Το καλοκαίρι μπορεί για πολλούς να είναι συνδεδεμένο με τη διασκέδαση, ενίοτε και φρενήρη, αλλά δεν παύει να υπάρχουν και εκείνοι που το συνδέουν με στιγμές χαλάρωσης. Για τους δεύτερους ακολουθεί ένα άτυπο Top-10 των καλύτερων chill out και lounge τραγουδιών για να τους συνοδεύσει στις χαλαρές, προσωπικές τους στιγμές. Πρόκειται για τραγούδια που έχουν γράψει την ιστορία τους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Αν και ημερολογιακά οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ακόμη και αν έχουμε επιστρέψει από τις άδειές μας. Ως εκ τούτου τα παρακάτω κομμάτια λειτουργούν και ως… αντιβιοτικά έναντι στην όποια θλίψη για το τέλος των διακοπών.

Για την ιστορία, η προέλευση του chill out μπορεί να εντοπιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η κουλτούρα των κλαμπ απογειωνόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνη την εποχή πολλά κλαμπ είχαν «χώρους χαλάρωσης» όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να πάνε για να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από τον φρενήρη ρυθμό της πίστας…

St Germain, «Sure Thing»

Από τις κλασικές chill out μελωδίες, γνωστή ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν άμεση σχέση με την ηλεκτρονική μουσική. Το St Germain είναι το καλλιτεχνικό όνομα του γάλλου μουσικού Ludovic Navarre. Το «Sure Thing» κυκλοφόρησε ως single το 1995 και έγινε αμέσως επιτυχία, αποτελώντας ένα από τα πιο εμβληματικά chill out κομμάτια όλων των εποχών. Το κομμάτι περιλαμβάνει sample του τραγουδιού της Nina Simone του 1967 «Ain’t Got No – I Got Life». Αν ψάχνετε για μια χαλαρή μελωδία που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, μην κοιτάξετε πέρα από το «Sure Thing».

Aphex Twin, «Windowlicker»

Ομορφα παράξενο κομμάτι από έναν από τους πιο καινοτόμους ηλεκτρονικούς μουσικούς όλων των εποχών, τον Aphex Twin (κατά κόσμον Richard D. James). Κυκλοφόρησε ως single το 1999 και γρήγορα έγινε αγαπημένο dancefloor. Το κομμάτι είναι χτισμένο γύρω από ένα sample της φωνής του R&B τραγουδιστή George Clinton, το οποίο του δίνει μια σέξι όσο και σαγηνευτική αίσθηση.


Massive Attack, «Teardrop»

Από τις πιο όμορφες chill out μελωδίες που γράφτηκαν ποτέ και επίσης από τις πιο εμβληματικές. Το single κυκλοφόρησε το 1998 και γρήγορα έγινε ραδιοφωνική επιτυχία. Το κομμάτι περιλαμβάνει φωνητικά από την Elizabeth Fraser των Cocteau Twins, η οποία δίνει στο τραγούδι τη γνωστή στοιχειωμένη και αιθέρια ποιότητά της.

Air, «All I Need»

Το γαλλικό ντουέτο δίνει τα ρέστα του σε αυτό το εμβληματικό τραγούδι του 1998, το οποίο βρήκε γρήγορα τον δρόμο στα desks των chill out DJs σε όλον τον κόσμο. Τα ζεστά όσο και οικεία φωνητικά ανήκουν στην αμερικανίδα τραγουδίστρια / τραγουδοποιό Beth Hirsch. Χαλαρή μελωδία που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να αιωρείστε σε ένα σύννεφο.


Nightmares On Wax, «You Wish»

Ψυχεδελική chill out μελωδία από τον εγγλέζο παραγωγό George Evelyn που ξεκίνησε με το ψευδώνυμο Nightmares On Wax το 1988. Κυκλοφόρησε το 1996 και γρήγορα έγινε το αγαπημένο των lounge DJs παγκοσμίως. Το κομμάτι περιλαμβάνει sample του «Private Number» (τραγούδι των Judy Clay και William Bell), το οποίο του δίνει μια ζεστή αίσθηση. Αντιπροσωπευτική feel good σύνθεση.

Portishead, «Roads»

Το κομμάτι κυκλοφόρησε ως το δεύτερο single από το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Dummy» το 1995 και ακούγεται έως σήμερα με την ίδια φρεσκάδα και αμεσότητα. Η Beth Gibbons στα φωνητικά τού δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα και αμεσότητα.

Groove Armada, «My Friend»

Μainstream chill out κομμάτι που έχει υποστεί συχνά remix και διασκευές από διάφορους καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Ηταν το δεύτερο single από το άλμπουμ του αγγλικού ντουέτου ηλεκτρονικής μουσικής Groove Armada που κυκλοφόρησε το 2001 με τίτλο «Goodbye Country (Hello Nightclub)».

Yonderboi, «Riders On The Storm»

O oύγγρος παραγωγός Yonderboi (γνωστός και ως László Fogarasi Jr) κυκλοφόρησε το «Riders On The Storm» το 2000 και γρήγορα έγινε το αγαπημένο lounge κομμάτι των DJs και όχι μόνο. Οπως προκύπτει από τον τίτλο, περιλαμβάνει sample του ομότιτλου κλασικού τραγουδιού των Doors. Αυτό δίνει σκοτεινή όσο και ατμοσφαιρική αίσθηση.

Moby, «Porcelain»

Κλασική όσο και πανέμορφη μελωδία του αμερικανού συνθέτη της ηλεκτρονικής μουσικής που ακούγεται από το 2000 ασταμάτητα και ποτέ δεν παύει να γεννά τα ίδια όμορφα συναισθήματα. Από τους ύμνους της σύγχρονης μουσικής.

Thievery Corporation, «The Richest Man In Babylon»

Αξεπέραστο όσο και χιλιοακουσμένο από το 2002 έως σήμερα. Το κομμάτι συνδυάζει επιρροές όπως το dubstep ή την τζαζ και έχει κατορθώσει να γίνει αποδεκτό από όλες τις μουσικές φυλές. Αν δεν υπήρχε αυτό το τραγούδι, το chill out θα ήταν διαφορετικό.