκρητίας

6 – 7 Ιουλίου, Ζιντζιρλί Τζαμί, Σέρρες

Περφόρμανς πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία Γιάννης Κουρκουμέλης, μετάφραση Λένια Ζαφειροπούλου, εικαστική επιμέλεια (σκηνικά, κοστούμια) Αγγελος Παπαδημητρίου. Ερμηνεύουν: Γ. Κουρκουμέλης, Ναταλί Μηνιώτη, Ξανθή Κρανίδη.

Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα

7 – 8 Ιουλίου, Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα

Παράσταση για εφήβους όλων των ηλικιών με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Με την ομάδα Apparatus, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πασσά.

Προσοχή, τέρατα!

8 – 9 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αλεξανδρούπολη

Θεατρικό έργο για παιδιά και εφήβους, βασισμένο στο βιβλίο της Μαρί Ρούντε «Πλανήτης SOS». Σκηνοθεσία Κερασία Σαμαρά, πρωτότυπη μουσική Τάκης Μπαρμπέρης, σκηνικά-κοστούμια Εύα Μελά.

Η κατάρα του πεύκου

9 – 10 Ιουλίου, Αρχαία Ευρωπός, Κιλκίς

Η μουσική ομάδα Alcedo folk band σε μια οπτικοακουστική παράσταση βασισμένη στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Η κατάρα του πεύκου». Ενα «μουσικό παραμύθι που συνομιλεί με εικόνες και βίντεο που θα προβάλλονται ταυτόχρονα με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια».

Οι τέσσερις εποχές

13 – 14 Ιουλίου, Μουσείο Αρχαίας Πέλλας

Η Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι «που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, σε μια συναυλία που συνδυάζει τη μουσική με τον χορό».

Θαλασσογραφία σε κήπο

14 – 15 Ιουλίου, Δήλος

Η εικαστικός Κατερίνα Καρατζαφέρη εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Κomomaki και την ελληνική υφαντουργία και ο αιγύπτιος συνθέτης και μουσικός Αχμέντ Σαλέχ «φαντάζεται τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια να βυθίζεται κάτω από την ανερχόμενη στάθμη της θάλασσας προκειμένου να συναντήσει την ελληνιστική πρόγονό της». Επιμέλεια: Ακτίνα Σταθάκη.

Νύχτα στη γη

15 – 16 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Ελληνιστικής Πόλης Φλώρινας

«Μια περιηγήτρια μαζί με τους βοηθούς της καταφθάνουν σ’ έναν άγνωστο κατεστραμμένο τόπο, ο οποίος, όμως, είναι γεμάτος από κρυμμένα ίχνη προγενέστερων «κατοίκων»». Θεατρική παράσταση με κύριο άξονα το ποίημα «Σκοτάδι» του Μπάιρον, αποσπάσματα της Βίβλου και κείμενα των Μπλέικ, Κόλεριτζ, Γκαίτε, Νοβάλις, Μποντλέρ, Ρεμπό, Σολωμού και Σικελιανού. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν.

«2071», θεατρικός μονόλογος του Βρετανού Ντάνκαν Μακ Μίλαν με τον Αντώνη Μυριαγκό, στην Καστοριά.

2071

17 – 18 Ιουλίου, Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Καστοριά

Θεατρικός μονόλογος του Βρετανού Ντάνκαν Μακ Μίλαν βασισμένος στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Κρις Ράπλεϊ. Παρουσιάστηκε το 2014 στο Royal Court Theater του Λονδίνου και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης, μουσική Τηλέμαχος Μούσας. Ερμηνεύει ο Αντώνης Μυριαγκός.

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά

17 – 18 Ιουλίου, Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος

Περφόρμανς που «εστιάζει στην προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπινους και μη ανθρώπινους οργανισμούς». Με τους Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία, Δέσποινα Χαριτωνίδη.

Caerus

20 – 21 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η Θεατρική Ομάδα «Γέφυρα» σε «μια παραλλαγή των αρχαίων μύθων με σκοπό την αφύπνιση όλων για την κλιματική κρίση». Του Αλέξανδρου Αποστολάκη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαπαύλου, Ελένη Δαφνή.

Ευρώτας

20 – 21 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Σχόλιο «για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την αναγκαιότητα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο πέρασμα των γενεών». Χορογραφία Κατερίνα Σκιαδά, μουσική Μανώλης Μανουσάκης.

Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής κρίσης

22 – 23 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Η Ερήνη, συνοδευόμενη στο πιάνο και την κρητική λύρα από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Κοντογιάννη αντίστοιχα, συμπράττει με τον εικαστικό καλλιτέχνη Βασίλη Γαλάνη και τη χορεύτρια Σοφία Φιλίππου σε μια διαδραστική και αυτοσχεδιαστική παράσταση που έχει ως στόχο την αφύπνιση του κοινού για την κλιματική κρίση.

Oh, tranquility! Penetrating the very rock, A cicada’s voice

23 – 24 Ιουλίου, Περίπτερο Πικιώνη (Πολιτιστικός χώρος «π»), Δελφοί

Ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει εικαστικές δράσεις και περφόρμανς εμπνευσμένες από τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του Δημήτρη Πικιώνη, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από το έργο του.

«Τσουνάμι» μετά μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Τσουνάμι

23 – 24 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

«Με όχημα τον λόγο, πρωτότυπη μουσική που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές και χορό, η παράσταση προσεγγίζει την κλιματική κρίση, τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή, στην ψυχή όλων μας. Δυο πολιτισμοί, Ιαπωνία – Ελλάδα, συνομιλούν». Σενάριο, σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.

Πτώση

23 – 24 Ιουλίου, Κάστρο Ακροκορίνθου

Υπαίθρια ηχητική εγκατάσταση των Δημήτρη Γεωργακόπουλου και Coti K. που λειτουργεί ως αιολική άρπα και που αντλεί τον τίτλο της από τον μύθο του Ικάρου.

Μωρή Φύση!

25 – 26 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα

Η ομάδα CforCircus σε μία παράσταση θεάτρου και μουσικής για τη δύναμη της ζωής, βασισμένη σε μια νουβέλα του Κινέζου Γιεν Λιένκε Χρόνια. Σκηνοθεσία Βικτώρια Φώτα.

Κουρά

27 – 28 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία

Πρωτότυπα κείμενα, γραμμένα από τους Γλυκερία Μπασδέκη και Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, καθώς και αποσπάσματα από έργα της Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής Γραμματείας. «Βασικό κορμό της δραματουργικής σύνθεσης θα αποτελέσει το δοκίμιο «Αἰσθητικὴ τῆς Πίνδου (ήτοι Ἡ εὐφροσύνη τῶν ὀρέων)» που γράφτηκε στα 1923 από τον Αιακό Πυρρίδη». Μουσική Αλέξανδρος Γκόνης.

Aquatic Echoes

27 – 28 Ιουλίου, Παλάτι Ιουστινιάνι στην είσοδο του Κάστρου Χίου

Ηχητική εγκατάσταση σε συνεργασία των Γιώργου Μωραΐτη και Latent Community. Θέμα τα «υδάτινα οικοσυστήματα της Μεσόγειου και το πώς αυτά πλήττονται από την ανθρώπινη παρέμβαση». Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν (26-28/7) βιωματικά εργαστήρια-συναντήσεις για παιδιά και εφήβους.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη παρουσιάζει τους «Χρησμούς του νερού» στους Δελφούς. / Φωτ.: Αρείων Στεφανίδης

Οι χρησμοί του νερού

31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Η σκηνοθέτρια/χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη δημιουργεί μια σπονδυλωτή, διαδραστική και συμμετοχική site-specific performance που «συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς».

Ο μπερντές της Γης

31 Ιουλίου – 1 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος

Παράσταση που συνδυάζει τον Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών, την παραδοσιακή μουσική με τη σύγχρονη οπτική τεχνολογία των video και 3D προβολών, σχολιάζοντας με σύγχρονο τρόπο τη φύση και την κλιματική αλλαγή. Με την Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» και τον Θοδωρή Κοτονιά. Στον ρόλο του Καραγκιόζη ο Τάκης Βαμβακίδης.

Ενας ποδηλάτης αλλάζει τον κόσμο

5 – 6 Αυγούστου, Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος

Η ομάδα Τικ Τακ Ντο σε ένα μουσικό παραμύθι με ήρωα έναν ποδηλάτη που αλλάζει τον κόσμο. Για παιδιά και εφήβους.

In memoriam

5 – 6 Αυγούστου, Ανεμόμυλοι, Χώρα Αμοργού

«Αντικείμενα και κατασκευές από πηλό, διασκορπισμένα στον λόφο των ανεμόμυλων, δημιουργούν μουσικούς ήχους και φράσεις με τη δύναμη του ανέμου». Σύλληψη, παραγωγή: Παναγιώτης Μανουηλίδης (Panú).

ΓΑΙΑ

8 – 9 Αυγούστου Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη

Εγκατάσταση-περφόρμανς από τη Medea Electronique, εμπνευσμένη από το θεωρητικό έργο των Bruno Latour και Frédérique Ait-Touati.

Τα αλυσοπρίονα του Ερυσίχθονα

8 – 9 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά

Μουσική παράσταση με live γλυπτική που σχολιάζει την εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο. Επί σκηνής δύο γλύπτες/υλοτόμοι και τέσσερις μουσικοί. Συμμετέχουν οι ΤΕΤΤΤΙΞ.

Αλφάβητο: Ενα οικολογικό συμφωνικό ποίημα

9 – 10 Αυγούστου, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ποιητικό έργο της Δανής Ινγκερ Κρίστενσεν. Πέντε περφόρμερ, τρεις γυναίκες ηθοποιοί μαζί με δύο μουσικούς επί σκηνής, «αναζητούν ένα κομμάτι από τον χαμένο παράδεισο, κάποια μέρα, ίσως, μετά το τέλος του κόσμου». Με την ομάδα Kentro.

Είμαι δέντρο που μιλά

10 – 11 Αυγούστου, Κάστρο Λαμίας

Μονόπρακτη παιδική όπερα δωματίου της Σοφίας Καμαγιάννη που «προσκαλεί τους θεατές σε αφύπνιση όσον αφορά τη σύνδεσή μας με τη φύση, και πιο ειδικά με τα δέντρα». Λιμπρέτο Γιώτα Βασιλακοπούλου.

Commedia Divina

11 – 12 Αυγούστου, Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών, Χαλκιδική

Αναφορά στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη με τους Χορευτές του Βορρά. Σκηνοθεσία, χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου

«Σάμερταϊμ», από τους bijoux de kant στην Καρδίτσα. /Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη

Σάμερταϊμ

18 – 19 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Ναού Απόλλωνα, Μητρόπολη Καρδίτσας

Οι bijoux de kant επιλέγουν «τον ποιητικό λόγο για να μιλήσουν για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για όλα όσα οι αισθήσεις του σώματος έχουν αντιληφθεί από καιρό ενώ το μυαλό αργεί». Σύλληψη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης.

Πνοές σε τρεις χορδές

19 – 20 Αυγούστου, Φορτέτσα Ρεθύμνου

Η δεξιοτέχνις της κρητικής λύρας και ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη συνομιλεί επί σκηνής με τον Τάκη Χρυσικάκο σε μια παράσταση όπου η μουσική και τα τραγούδια συνδιαλέγονται με την ποίηση και την πεζογραφία.

«Και η φωνή αυτού ως φωνή υδάτων πολλών / Μια Αποκάλυψη»

20 – 21 Αυγούστου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Συναυλία «με δημιουργική χρήση πολυμέσων που με γέφυρα την Αποκάλυψη του Ιωάννη και ψηφιακές μεταλλάξεις πορτρέτων Φαγιούμ ψηλαφεί το ψυχικό τραύμα της κλιματικής κρίσης». Με τους Γιώργο Μουλουδάκη και Σοφία Χιλλ.

Selva Oscura

22 – 23 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, Αρκαδία

Το νέο έργο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη «επιχειρεί να αποτυπώσει, με μουσικούς όρους, τις δυνάμεις που καθιστούν το δάσος αναπόσπαστο δομικό στοιχείο της επιβίωσής μας». Γραμμένο για ορχήστρα δωματίου, χωρίζεται σε οργανικά μέρη, αυτοσχεδιασμό και μέρη με μελοποιημένες παραλογές που ερμηνεύει η Ελλη Πασπαλά σε πρωτότυπο κείμενο της Αλεξάνδρας Κ*.

Η ανάσα του κόσμου

22 – 23 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πιερία

Χορογραφία της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco που «εστιάζει στην αναπνοή ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο. Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό».

Περί της φύσης των πραγμάτων

22 – 23 Αυγούστου, Ιδαίον Αντρον, Ψηλορείτης

Μια παράσταση «με εφόδια διαφορετικές μορφές τέχνης και τεχνικές ή χειροτεχνίες που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στον Κρητικό Πολιτισμό», όπως η υφαντική, η αγγειοπλαστική και η ξυλοτεχνία, τα εικαστικά, το θέατρο και η μουσική. Με την ομάδα Androidus Project Tank.

Βιργίλιος, Οι μέλισσες

24 – 25 Αυγούστου, Ιερό του Μέσσου Λέσβου

«Μουσική ανάγνωση» του τέταρτου βιβλίου των Γεωργικών του Βιργιλίου. Ιδέα, επιμέλεια, κιθάρα: Κορίνα Βουγιούκα. Ο Δημήτρης Κούντουρας παίζει φλάουτο με ράμφος.

Βυσσινόκηπος ή Στον κήπο του μουσείου

25 – 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, Ηράκλειο

«Μια ιστορία επιστροφής, στο σπίτι των παιδικών χρόνων, στον κήπο μιας εσωτερικής ομορφιάς και αθωότητας, ως ο μοναδικός τρόπος να αντλήσουμε ελπίδα για να φτιάξουμε «άλλες κερασιές»». Σκηνοθεσία: Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη.

Euphoria

26 – 27 Αυγούστου, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Δύο νέοι (Κατερίνα Ζερβού, Αγγελος Χιλλ) «ανάμεσα σε δυο κόσμους. Με όχημά τους τα κείμενα, αρχαία και άλλα, θα προσπαθήσουν να βρουν τη ρίζα, να θυμηθούν να ανακαλέσουν». Συμπαραστάτες τους τέσσερις μουσικοί – συνθέτες – ερμηνευτές, οι Δημήτρης Ζερβός, Γιώργος Καλούδης, Δημήτρης Χιλλ και Ρουθ Χιλλ, και η ηθοποιός και σκηνοθέτρια της παράστασης Σοφία Χιλλ.

Σπόροι σε κίνδυνο ή Ο ήχος του ασπρομύτικου, του άφκου και του κριθαριού

26, 27 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας Λήμνου

Δράση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται «η Λήμνος, το «πεδινότερο» νησί της χώρας μας με τα ατέλειωτα σιτοροχώραφα, που γέννησε μοναδικές γηγενείς ποικιλίες». Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Aνεμόεσσα, Oros Ensemble, Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή.

Το δάκρυ

30 – 31 Αυγούστου, Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου

Η ομάδα Στέρεο Νερό «ακολουθεί τη ζωή των κατοίκων στα Μαστιχοχώρια της Χίου. Μέσα από ποιητικές εικόνες και κινητικά μοτίβα, παρατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπικού μικροκλίματος και ερευνά τη δημιουργία της αντίστοιχης κουλτούρας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.