Η Τουρκία συνδυάζει μοναδικά την αρχαία ιστορία, τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμικό πλούτο. Από τα ερείπια της Σαγαλασσού στους λόφους του Μπουρντούρ, μέχρι την ανεξερεύνητη Φρυγική Κοιλάδα και τη διαδρομή του Αινεία, οι προορισμοί αυτοί προσφέρουν συναρπαστικά ταξίδια, αποκαλύπτοντας μνημεία και μύθους που διαμορφώνουν την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Στο Μπουρντούρ (Burdur), γνωστό και ως το «Μαργαριτάρι της Περιοχής των Λιμνών», εντοπίζονται ορισμένα από αυτά τα αρχαιολογικά μνημεία της Δυτικής Ανατολίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μπουρντούρ φιλοξενεί περισσότερα από 66.000 ευρήματα από ανασκαφές, αλλά η περιοχή παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητη.

Η Αρχαία Πόλη της Σαγαλασσού, 30 χιλιόμετρα μακριά στην περιοχή Αγλασούν (Ağlasun), ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Πισιδίας κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο και συμπεριλήφθηκε στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO το 2009. Εντυπωσιακά κτίσματα της αρχαίας πόλης είναι η κρήνη του Αντωνίου, που ρέει εδώ και 2.000 χρόνια, και τα ρωμαϊκά λουτρά, που παραμένουν καλοδιατηρημένα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν και άλλα αξιόλογα δημόσια κτίρια, όπως η βιβλιοθήκη, κατοικίες, ένας ναός, λουτρά (χαμάμ) και μια ελληνιστική κρήνη, το μνημείο του Ηρώου και ένα αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 9.000 ατόμων.

Εντυπωσιακό εύρημα στην αρχαία πόλη Αντανδρος

Από τα μεγαλύτερα σε μήκος πεζοπορικά μονοπάτια στην Τουρκία είναι εκείνο της Φρυγικής Οδού, μήκους 506 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου οι ταξιδιώτες μπορούν να ακολουθήσουν τα βήματα των Φρυγών που μετανάστευσαν από τα Βαλκάνια στην Ανατολία και κατέλαβαν τη Δυτικοκεντρική Μικρά Ασία μετά την κατάρρευση των Χετταίων.

Η κοιλάδα της Φρυγίας, που προστέθηκε στον προσωρινό κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτείνεται στις επαρχίες Εσκισεχίρ (Eskişehir), Κιουτάχειας (Kütahya), Αφιόν (Afyon) και Αγκυρας, και φιλοξενεί ερείπια και αντικείμενα του φρυγικού πολιτισμού. Οι περιοχές Γόρδιον, Σεϊντιλέρ (Seydiler) και το Αγρόκτημα Γενιτζέ (Yenice) οδηγούν στη Φρυγική Οδό. Το Γόρδιον είναι περισσότερο γνωστό ως η πολιτική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Φρυγίας καθώς και ο πρώτος τόπος όπου βρέθηκε γλυπτή απεικόνιση του φρυγικού σκούφου, ο οποίος αποτέλεσε τη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Στο Αφιόν, το ταξίδι ξεκινά στους φρυγικούς οικισμούς στο Σεϊντιλέρ, που είναι διάσημο για τις συναρπαστικές καμινάδες των νεράιδων. Ακολουθεί το Αγιαζινί (Ayiazini) και η κοιλάδα Γκιονιούς (Göynüş), με τους δεκάδες φρυγικούς λαξευτούς τάφους και τα λαξευτά μνημεία. Η πρώτη στάση της διαδρομής είναι το Αγρόκτημα Γενιτζέ στην Κιουτάχεια, με τα λαξευμένα σε βράχο κάστρα Ντελικτάς (Deliktaş) και Πεντεσέρ (Penteser). Τα μονοπάτια αυτά συναντώνται στο Γιαζιλίκαγια (Yazılıkaya), του Εσκισεχίρ (Eskişehir), που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους εγκατάστασης των Φρυγών.

Σε πέντε χώρες

Η Διαδρομή του Αινεία είναι μια συναρπαστική αρχαιολογική εμπειρία. Ο θρυλικός Αινείας, γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αδελφός του Λύρου και συγγενής του βασιλιά της Τροίας Πριάμου, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου ξεκίνησε ένα ταξίδι για να χτίσει μια νέα Τροία. Πρόκειται για μια αρχαιολογική διαδρομή (καταχωρημένη ως Πολιτιστική Διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης) που εκτείνεται σε πέντε ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, ξεκινώντας από τις βορειοδυτικές ακτές της Τουρκίας, την αρχαία πόλη της Τροίας στο Τσανάκκαλε (Çanakkale) και συνεχίζει στην αρχαία πόλη Αντανδρος του Μπαλίκεσιρ (Balıkesir), όπου ο Αινείας ναυπήγησε τα πλοία του, με ξυλεία από το όρος Ιδα, πλέοντας προς τις ακτές του Λατίου στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Τυνησίας. Στην Ιταλία ίδρυσε την πόλη Λαβίνιο και οι απόγονοί του, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, ίδρυσαν τη Ρώμη.