Ολοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας. Και είναι καλό να υπάρχουν επειδή όταν έχουμε τη δυνατότητα να «επικοινωνήσουμε» με αυτές, κάτι καλό μπορεί να γίνει. Οπως συμβαίνει και στην περίπτωση του συνθέτη – πιανίστα Σταύρου Λάντσια, ο οποίος με το κουαρτέτο του παρουσιάζει το προσεχές Σάββατο 11 Νοεμβρίου (Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός») τη νέα του δισκογραφική εργασία. Τίτλος άλμπουμ «Stavros Lantsias Quartet My Ennio Morricone» και της συναυλίας «Ο «δικός» μου Ennio Morricone».
Ο Σταύρος Λάντσιας ανοίγει το δικό του μουσικό παράθυρο στο μουσικό σύμπαν του αγαπημένου συνθέτη και παρουσιάζει τις μελωδίες του που έχουν «ντύσει» εμβληματικές ταινίες, όπως οι «Λολίτα», «Σινεμά ο Παράδεισος», «Κάποτε στην Αγρια Δύση», «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Κλασικές συνθέσεις του Morricone οι οποίες παρουσιάζονται με ενορχηστρώσεις που έχουν την άποψη του κύπριου συνθέτη και των συνεργατών του.
Το καλοκαίρι του 2023, με την άδεια της οικογένειας του συνθέτη, ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του δίσκου «Stavros Lantsias Quartet – My Ennio Morricone». Το CD & το διπλό βινύλιο θα διατίθενται για πρώτη φορά προς πώληση την ημέρα της συναυλίας. Επίσης, το βιβλίο «Ennio Morricone – Αναζητώντας εκείνον τον ήχο. Η μουσική μου, η ζωή μου» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος σε μετάφραση της Αννας Νούση.
Από την Κύπρο στην Αμερική
Ο Σταύρος Λάντσιας σπούδασε κλασικό πιάνο και θεωρία μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1986 πήγε στην Αμερική για σπουδές και το 1990 πήρε δίπλωμα ενορχήστρωσης (Bachelor of Music Degree in Commercial Arranging) από το Berklee College of Music της Βοστώνης. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης μουσικής για κινηματογράφο. Διακρίθηκε με τα βραβεία Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989 και Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990. Μετά το Berklee συνέχισε σπουδές πιάνου με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και «γκουρού» της τζαζ Charlie Banakos. Ουσιαστικά, από το 1992 εργάζεται κυρίως ως ενορχηστρωτής – πιανίστας στην ελληνική δισκογραφία, στην τηλεόραση και στο θέατρο.
Στενή η σχέση του όλα αυτά τα χρόνια με τον κινηματογράφο, άλλωστε οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται (και) από «εικόνες». Οπως σημειώνει στο «Βήμα της Κυριακής» με αφορμή τόσο την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ όπως και της επικείμενης συναυλίας, «ο δικός μου Ennio Morricone είναι ο συνθέτης πρότυπο. Εργατικός και πάντα δημιουργικός, καταφέρνει με αξέχαστες μελωδίες να δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα για τις ταινίες που υπηρετεί». Αφορμή για τη νέα του εργασία ήταν «ένα podcast που έκανα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ηθελα να κάνω ένα μουσικό αφιέρωμα στον «Μαέστρο» μιλώντας παράλληλα για τη ζωή του μέσα από αποσπάσματα, από συνεντεύξεις και πληροφορίες για τις ταινίες στις οποίες έχει δουλέψει».
Η ηχογράφηση του άλμπουμ
Και από ό,τι φαίνεται, αυτό το podcast βοήθησε ώστε να μπουν τα πράγματα σε σειρά. «Μου δόθηκε η τιμή να παρουσιάσω μερικές από τις διασκευές μου πριν από την προβολή της ταινίας του Giuseppe Tornatore για τη ζωή του Ennio Morricone στο Μέγαρο Μουσικής το 2022. Εκεί γνώρισα τον γιο του, τη γυναίκα του και τον βιογράφο του που ήταν επίσημοι καλεσμένοι. Αργότερα, με τη δική τους άδεια ολοκλήρωσα και την ηχογράφηση του άλμπουμ «Stavros Lantsias Quartet – My Ennio Morricone«»
Οσο άρτιο αν είναι το αποτέλεσμα του άλμπουμ, εν τούτοις δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμες οι δισκογραφικές εργασίες. Από κάπου πρέπει να αντλείται η δύναμη για να φτάσει ο συνθέτης στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. «Κουράγιο μού δίνει η ανταπόκριση του κόσμου και η αγάπη που εισπράττω στις ζωντανές μου εμφανίσεις. Ειδικά με τον Ennio Morricone, όταν παίζω την μουσική του, νιώθουμε μουσικοί και ακροατήριο κάτι οικείο, ένα παρόμοιο συναίσθημα που έχω όταν παίζω τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι».
Παρ’ όλο που ο Σταύρος Λάντσιας δραστηριοποιείται τριάντα και πλέον χρόνια στη μουσική, εν τούτοις η προσωπική του δισκογραφία αριθμητικά είναι αντιστρόφως ανάλογη των χρόνων του στη μουσική. «Μετά την κρίση στη δισκογραφία με το κλείσιμο αρκετών μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα, αλλά και την κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις CD, αναγκαζόμαστε πλέον αρκετοί καλλιτέχνες να χρηματοδοτούμε μόνοι μας τις παραγωγές μας. Γι’ αυτό και η υποστήριξη του κόσμου τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ».
Ανθρωπος και μουσική
Στην «είσοδο» της ιστοσελίδας του, ο Σταύρος Λάντσιας γράφει το εξής: «Μουσική για τον νου και την καρδιά». Και, φυσικά, το παραπάνω μόνο τυχαίο δεν είναι: «Με αυτόν τον τρόπο οφείλει να την προσεγγίσει ο κάθε συνθέτης; Αυτός ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιήθηκε από τον συνάδελφό σας δημοσιογράφο Γιώργο Χαρωνίτη. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν το διάβασα σε μια κριτική του, διότι είναι ο τρόπος που εγώ ακούω και δημιουργώ μουσική. Για τον κάθε άνθρωπο όμως είναι μια διαφορετική εμπειρία η σχέση του με τη μουσική».
Η συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική είναι «η ειλικρίνεια με τον εαυτό του και αν πραγματικά αγαπάει τη μουσική και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά, να αποκτήσει όσα εφόδια μπορεί (σπουδές, πρακτική εμπειρία, επιλογή μέντορα). Προσωπικά είχα καταλάβει από μικρή ηλικία ότι ήθελα η ζωή μου να είναι η μουσική. Ευτυχώς οι γονείς μου με βοηθήσαν να σπουδάσω και μέσα στα χρόνια είχα φίλους μουσικούς-πρότυπα που μου φωτίζανε τον δρόμο». Ολα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με τη μουσική έχει κερδίσει «φιλίες μέσα από τις μουσικές μου συνεργασίες και μέσα από την αγάπη και εκτίμηση του κόσμου έχω νιώσει ότι αυτό που κάνω έχει σημασία και για άλλους, όχι μόνο για εμένα. Την ίδια στιγμή νιώθω ότι έχω χάσει χρόνο με κοντινούς μου ανθρώπους, την οικογένειά μου, διότι η ενασχόληση με τη μουσική με απορροφά συχνά υπερβολικά με αποτέλεσμα να απομακρύνομαι από την «πραγματική» ζωή».
Τέλος, όσον αφορά τα επόμενά του σχέδια, όπως σημειώνει, «πρόσφατα έχω γίνει πατέρας με αποτέλεσμα να έχω γράψει αρκετές μελωδίες εμπνευσμένος από το θαύμα της δημιουργίας της ζωής. Μάλλον αυτό θα είναι το επόμενό μου project».
Ο Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει την νέα του δισκογραφική εγασία το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Καρύτση 8. Ωρα έναρξης: 21.00.