«Οι λίστες και οι κατατάξεις είναι μια πρόσφατη μανία του αφυδατωμένου πολιτιστικού τοπίου της εποχής μας», είχε αναφέρει πριν από κάμποσα χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, με αφορμή μια εκδήλωση στην οποία ο ίδιος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Όμως αυτός ο κριτικός, με τον οποίο γενιές ολόκληρες μεγάλωσαν και στον οποίο ο υπογράφων τού ανά χείρας κειμένου οφείλει πολλά, πρόσθεσε: «Οι καλές ωστόσο ταινίες, όπως όλα τα έργα τέχνης, δεν είναι αλογάκια που τρέχουν στον ιππόδρομο. Είναι μορφοποιήσεις της εμπειρίας και του συναισθήματός μας, του βλέμματός μας στον έξω και στον μέσα κόσμο μας. Η σχέση μας μαζί τους μεταβάλλεται όπως αλλάζουμε και εμείς».

Ο κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, του οποίου τα κείμενα εξακολουθούν να διαβάζονται με ευλάβεια από τους κινηματογραφόφιλους (και όχι μόνο) νεότερων γενεών, θα αγορευτεί φέτος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και η τιμή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ευρύτερο χώρο της κριτικής κινηματογράφου (ή και της κριτικής γενικότερα) γιατί διανύουμε μια περίοδο στην οποία το κριτικό βλέμμα δε χαίρει της σημασίας που έχαιρε σε παλαιότερες εποχές.  Ήταν οι εποχές που ο κ. Μπακογιαννόπουλος μεγαλούργησε. Τις «έφαγε με το κουτάλι», προσφέροντας γνώση, εκπαίδευση, άποψη και τροφή για σκέψη. Μετά τις σπουδές του (Νομική, Πολιτικές Επιστήμες), πήγε στο Παρίσι όπου γαλουχήθηκε δίπλα στον θρυλικό ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Ανρί Λανγκλουά και εν συνεχεία στη γενέτειρά του, την Αθήνα, έγινε μέλος της κινηματογραφικής λέσχης του Άστυ, που ιδρύθηκε το 1950 από την ΕΚΚΑ, την Ελένη Βλάχου, τον Μάριο Πλωρίτη και την Αγλαΐα Μητροπούλου.

Ο μαχητικός δημοσιογράφος Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Αυτός ο μαχητικός δημοσιογράφος του εβδομαδιαίου και ημερήσιου Τύπου, του οποίου το πρόσωπο έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα όταν ανέλαβε την εμβληματική «Κινηματογραφική Λέσχη» στην ΕΡΤ1, τη δεκαετία του 1980, έμαθε σε πολύ κόσμο σινεμά. Σκηνοθέτες πασίγνωστοι όπως οι Όρσον Γουέλς, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ναγκίσα Οσίμα, Λουίς Μπουνιουέλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Γιασουτζίρο Όζου, Ακίρα Κουροσάβα, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλλά και λιγότερο γνωστοί, ήταν συχνοί «επισκέπτες» της «Λέσχης» του Γ. Μπακογιαννόπουλου, ο οποίος με τις μοναδικές αναλύσεις του βοηθούσε το κοινό να ταξιδέψει «κάπου αλλού», πέρα από το πρώτο επίπεδο της εικόνας και μέσα στους μαιάνδρους της ψυχής και του πνεύματος. Επιπροσθέτως, από το 1993 ως το 2004 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργού Πολιτισμού, προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του για το καλό του βασανισμένου χώρου του ελληνικού κινηματογράφου.

Την Τετάρτη 29 του μηνός, μετά την προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του κ. Μπακογιαννόπουλου από την καθηγήτρια, σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή, θα γίνει η αναγόρευση του τιμώμενου, ο οποίος θα κλείσει την τελετή με την ομιλία του «Το αίνιγμα της κριτικής».

Το μόνο που ίσως μένει είναι ένας ευσεβής πόθος. Η παρακαταθήκη. Το χθες για το αύριο. Η Εύα Στεφανή, στενή φίλη του Γ. Μπακογιαννόπουλου, προσπαθεί εδώ και χρόνια να τον πείσει να προχωρήσει σε μια έκδοση, αν όχι όλων, ενός μεγάλου μέρους των κριτικών του κειμένων. Μακάρι κάποια στιγμή να τα καταφέρει. Θα ήταν ένα δώρο για τον ελληνικό πολιτισμό.