Το καλοκαίρι αυτό ξεκινά δυνατά για την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη. Στις 7 Ιουνίου, με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας, του ΟΑΚΑ, η ίδια συναντά την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη στη συναυλία που φέρει τον τίτλο «Στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη».
«Πρόκειται για μια εκδήλωση που προβάλλει τη σπουδαία συμπόρευση αθλητισμού και τέχνης, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας αυτού του δίπτυχου στη ζωή μας μέσα από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο διέπεται από το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και συμπλέει με τα ολυμπιακά ιδεώδη» αναφέρει η ίδια μιλώντας στο «Βήμα». Η Μπέττυ Χαρλαύτη μάλιστα συνδέεται έντονα με την ιδέα τού ευ αγωνίζεσαι καθώς παράλληλα με τη μουσική της πορεία, μετά τις σπουδές της στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόσφατα αποφοίτησε και από το ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ.
Οπως τονίζει στη συναυλία της στις 7 Ιουνίου θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη από διάφορους κύκλους, τα οποία περιέχονται στον δίσκο «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη» που ηχογράφησε το 2018 με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μάλιστα σε αυτόν τον δίσκο ο Μίκης Θεοδωράκης τής εμπιστεύτηκε δύο ανέκδοτα τραγούδια του: «Το θέλω να τραγουδήσω» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και τη «Θάλασσα πλατιά» σε στίχους του ιδίου. «Ολα τα τραγούδια της συναυλίας θα ακουστούν όπως δισκογραφήθηκαν, για πρώτη φορά με ήχο συμφωνικό, στο Ραδιομέγαρο και σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη» αναφέρει.
Στον κόσμο του Μίκη
Η φωνή της έχει συνδεθεί με τον μεγάλο συνθέτη. Της ζητώ να μου περιγράψει την πρώτη της γνωριμία μαζί του. «Ενα απόγευμα καλοκαιριού μού τηλεφώνησε απρόσμενα η ιδιαιτέρα του, η κυρία Παρμενίδου, προσκαλώντας με στο σπίτι του την επομένη ημέρα, γιατί ο Μίκης ήθελε να με δει» αναφέρει. «Θα μου ανακοίνωνε ότι θα τραγουδούσα στο Ηρώδειο τον ίδιο Σεπτέμβρη, με την ορχήστρα του! Είχα μόλις εμφανιστεί μια, δυο φορές με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», δεν τον είχα συναντήσει ως τότε και το μόνο που ήξερα, μέσω της κόρης του Μαργαρίτας, ήταν ότι με είχε ακούσει σε βίντεο και είχε εκφραστεί με ενθουσιασμό. Τότε βέβαια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι για τα επόμενα χρόνια, μέχρι και την ηχογράφηση του δίσκου μας, θα τραγουδούσα ως βασική ερμηνεύτρια σε όλες τις επόμενες συναυλίες».
Αλήθεια, πώς φτάσαμε στη δημιουργία του δίσκου «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη»; «Η πρόταση ήρθε εκ μέρους του και ήρθε απρόσμενα!» απαντά. «Εκεί, στη σοφίτα του σπιτιού του με θέα τον Παρθενώνα, μετά από μια πολύωρη πρόβα κατά την προετοιμασία των παραστάσεων «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» που ανέβαινε στο θέατρο Badminton. Eνας δίσκος μαζί του ήταν κάτι που ήθελα πολύ και δεν είχα ως τότε τολμήσει να εκστομίσω. Oπως καταλαβαίνετε, ο ενθουσιασμός μου ήταν απερίγραπτος. Και έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν στη συνέχεια η ΕΡΤ πρότεινε να αναλάβει την παραγωγή του album. Ηταν διπλή τιμή για εμένα! Και βέβαια το ίδιο και η συμμετοχή στον δίσκο της μεγάλης μας Μαρίας Φαραντούρη και του Zoυλφί Λιβανελί. Σε αυτό το album ηχογραφήσαμε και τα δύο ανέκδοτα τραγούδια του που μου εμπιστεύθηκε, τα τελευταία που εκδόθηκαν πριν ταξιδέψει για τη γειτονιά των αγγέλων».
Ποιος όμως ήταν ο άνθρωπος Μίκης πίσω από τον μεγάλο συνθέτη; Χαμογελά. «Πώς να περιγραφεί σε λίγες λέξεις μια τέτοια προσωπικότητα; Ο συνθέτης και ο άνθρωπος πάντως είχαν κατακτημένη τη «συμπαντική αρμονία» για την οποία ο ίδιος έγραψε. Κάθε στιγμή μαζί του για εμένα ήταν ένα πολύτιμο μάθημα ζωής. Νιώθω ότι ο οικουμενικός Θεοδωράκης επέλεγε και είχε καταφέρει να θέτει το μεγαλείο του στη διάθεση του ανθρώπου. Αυτό τον στόχο είχε και στη μουσική του. Και τα κατάφερε. Eκανε μια ολόκληρη χώρα να τραγουδά τους νομπελίστες ποιητές της, και όχι μόνο. Θυμάμαι κάθε λέξη του, κάθε έκφρασή του από τις συναντήσεις μας. Ανάμεσα σε πολλά μου είχε πει πως «ο μόνος τρόπος να νικήσει ο άνθρωπος τον θάνατο είναι να κάνει τέχνη»».
Το ταξίδι στη μουσική
H ίδια σπούδασε κλασικό τραγούδι, λαμβάνοντας μάλιστα υποτροφία από τον βρετανό κόντρα τενόρο Μάικλ Τσανς. «Η μουσική ήταν παρούσα στο μεγάλωμά μου» αναφέρει. «Οι γονείς μου φρόντιζαν να ακούγεται πάντα καλό ραδιόφωνο μέσα στο σπίτι και από τη συλλογή των βινυλίων τους δεν έλειψαν ποτέ έργα και συνθέτες ή τραγουδιστές που με καθόρισαν, όπως ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Χατζιδάκις, αλλά και ο Μπετόβεν, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Τσιτσάνης κ.ά. Αργότερα έμαθα πιάνο. Το μεγάλο άλμα όμως έγινε στο πανεπιστήμιο όπου πλέον θυμάμαι ότι το τραγούδι έγινε προέκταση της ανάσας μου, πάντα κρυφά βέβαια, μιας και ήμουν ντροπαλή. Με ανακάλυψαν κυριολεκτικά τυχαία σε κάποιο φοιτητικό πάρτι. Μετά από αυτό όλα κύλησαν σαν σενάριο από ταινία!».
To τελευταίο διάστημα με την κυκλοφορία των singles της «Με το φεγγάρι περπατώ» και «Aγρίμια» η ίδια μοιάζει να βαδίζει σε μουσικούς δρόμους με μια electro-ethnic προσέγγιση. «Χαίρομαι πολύ γιατί εισπράττω εξαιρετική αποδοχή σε κάτι που από την αρχή πίστευα ότι πρέπει να γίνει: να ενωθεί η παράδοση με τον σύγχρονο ήχο, με απόλυτο σεβασμό στις λεπτές ισορροπίες βέβαια» αναφέρει.
Σε λίγες ημέρες ξεκινά και η καλοκαιρινή της περιοδεία. «Θα δώσω συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κω στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στα Ιωάννινα στο Ιτς Καλέ. Και το φθινόπωρο θα ταξιδέψω στο εξωτερικό για κάποιες μεγάλες παραγωγές που θα ανακοινωθούν σύντομα» λέει.
Πώς θα περιέγραφε λοιπόν το μουσικό της σύμπαν; «Ως ένα σύμπαν πιστό σε αυτό που κατασκεύασε κάποτε το παιδί μέσα μου! Χωρίς όρια και με μοναδικό στόχο την ομορφιά στον ήχο και στη ζωή! Αλλωστε, όπως είπε και μια συγγραφέας, βλέπουμε τον κόσμο μόνο μια φορά: στην παιδική μας ηλικία. Ολα τα άλλα είναι μνήμη».
«Στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη»: Στις 7 Ιουνίου στη Στοά Αγοράς (Καλατράβα) στις 9.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.