Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που σιγά-σιγά μας αποχαιρετά, η δισκογραφική παραγωγή με έργα κλασικής μουσικής συνεχίστηκε πληθωρική και αξιόλογη. Οι μεγάλες αλλά και πολλές μικρότερες δραστήριες εταιρείες κυκλοφόρησαν ενδιαφέρουσες ηχογραφήσεις (άλλες νέες, άλλες επανεκδόσεις παλαιότερων) με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών. Και συνεχίζουν με ακόμα περισσότερες νέες εκδόσεις, για να υποδεχθούν με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή με όμορφη μουσική, και το φθινόπωρο.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες που θα βρείτε στις προθήκες των δισκοπωλείων ή που μπορείτε να τις αγοράσετε και να τις κατεβάσετε στην ηλεκτρονική μορφή τους.
Μια νέα σταρ
H ιστορία της Αϊγκούλ Αχμέτσινα μοιάζει με παραμύθι. Είναι την ίδια στιγμή ένα μάθημα αποφασιστικότητας, επιμονής και στοχοπροσήλωσης. Η ταχύτατα ανερχόμενη μεσόφωνος γεννήθηκε και έζησε ως τα δεκατέσσερα χρόνια της σε ένα μικρό χωριό της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν. Εφυγε από εκεί για να ακολουθήσει το όνειρό της, μια καριέρα στο κλασικό τραγούδι. Βρέθηκε όμως αντιμέτωπη με την απόρριψη: Στο μοσχοβίτικο ωδείο όπου απευθύνθηκε της είπαν ορθά-κοφτά ότι δεν είχε φωνή. Δεν το έβαλε κάτω. Εγκατέλειψε τη Ρωσία και πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα για νέους καλλιτέχνες της Βασιλικής Οπερας του Λονδίνου. Το αποτέλεσμα; Σύντομα έγινε η πιο νέα σε ηλικία λυρική τραγουδίστρια που έχει ερμηνεύσει τον ρόλο της «Κάρμεν» στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου και στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.
Τις δημοφιλείς άριες της «Κάρμεν», της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής επιτυχίας της, ερμηνεύει τώρα στην πρώτη ηχογράφησή της για την Decca. Και όχι μόνο αυτές. Στο άλμπουμ που φέρει το όνομά της, «Aigul», και που κυκλοφορεί τώρα τραγουδάει επίσης άριες από τον «Βέρθερο» του Μασνέ, τους «Καπουλέτους και Μοντέκους» του Μπελίνι, τη «Σταχτοπούτα» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι καθώς και ένα ρωσικό παραδοσιακό τραγούδι. «Πάντα ήξερα πως το πεπρωμένο μου ήταν να εμφανιστώ στις μεγάλες σκηνές» είχε πει η ίδια παλαιότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελενα Ματθαιοπούλου για το περιοδικό «Opera Now»: «Και όταν μπει μια ιδέα στο μυαλό μου είμαι φοβερά αποφασιστική. Σιγά-σιγά θα καταφέρω να την πραγματοποιήσω. Η μέθοδός μου είναι να προχωρώ βήμα-βήμα και μέχρι τώρα έχει αποδώσει». Οι διεθνείς κριτικοί που έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις της, μιλάνε για ένα νέο αστέρι.
Πέρσελ και Μότσαρτ από τον Σοκόλοφ
Το 1966, σε ηλικία 16 ετών και ενώ ήταν ακόμα μαθητής στο ωδείο, κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Τσαϊκόφσκι» και έγινε ο νεαρότερος πιανίστας που διακρίθηκε στη σημαντική διοργάνωση. Εκείνη η βράβευση άνοιξε στον Γκριγκόρι Σοκόλοφ τον δρόμο που οδηγεί στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών αν και η μεγάλη διεθνής καριέρα στην πραγματικότητα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
O διάσημος ρώσος πιανίστας συνεχίζει και σήμερα, στα 74 χρόνια του, να παίζει και να ηχογραφεί, με το ρεπερτόριό του να εκτείνεται από τους συνθέτες του μπαρόκ μέχρι τον Σένμπεργκ. Τις εμφανίσεις του κατά την περίοδο 2022/23 τις είχε αφιερώσει στον Πέρσελ και στον Μότσαρτ. Αυτούς λοιπόν τους συνθέτες ερμηνεύει live και στη νέα ηχογράφησή του με την Deutsche Grammophon. Συμπληρώνοντας το πρόγραμμα και με λίγο Ραμό και Σοπέν. Τίτλος του ολοκαίνουργιου CD του, «Grigory Sokolov – Purcell & Mozart».
Επετειακές επανεκδόσεις
Για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Γκούσταβ Χολστ (Τσέλτεναμ, 21 Σεπτεμβρίου 1874) η SOMM Recordings κυκλοφορεί σειρά παλαιότερων live ηχογραφήσεων με έργα του συνθέτη που έγιναν τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60 αλλά και που δεν είχαν κυκλοφορήσει ποτέ.
Πρόκειται για τις συνθέσεις Sāvitri Op. 25, Choral Hymns from the Rig Veda Op. 26, 4 Songs Op. 35, 2 Motets Op. 43, The Perfect Fool Suite Op. 39 και για τους διάσημους «Πλανήτες» (The Planets, Op. 32). Ακούγονται η English Opera Group Chorus and Orchestra υπό τον σερ Τσαρλς Μακέρας, η BBC Symphony Orchestra, η NBC Symphony Orchestra και η Boston Symphony Orchestra. Ανάμεσα στους σολίστες βρίσκουμε τον τενόρο Πίτερ Πίαρς καθώς και τη δική μας, τη σπουδαία αρμενικής καταγωγής μεσόφωνο Αρντα Μαντικιάν. Η ηχογράφηση φέρει το όνομα του τιμώμενου συνθέτη.
Μια σπανίως παιζόμενη όπερα
«Ο προφήτης» («Le Prophète») του Μέγερμπερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Οπερα των Παρισίων το 1849 και έχει ως θέμα τους αγώνες των Αναβαπτιστών. Εργο μεγαλειώδες, με θαυμάσιες άριες, ντουέτι και μεγαλοπρεπείς σκηνές συνόλων, παίζεται σπανίως, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να βρεις τραγουδιστές ικανούς να αποδώσουν τους δυσκολότατους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Ζαν (τενόρος), της Μπερτ (υψίφωνος) και της Φιντές (μεσόφωνος).
Η live ηχογράφηση που κυκλοφόρησε το Palazzetto Bru Zane – Centre De Musique Romantique Francaise, μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε μια συναυλιακή αναβίωση έργου που παρουσιάστηκε το 2023 στο Φεστιβάλ της Εξ-αν-Προβάνς. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές και για τον σερ Μαρκ Ελντερ που διευθύνει τη London Symphony Orchestra και για τους τραγουδιστές του, τον τενόρο Τζον Οσμπορν, την υψίφωνο Μανέ Γκαλογιάν και τη μεσόφωνο Ελίζαμπεθ ΝτεΣόνγκ. (Μιας και βρισκόμαστε στον κόσμο της όπερας, να θυμίσουμε και την επικείμενη κυκλοφορία, στις 13 Σεπτεμβρίου, του νέου άλμπουμ του Γιόνας Κάουφμαν, για το οποίο είχαμε γράψει πρόσφατα. Τίτλος του, «Puccini: Love Affairs». Τον σούπερ σταρ τενόρο συνοδεύουν η Αννα Νετρέμπκο, η Σόνια Γιόντσεβα, η Ασμίκ Γκριγκοριάν, η Πρίτι Γέντε, η Μαρία Αγκρέστα και η Μάλιν Μπιστράμ. Κυκλοφορεί από τη Sony.)
Σύγχρονος μετα-μινιμαλισμός
Το ένατο προσωπικό άλμπουμ του Μαξ Ρίχτερ είναι και το πρώτο που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε στο νέο του στούντιο στο Οξφορντσαϊρ. Κυκλοφορεί σε μερικές ημέρες από την Decca και χαρακτηρίζεται ως «μια φευγαλέα αυτοπροσωπογραφία ενός μουσικού σε συνεχή κίνηση».
Τίτλος του «In A Landscape», με τον κορυφαίο γερμανοβρετανό μετα-μινιμαλιστή συνθέτη να συνεχίζει ως φαίνεται και με αυτή τη δουλειά να βαδίζει στο ιδιαίτερο μονοπάτι που έχει ο ίδιος χαράξει.
Χρησιμοποιώντας με την ίδια ευκολία τα παραδοσιακά όργανα αλλά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και επενδύοντας-σχολιάζοντας με τις μελωδίες του τις «ήσυχες απολαύσεις» των ανθρώπων αλλά και τα «μεγάλα ερωτήματα της ζωής».