Πλούσιο, ενδιαφέρον και πολυσύνθετο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τους ερχόμενους μήνες, με συναυλίες, ρεσιτάλ όπερας, βραδιές αφιερωμένες στην παράδοση, θεατρικές παραστάσεις, προβολές, διαλέξεις, παραστάσεις χορού, εκθέσεις, ακόμα και φεστιβάλ ποίησης. Ιδιαιτέρως σημαντική εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας περιόδου λειτουργίας του Μεγάρου, είναι βεβαίως το αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας γκαλά, στις 24 Σεπτεμβρίου. Και έπεται εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Δύο για την Κάλλας
Η διάσημη ρωσίδα υψίφωνος Ελένα Στίκινα και ο δικός μας διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς είναι οι δύο καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στη μνήμη της ελληνίδας ντίβας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Θα τους συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό. Οι δύο λυρικοί τραγουδιστές στη μοναδική αυτή εμφάνιση «σταχυολογούν από το ευρύ ρεπερτόριό τους αγαπημένες άριες της ιταλικής ρομαντικής όπερας (με έμφαση στον αθάνατο Τζουζέπε Βέρντι)».
Η ώρα της ποίησης
Την ίδια ημέρα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος θα φιλοξενηθεί το «9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών». Η διοργάνωση θα ξεκινήσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ποίηση σε βρίσκει». Δεκαπέντε Έλληνες και ξένοι ποιητές, καθισμένοι σε ένα μεγάλο τραπέζι, θα διαβάσουν χαμηλόφωνα το ποίημα που αγαπούν. Ηθοποιοί θα απαγγέλλουν σερβίροντας ταυτόχρονα κόκκινο κρασί στα ποτήρια των ποιητών, ενώ η ζωντανή μουσική θα «συμπληρώνει με μελωδίες την εορταστική ατμόσφαιρα» σε «μια βραδιά λέξεων, ήχων, στίχων, μουσικής, κίνησης, βίντεο». Μεταξύ άλλων θα διαβάσουν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Ζέφη Δαράκη, Αναστάσιος Βιστωνίτης, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Παντελής Μπουκάλας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Alicia Stallings, Knut Odegaard κ.ά. Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, σκηνογραφική επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη και Αναστασία Χατζάρα.
Παραδόσεις της Ηπείρου
«Αλησμονώ και χαίρομαι» είναι ο τίτλος συναυλίας παραδοσιακής μουσικής που θα παρουσιαστεί στις 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Νέοι στην ηλικία οργανοπαίκτες παραδοσιακής μουσικής και καταξιωμένοι τραγουδιστές σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων που αναλαμβάνει το χορευτικό μέρος θα ερμηνεύσουν τραγούδια από το Ζαγόρι, την Κόνιτσα, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και άλλα μέρη της Ηπείρου, τα οποία αναφέρονται στην ξενιτιά και στην αγάπη. Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Μουσικές και θέατρο
Ο Γιώργος Μπάνος (βιολί) και η Λητώ Θώμου (πιάνο) ερμηνεύουν γάλλους συνθέτες στις 9 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Την ίδια ημέρα η υψίφωνος Μαρία Κόκκα και ο πιανίστας Δημήτρης Γιακάς συμπράττουν σε παραγωγή όπου ο θεατρικός μονόλογος του Ζαν Κοκτό «Η ανθρώπινη φωνή» και η ομότιτλη όπερα του Φρανσίς Πουλένκ που βασίζεται στο έργο του Κοκτό παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση. Στην αίθουσα Υποσκήνιο.
Ο συνθέτης και μαέστρος Απόλλων Κουσκουμβεκάκης και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου και Μιχάλης Δημητρακάκος παρουσιάζουν αφιέρωμα στο ελληνικό αστικό τραγούδι (Αττίκ, Χαιρόπουλος, Σουγιούλ, Γιαννίδης κ.λπ.) στις 11 του μήνα. Τα διαχρονικά τραγούδια που θα ακουστούν ενορχηστρώθηκαν από τον Α. Κουσκουμβεκάκη, έπειτα από ειδική παραγγελία της ΕΡΤ, για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής. Συμμετέχουν χορευτές του Tango Amanti. Την επομένη το Τρίο El Greco μάς ταξιδεύει «από τον γερμανικό ρομαντισμό του Μπραμς και το τσεχικό ιδίωμα του Ντβόρζακ έως το ατμοσφαιρικό ύφος του Αρμένιου Μπαμπατζανιάν». Ο Φαίδων Μηλιάδης παίζει βιολί, ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος βιολοντσέλο και η Αλεξία Μουζά πιάνο.
Εικόνες της πικρής μνήμης
Στις 13 και στις 14 Οκτωβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου 1922-1924». Η ταινία είχε προβληθεί για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το 2012 αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια. Θέμα της ο διωγμός και ο ξεριζωμός με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. «Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και άγνωστο φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε και συντηρήθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας & Proteus NY στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτρια, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία» που συγκινεί βαθιά καθώς ξυπνάει πικρές εθνικές μνήμες.
Ηχοι παλαιοί και νέοι
Η επιστροφή των ερμηνευτών κλασικής μουσικής «σε ιστορικά όργανα και ιστορικές τεχνικές εκτέλεσης δεν έγινε ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ήδη από τη δεκαετία του ’70 δεν φοβήθηκαν να προτείνουν έναν «παλιό» ήχο ως αυθεντικά νέο, επίκαιρο και καλλιτεχνικά ζωντανό ήταν ο ισπανός μαέστρος Ζόρντι Σαβάλ, που ως εκτελεστής βιόλας ντα γκάμπα γνώριζε σε βάθος τα μυστικά της παλιάς μουσικής». Ο καλλιτέχνης εμφανίζεται τώρα στο Μέγαρο μαζί με τη Le Concert des Nations, την ορχήστρα που ο ίδιος δημιούργησε και καθοδηγεί, για να παρουσιάσει κορυφαία συμφωνικά έργα του Φέλιξ Μέντελσον «που συνδυάζουν τη ρυθμική ζωντάνια με τον μελωδικό λυρισμό». Στις 16 Οκτωβρίου.
Την επομένη (17 Οκτωβρίου) οι λυρικοί καλλιτέχνες Θεοδώρα Μπάκα και Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα ερμηνεύσουν γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα για φωνή και πιάνο του Ηλία Ανδριόπουλου. Τους συνοδεύει ο πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου. Ο πιανίστας και συνθέτης Λούμπομιρ Μέλνικ θα δώσει ρεσιτάλ στις 18 Οκτωβρίου. Ο καλλιτέχνης «είναι εμπνευστής μιας νέας γλώσσας στο πιάνο, η οποία ονομάζεται Continuous Music και βασίζεται σε μια νέα τεχνική που απαιτεί υψηλού επιπέδου δεξιότητες προκειμένου να απελευθερωθεί η «φυσική φωνή» του οργάνου. Η μουσική του έχει τις ρίζες της στο κλασικό πιάνο. Ο ίδιος έχει επηρεαστεί από συνθέτες όπως ο Λιστ και ο Μπραμς, ωστόσο εξίσου σημαντικές είναι οι επιρροές του από την ανατολική φιλοσοφία και τη μινιμαλιστική μουσική. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο υβρίδιο, ένα κράμα από μοντέρνες ρομαντικές αρμονίες και μελωδίες».
Για όλη την οικογένεια
Μερικοί από τους κορυφαίους σολίστ και το Corps De Ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας της Οδησσού προσκαλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κλασικό χορό παρακολουθώντας το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» σε πρωτότυπη μουσική του Πολωνού Μπογκντάν Παβλόφσκι και χορογραφία του Γκένριχ Μαγιόροφ. Στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου.
Και οι «Σκιές στο πεντάγραμμο» που θα ξεκινήσουν στις 21 Οκτωβρίου και θα παιχτούν πολλές φορές μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου απευθύνονται στα παιδιά καθώς «συνδυάζουν την όπερα, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό Καραγκιόζη και το σύγχρονο θέατρο σκιών». Ερμηνεία θεάτρου σκιών Ηλίας Καρελλάς, τραγούδι-σαντούρι Αρετή Κετιμέ, λυρικό τραγούδι-σαξόφωνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη. Σε όλη την οικογένεια απευθύνεται και η μουσικοθεατρική παράσταση «Ροβινσώνας Κρούσος» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τις 4 Νοεμβρίου.
Από τον Ραβέλ στον Χατζιδάκι…
Η εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη νέα περίοδο λειτουργίας της θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο γερμανός αρχιμουσικός Ματίας Φορέμνι, ενώ σολίστας στο πιάνο θα είναι ο Αντρέι Γκαβρίλοφ. Θα παρουσιαστούν έργα Κουρτ Βάιλ («Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», Σουίτα), Ραβέλ (Κοντσέρτο για πιάνο – αριστερό χέρι – και ορχήστρα σε ρε μείζονα και «Δάφνις και Χλόη», Σουίτα αρ. 2) και Προκόφιεφ (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε ρε ύφεση μείζονα, έργο 10).
Στις 24 του μήνα η Ελενα Παπανδρέου θα ερμηνεύσει στην κιθάρα της Μάνο Χατζιδάκι (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), ενώ στις 25 του μήνα ο νοτιοκορεάτης πιανίστας Σονγκ-Τζιν Τσο θα ερμηνεύσει Χάιντν, Ραβέλ, Μότσαρτ και Λιστ. Τον Οκτώβριο θα κλείσουν ο βιολοντσελίστας Κωνσταντίνος Σφέτσας και ο πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος με πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν, Ντβόρζακ, Τσαϊκόφσκι και Σνίτκε.
…και από τον Ραχμάνινοφ στον Μπαλτά
«Ο Μορικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ – φαντασία για πιάνο σε μια πρωτότυπη ιδέα του Ρένου Χαραλαμπίδη»: Πρόκειται για μία ώρα συνεχόμενης μουσικής που έχει τη δομή συμφωνικού έργου και όπου τα αριστουργήματα των δύο συνθετών «συναντιούνται σε ένα ονειρικό τοπίο και συνομιλούν». Ο Θωμάς Μαργέτης που έχει και τη μουσική επιμέλεια θα είναι στο πιάνο. Ο Ρ. Χαραλαμπίδης θα προλογίσει. Στις 2 Νοεμβρίου.
Η ΚΟΑ θα επιστρέψει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 3 του μήνα για να παρουσιάσει τη Συμφωνία αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 63 του Ελγκαρ και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Ραχμάνινοφ. Μουσική διεύθυνση:Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ. Στο πιάνο ο Κίριλ Γκέρσταϊν. Η ΚΟΘ θα τιμήσει και τον αρχιμουσικό και συνθέτη Αλκη Μπαλτά ανεβάζοντάς τον στο πόντιούμ της αλλά και παρουσιάζοντας δύο καινούργια συμφωνικά του έργα σε α’ εκτέλεση, στις 10 Νοεμβρίου.
Για τους φίλους της τζαζ
Το Flying Jazz Trio θα ερμηνεύσει μουσική – τι άλλο; – τζαζ στις 4 Νοεμβρίου. Στις 5 του ίδιου μήνα η Σαμάρα Τζόι και το τρίο της θα πάρουν τη σκυτάλη με τις δικές τους τζαζ μελωδίες. Τζαζ, μπολιασμένη με ήχους της Μεσογείου και της Ανατολής, θα παρουσιάσει στις 7 Νοεμβρίου το Alekos Vretos Quartet, ενώ στις 9 Νοεμβρίου ο αμερικανός σαξοφωνίστας Τζόσουα Ρέντμαν θα παρουσιάσει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Where Are We».
Το τρίο των Γκιλάντ Χέξελμαν (κιθάρα), Πέτρου Κλαμπάνη (μπάσο) και Ντάνιελ Ντορ (ντραμς) αποτίει φόρο τιμής στους Μπιτλς, στις 11 Νοεμβρίου. Εμφανίσεις της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αρμενίας (12/11), του Κουαρτέτου Ébène (16/11), της ΚΟΑ για τα 70 χρόνια του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (19/11) και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο (30/11) συμπληρώνουν, μαζί με άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα του Νοεμβρίου. Και έπεται συνέχεια.