«Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς

Μιούζικαλ και συγκίνηση

Η διαχρονική και συγκινητική «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς γίνεται μιούζικαλ με πρωτότυπη μουσική γραμμένη από τον Θοδωρή Οικονόμου και παρουσιάζεται στο Εθνικό.

«Η μουσική ήρθε μέσα από το ίδιο το κείμενο. Εχει 20 ολοκαίνουργια τραγούδια που ακολουθούν τη δράση και ζωντανεύουν την αφήγηση, άλλοτε με οξύτητα και άλλοτε με μεγάλη τρυφερότητα, όπως άλλωστε είναι και οι ήρωες σε αυτό το σκοτεινό αλλά και παράλληλα γλυκό, φωτεινό και μαγικό περιβάλλον τον Ντίκενς» λέει ο συνθέτης. «Η καινούργια παρτιτούρα διαπερνά όλο το έργο. Σκοπός μου ήταν να βρω τον ήχο αυτής της τόσο γοητευτικής και μοναδικής ιστορίας. Και ο ήχος αυτός στην τελική του μορφή έχει να κάνει με τη βαθιά συγκίνηση που είναι και ο λόγος που γράφω μουσική».

Βασισμένος στη διασκευή που ανέβηκε πέρυσι στο Old Vic του Λονδίνου, ο Γιάννης Μόσχος έφτιαξε ένα καινούργιο κείμενο. «Με συγκινεί το ότι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε και να βγούμε από το καβούκι μας, καθώς και το τι σημαίνει να μεγαλώνει κανείς και να παραδίδεται στον κυνικό εαυτό του» επισημαίνει ο σκηνοθέτης που βλέπει στον Σκρουτζ ένα καθρέφτισμα όλων μας – γιατί όλοι διαθέτουμε πτυχές από αυτόν τον μονόχνοτο και τσιγκούνη μισάνθρωπο. «Αλλά αυτό που καταφέρνει μαγικά ο Ντίκενς είναι ότι επιτρέπει στον Σκρουτζ να δει τι έκανε στο παρελθόν, τι κάνει στο παρόν και τι θα κάνει στο μέλλον και να αλλάξει, κάτι που μόνο στα παραμύθια γίνεται. Παράλληλα όμως μας δίνει και μια ελπίδα, γιατί αυτή η ικανότητα να απαλλαγούμε από τα αρνητικά υπάρχει εν δυνάμει στον καθένα μας».  

«Ο Σκρουτζ είναι ένας άνθρωπος που είχε μάθει από παιδί ότι σε αυτή τη ζωή για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι σκληρός. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει συμπόνια, είναι άκαρδο» λέει ο Αλέξανδρος Μυλωνάς που τον  υποδύεται. «Αλλά μέσα από τα τρία φαντάσματα που εμφανίζονται μπροστά του καταλαβαίνει πόσο λάθος ήταν και προσπαθεί να προλάβει να κάνει κάτι καλό. Κι αυτό είναι το συγκινητικό και το ελπιδοφόρο».  

Διασκευή: Τζακ Θορν. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Λαέρτης Μαλκότσης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Κώστας Βασαρδάνης, Στέλλα Αντύπα, Ελένη Μπούκλη, Χριστίνα Μαξούρη, Ζωή Μυλωνά.

Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Κοτοπούλη-Rex. Παραστάσεις: Τετάρτη – Σάββατο (20.30) και Κυριακή (19.00), ως 27 Ιανουαρίου 2019.

«Το Γαλάζιο Πουλί»του Μορίς Μέτερλινκ

Παραμύθια στη σκηνή

Στη σειρά των παραμυθιών που ζωντανεύουν στη σκηνή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται εφέτος το «Γαλάζιο Πουλί» του Μορίς Μέτερλινκ. Και μαζί υποδέχεται έναν ολόκληρο κόσμο ανθρώπων, ζώων, φυτών και πραγμάτων, μέσα στον οποίο δύο αδέλφια αναζητούν την ευτυχία. Και αυτό είναι που συμβολίζει το Γαλάζιο Πουλί: ένα όνειρο, ένα ιδανικό, μια ατμόσφαιρα ονειρική, παιδική, όπου η αναζήτηση μπλέκεται με την αγωνία, τον τρόπο και τον φόβο. Μια περιπλάνηση, ένα ταξίδι ζωής είναι το «Γαλάζιο Πουλί» και αυτό θέλει να μεταφέρει η παράσταση, με το παραμύθι του Μέτερλινκ και πολλή μουσική.

Κείμενο – διασκευή: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου. Με τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Αιμίλιο Χειλάκη. Συμμετέχουν τέσσερις χορευτές και δύο παιδιά. Μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση: Πάνος Βλάχος. Μαζί οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παραστάσεις: 22 και 26/12 στις 14.00, 26/12 στις 16.00, 27 και 28/12 στις 17.00, 29/12 στις 12.00.

«Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Παράδοση με φρέσκια ματιά

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα επιστρέφει στην Πόρτα «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε συν-σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, με τη Σοφία Πάσχου. Η παράσταση με τη μουσική του Νίκου Κυπουργού και τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου ανεβαίνει με τελείως φρέσκια ματιά. Βασισμένο στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, το έργο φέρνει στη σκηνή δύο παιδιά που γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα που είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Γιος της βασίλισσας ο ένας και μιας σκλάβας ο άλλος, τα δύο παιδιά μεγαλώνουν μαζί και αγαπημένα. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα.

Παίζουν: Παντελής Βασιλόπουλος, Ελένη Βλάχου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Βάσια Ζαχαροπούλου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Τζωρτζίνα Λιώση, Ντένης Μακρής, Φοίβος Συμεωνίδης.

Θέατρο Πόρτα.

Παραστάσεις: Κυριακή (11.00 και 15.00), Τετάρτη 26/12 (11.00 και 15.00), 28/12 (17.00).

«Τραμπάλα» – «Πρίγκιψ και φτωχός» – «Ταξίδι»

Στον κόσμο του Μικρού Εθνικού

Βρεφικό, παιδικό, εφηβικό, το Μικρό Εθνικό προτείνει ένα ολόκληρο θεατρικό ταξίδι, με έργα και παραστάσεις για όλες τις ηλικίες. Στο ισόγειο του Rex και με τη Σοφία Βγενοπούλου στο τιμόνι οι μικροί αλλά και οι νεαροί θεατές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της ζωής: Στην «Τραμπάλα», για παδιά από δύο ετών, το έργο μιλάει για την πρώτη φιλία. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Μαρκ Τουέιν, για παιδιά από έξι ετών, η παράσταση πραγματεύεται τους ήρωες και τους αντιήρωες. Τέλος, στο «Ταξίδι», μια παράσταση που ήρθε ως αποτέλεσμα θεατρικού εργαστηρίου με εφήβους, Ελληνες και πρόσφυγες, αλλά και ηθοποιούς του Εθνικού. Ιστορίες, μνήμες, εφιάλτες και όνειρα.

Παραστάσεις:
www.n-t.gr >young stage

«Ο μικρός Αmadeus»

Ταξίδι στον κόσμο της κλασικής μουσικής

Ενα ταξίδι από το Σάλτσμπουργκ ως τη Βιέννη μαζί με την ιστορία ενός μικρού αγοριού συνθέτουν τον καμβά της παράστασης που έχει οδηγό τη μουσική: Μέσα από αυτή τη διαδρομή τα παιδιά δεν μαθαίνουν μόνο για τον Μότσαρτ αλλά, κυρίως, έρχονται σε επαφή με έναν ολόκληρο κόσμο όπου χωράνε ο αυθορμητισμός η φαντασία και οι ήχοι της κλασικής μουσικής.

Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ. Με τον Αντώνη Λουδάρο στον ρόλο του πατέρα του Μότσαρτ.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Παραστάσεις: Σάββατο (14.30) και Κυριακή (11.30-14.30).

«Το όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά,

στο θέατρο Λαμπέτη

Μπορεί ένα σκιάχτρο να πετάξει και να γίνει πουλί; «Το όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά μεταφέρει στη σκηνή μια σειρά από αξίες και ιδανικά, με τρόπο πρωτότυπο και γοητευτικό. Οι ήρωες με τα δικά τους, παράξενα ονόματα ζωντανεύουν έναν ολόκληρο κόσμο, οδηγώντας τους μικρούς θεατές σε προβληματισμό και σκέψη, σε μια παράσταση με πρωτότυπη μουσική από τον Μίμη Πλέσσα και τη χρήση 3D mapping projection.

Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Περικλής Λιανός, Πατρίκιος Κωστής, Ησαΐας Ματιάμπα κ.ά.

Θέατρο Λαμπέτη.

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή (11.30), και 26/12, 2/1.