«Μου αρέσει να ρίχνω φως σε σκοτεινά θέματα»

Η εικαστική καλλιτέχνις και μονωδός μάς μιλάει για την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις σε τοίχο, σε δάπεδο, έργα με φως και κίνηση, βίντεο με digital animation και μουσική

Στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος από τις 6 έως τις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Παυλίνας Βαγιωνή, με τον τίτλο «Συμφωνία των Σειρήνων σε Σολ δίεση». Η εικαστικός και μονωδός, που ζει και δημιουργεί στο Τέξας των ΗΠΑ, συνδυάζει και τις δυο της ιδιότητες για να δημιουργήσει μια εικαστική εμπειρία με θέμα τον μυστικισμό των Σειρήνων, των μυθικών αυτών πλασμάτων που ερευνά τα τελευταία χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να τη συναντήσουμε και να μας μιλήσει η ίδια για τα έργα της.

Αυτή είναι η πρώτη σας ατομική έκθεση στην Ελλάδα. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να παρουσιάζετε τα έργα σας εδώ;

«Είναι πολύ σημαντικό, γιατί είμαι Ελληνίδα και είναι η πατρίδα μου».

Μιλήστε μας λίγο για το θέμα της έκθεσης και τις Σειρήνες. Τι είναι εκείνο που σας γοητεύει σε αυτές;

«Η ιδέα για τις Σειρήνες ξεκίνησε το 2020, όπου τότε συνέβαιναν ταυτόχρονα δύο γεγονότα στη ζωή μου. Το ένα ήταν η απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά μας με τα μέτρα περιορισμού λόγω της COVID-19 και των lockdowns. Το άλλο ήταν η προετοιμασία μου για τις εξετάσεις του

διπλώματος μονωδίας. Το τραγούδι και ο εγκλωβισμός είναι στοιχεία που σχετίζονται με αυτά τα μυθικά όντα. Επίσης, μου αρέσει να ρίχνω φως πάνω σε θέματα σκοτεινά και παρεξηγημένα. Υπάρχει σύγχυση με τις Σειρήνες γιατί τις μπερδεύουμε με τις Γοργόνες. Επιπλέον, διάφορα πατριαρχικά συστήματα τις έχουν συνδέσει με τον γυναικείο πειρασμό, την αμαρτία της επιθυμίας και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της λίμπιντο. Ομως, μελετώντας λέξη προς λέξη το αρχαίο ομηρικό κείμενο της ραψωδίας Μ, που αναφέρεται σε αυτά τα πλάσματα, θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν έχουν σχέση με τίποτα από τα παραπάνω. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ σαφής και σοφή και ακόμη δεν έχω βρει καμία μετάφραση στα αγγλικά που να μεταδίδει αυτούσιο το νόημα των λέξεων του αρχαίου κειμένου. Αν αναλογιστούμε ότι η Οδύσσεια είναι μια μεταφορά του ταξιδιού της ζωής μας, οι Σειρήνες έχουν βαθύτερο συμβολισμό απ’ αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν».

Είστε εικαστική καλλιτέχνις και παράλληλα, όπως αναφέρατε προηγουμένως, πτυχιούχος μονωδός. Θεωρείτε ότι η μία τέχνη σάς βοηθάει στην εξέλιξη της άλλης;

«Απόλυτα. Η σκέψη πίσω από το εικαστικό και το μουσικό έργο είναι όμοια. Και στα δύο υπάρχει χρωματισμός, όξυνση, άμβλυνση, συμπύκνωση, αραίωση, επανάληψη, ρυθμός κ.λπ. Η μία είναι τέχνη του χώρου και η άλλη του χρόνου. Ο συνδυασμός των δύο πλησιάζει την έννοια του Gesamtkunstwerk – το ιδανικό καλλιτεχνικό έργο ως μια σύνθεση πολλών μορφών τέχνης. Επίσης, όσον αφορά την έκθεση αυτή, το θέμα της εξελίσσεται μέσα στον χώρο της γκαλερί σαν μια οπτική συμφωνία με 4 μέρη: allegro, adagio, scherzo και rondo. Η κάθε ενότητα έχει τον ανάλογο «ρυθμό» της. Ονόμασα την έκθεση «Συμφωνία των Σειρήνων σε Σολ δίεση». Ο λόγος είναι γιατί με σολ δίεση ξεκινάει το vocalise που τραγουδάω μέσα στη μουσική φούγκα με ήχους από θαλάσσια κύματα, φάλαινες και πουλιά που θα ακούσετε στο βίντεο που προβάλλεται στο τέταρτο μέρος της έκθεσης».

Αγαπάτε τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Είναι πρόκληση η δημιουργία τους;

«Σαφώς. Απαιτείται επινοητικότητα και φαντασία στον τρόπο που θα ξεπεράσεις τις διάφορες κατασκευαστικές προκλήσεις. Από τη μια πρέπει να σκεφτώ περισσότερο σαν εφευρέτης παρά σαν καλλιτέχνις για να βρω λύσεις στις τεχνικές δυσκολίες. Από την άλλη, όσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση που αισθάνομαι όταν την υπερβαίνω είτε ως μονάδα είτε ως ομάδα, καθώς σχεδόν πάντα χρειάζεται μια συνεργασία πολλών ανθρώπων για να υλοποιήσω ένα έργο μεγάλης κλίμακας».

Πολύς λόγος γίνεται στον χώρο της τέχνης για τα NFTs. Φαντάζομαι στο Τέξας όπου ζείτε, ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη έκθεση μπαίνετε κι εσείς στον κόσμο τους. Ποια θεωρείτε ότι είναι η γοητεία τους και το μέλλον τους;

«Nαι, μπαίνω στον κόσμο τους δυναμικά με 101 NFTs. Θα μπορούν να αγοραστούν με κρυπτονόμισμα Ethereum μέσω της νεοσύστατης γερμανικής πλατφόρμας PINSL, η οποία συνεργάζεται μόνο με εικαστικούς καλλιτέχνες, γκαλερί και συλλέκτες. Τα πρώτα 100 – διαδοχικές στατικές εικόνες (καρέ) του βίντεο που έχω φτιάξει – θα γίνουν «drop» την ημέρα των εγκαινίων στις 6 Οκτωβρίου. Το εκατοστό πρώτο – το ίδιο το βίντεο μαζί με το ηχητικό του περιεχόμενο – θα βγει την τελευταία ημέρα της έκθεσης, στις 29 Οκτωβρίου. Το μέλλον των ΝFTs, τώρα που ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, μόνο ανοδική πορεία μπορεί να έχει. Η γοητεία τους βρίσκεται στο ότι πλέον κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία στο ψηφιακό υλικό που πριν ήταν αδύνατο να συμβεί. Επίσης, υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις συναλλαγές των ΝFTs, αλλά και το γεγονός ότι μπορείς να τα έχεις πάντα μαζί σου».

Τι είναι εκείνο που θα πρέπει να περιμένουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση;

Οσοι έρθουν θα δουν ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις σε τοίχο, σε δάπεδο, έργα με φως και κίνηση, βίντεο με digital animation και μουσική. Επίσης, την ημέρα των εγκαινίων και μόνο για μία φορά οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν μια ζωντανή διαδραστική performance που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 11 το βράδυ. Αυτό θα γίνει μέσα στη μεγαλύτερη αίθουσα της γκαλερί, την οποία μετέτρεψα σε νήσο των Σειρήνων. Πρόκειται για μια σκηνογραφική εγκατάσταση που πιάνει ολόκληρο τον χώρο. Δεν θα σας φανερώσω τι θα εξελιχθεί εκεί μέσα, ο τίτλος της όμως, «Συνάντηση με τις Σειρήνες», ίσως σας δώσει μια ιδέα»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.