Το «MEGA Σαββατοκύριακο» επιστρέφει στον στίβο της ενημέρωσης με τη μαχητικότητα, την ψύχραιμη ματιά και την πολυθεματικότητα που το κάνουν να ξεχωρίζει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη θέση της τηλεθέαση. Το επιτυχημένο ενημερωτικό magazino του Σαββατοκύριακου με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 05.40, στο MEGA.
Πέμπτη σεζόν ξεκινά για την πρωινή ενημέρωση του Σαββατοκύριακου στο MEGA. Υπάρχει άγχος πριν από την πρώτη «καλημέρα» της σεζόν;
Ντίνος Σιωμόπουλος: «Υπάρχει ανυπομονησία να πούμε καλημέρα για πέμπτη τηλεοπτική σεζόν σε όλους όσοι μας βάζουν στο σπίτι τους από νωρίς το πρωί, πίνουν τον καφέ τους παρέα μας, μας στέλνουν τις καλημέρες τους, ζητούν απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και τους απασχολούν και εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους το «MEGA Σαββατοκύριακο». Αγχος όχι».
Στέλλα Γκαντώνα: «Σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα της εκπομπής μας, που μπαίνει πλέον στην πέμπτη σεζόν. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει άγχος; Αγχος υπάρχει πάρα πολύ! Υπάρχει όμως ακόμα μεγαλύτερη χαρά και προσμονή να επιστρέψουμε. Και αυτή τη χρονιά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται τα τελευταία χρόνια με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα, καθαρή ματιά στα γεγονότα και φυσικά θα μοιραστούμε με τους τηλεθεατές και στιγμές με γερές δόσεις χιούμορ».
Τι προσδοκίες έχετε για αυτή την τηλεοπτική χρονιά και ποια είναι τα θέματα στα οποία θα δώσει έμφαση η εκπομπή εφέτος; Θα υπάρξουν αλλαγές;
Ν.Σ.: «Αδιαμφισβήτητα κάθε τηλεοπτική χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Αλλωστε αυτή καθορίζεται από την επικαιρότητα που ποτέ δεν είναι ίδια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια θέματα, πολύ σοβαρά θα έλεγα, που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην ειδησεογραφία, στα οποία οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις και, το βασικότερο, ουσιαστικές λύσεις. Πάρτε για παράδειγμα την ακρίβεια που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Προφανώς και σε αυτή την τηλεοπτική χρονιά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα αναδείξουμε ως εκπομπή αλλά δεν θα είναι το μόνο. Υπάρχουν πολλά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η έξαρση της εγκληματικότητας και η ενδοοικογενειακή βία, οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, ενώ θα παρακολουθούμε στενά και όλες τις πολιτικές εξελίξεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλλά και το τι συμβαίνει έξω από τα ελληνικά σύνορα».
Σ.Γ.: «Η βασική προσδοκία για την εφετινή τηλεοπτική χρονιά είναι ο κόσμος να επιλέξει ξανά το «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ενημέρωσή του. Είναι το πιο δύσκολο στοίχημα για εμάς. Κάθε σεζόν, είναι σαν να είναι η πρώτη σεζόν! Εγώ τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι. Τόσο εμείς όσο και όλη η ομάδα μας μπροστά και πίσω από τις κάμερες θα παλέψουμε για το καλύτερο. Ολος ο μηχανισμός είναι στις επάλξεις και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμφαση δίνουμε πρωτίστως στο ρεπορτάζ. Στα προβλήματα και γενικότερα σε ό,τι συμβαίνει εκείνη την ώρα. Είτε είναι θέματα της οικονομίας είτε της πολιτικής. Εν τέλει όλα είναι θέματα της κοινωνίας και μας αφορούν όλους».
Από την πρώτη σεζόν η εκπομπή σημείωσε πολύ καλές αποδόσεις στην τηλεθέαση. Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι αξιολόγησαν και εκτίμησαν οι τηλεθεατές;
Ν.Σ.: «Για μία ακόμη χρονιά οι τηλεθεατές μάς έφεραν στην πρώτη θέση τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ευθύνη και ταυτόχρονα μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τη Στέλλα, θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά στοχεύοντας στο να παρουσιάζουμε και να αναλύουμε την επικαιρότητα όπως ακριβώς διαμορφώνεται με γνώμονα τις ανάγκες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς του κόσμου και όχι με πολιτικές ή άλλες παρωπίδες».
Σ.Γ.: «Τώρα αυτή είναι μία ερώτηση που θα έπρεπε κανονικά να μην απαντηθεί από εμάς! Δειλά-δειλά, αυτό που τολμώ να πω ότι έχει δει ο κόσμος στη δική μας εκπομπή, είναι ο αυθορμητισμός και η χημεία που έχουμε με τον Ντίνο. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να αναδείξουμε τη θεματολογία. Το γεγονός ότι κάνουμε τη δουλειά μας με αντικειμενικότητα, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, χωρίς παρωπίδες και εν τέλει χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις. Ο κόσμος μάς ξέρει. Είμαστε ο εαυτός μας. Η μόνη μας δέσμευση – και υποχρέωση συνάμα – είναι να λέμε τα γεγονότα και τις ειδήσεις ακριβώς όπως είναι».
«Οταν οι τηλεθεατές σε φέρνουν στην πρώτη θέση, από τη μία σε επιβραβεύουν και από την άλλη σου στέλνουν το μήνυμα να συνεχίσεις αναλλοίωτος.»
Τα νούμερα τηλεθέασης είναι στόχος για μια ενημερωτική εκπομπή;
Ν.Σ.: «Στόχος είναι να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε χωρίς υπερβολές και εξάρσεις και όταν ο κόσμος επιβραβεύει αυτή την προσπάθεια τότε η ικανοποίηση που νιώθουμε είναι σημαντική αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι τηλεθεατές κρατώντας στα χέρια τους το τηλεκοντρόλ ουσιαστικά σε αξιολογούν διαρκώς. Βλέποντας τη δουλειά σου, την παρουσία σου, τη διάθεσή σου, την ποιότητά σου, τον ίδιο σου τον εαυτό, κρίνουν αν θα συνεχίσουν να βλέπουν την εκπομπή ή όχι. Οταν σε φέρνουν στην πρώτη θέση, από τη μία σε επιβραβεύουν και από την άλλη σου στέλνουν το μήνυμα να συνεχίσεις αναλλοίωτος».
Σ.Γ.: «Βεβαίως και είναι ένας πολύ μεγάλος στόχος τα νούμερα τηλεθέασης για μία ενημερωτική εκπομπή. Τηλεόραση δεν κάνουμε για εμάς. Κάνουμε για τον κόσμο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις αν το προϊόν σου έχει απήχηση. Κι αν πάλι δεν έχει, για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Εχουν υπάρξει φορές για παράδειγμα που έχουμε κάνει πολύ καλές εκπομπές – που έχουμε φιλοξενήσει κορυφαία πρόσωπα πρώτης γραμμής – και η εκπομπή έχει καταγράψει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Εχει συμβεί και το αντίθετο. Να γίνει μια εκπομπή δηλαδή που για τα δικά μας δεδομένα να είναι μέτρια και να σαρώσει στην τηλεθέαση. Προσωπικά, πάντα κοιτάζω τα νούμερα της τηλεθέασης και με αγχώνουν! Παλεύω, ακόμα, όμως να μην εγκλωβίζομαι σε αυτά».
Εχετε κληθεί να διαχειριστείτε μεγάλα και σοβαρά θέματα της επικαιρότητας. Αισθάνεστε κάθε φορά αυτό το «σφίξιμο» στο στομάχι, ειδικά όταν η είδηση είναι δυσάρεστη, ή με τα χρόνια έχετε αποκτήσει «ανοσία»;
Ν.Σ.: «Προφανώς και αισθάνεσαι αυτό το «σφίξιμο» στο στομάχι γιατί εκτός από επαγγελματίας είσαι πάνω από όλα άνθρωπος με συναισθήματα. Πολλές φορές αισθάνεσαι ότι μπορεί να είσαι εσύ ή κάποιο συγγενικό σου πρόσωπο στη θέση ενός θύματος. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή που παρουσιάζεις μία είδηση πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να συνεχίσεις να λες την είδηση έτσι όπως έχει συμβεί, χωρίς να δείχνεις τη συναισθηματική σου φόρτιση. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά όταν πρόκειται για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα παιδιά, περιπτώσεις βιασμών, σοκαριστικές εικόνες από μεγάλες καταστροφές ή πολεμικές συρράξεις».
Σ.Γ.: «Εχω βαθιά ενσυναίσθηση και σε καμία περίπτωση, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια που είμαι στον χώρο της τηλεόρασης, δεν μπορώ να έχω «ανοσία». Ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία, τη βία κατά των γυναικών και γενικότερα με τα δικαιώματα των μειονοτήτων είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη. Πάντα πίστευα πως «όταν παίρνει φωτιά το σπίτι του γείτονα, θα πάρει και το δικό σου». Από την άλλη, δεν μου αρέσουν οι υπερβολές. Τα δήθεν κλάματα στον αέρα από ορισμένους και οι «drama queen» ρόλοι. Δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε ειδήσεις και όχι να γινόμαστε εμείς η είδηση».
Ζούμε στην εποχή των social media και της AI. Πώς πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοσιογραφία σήμερα;
Ν.Σ.: «Μέσω των κοινωνικών δικτύων η είδηση πλέον μεταδίδεται σχεδόν με ταχύτητα φωτός και πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχει διασταυρωθεί. Ωστόσο κάθε γενιά πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στα μέσα που της προσφέρονται, είτε αυτά αφορούν την ενημέρωση είτε οτιδήποτε άλλο και να βρίσκει δικλίδες ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιογραφικό επάγγελμα θα πρέπει να βασίζεται στο ρεπορτάζ και όχι απλώς σε μία φήμη και ανεξάρτητα από την ταχύτητα αναπαραγωγής μιας είδησης η διασταύρωση της πληροφορίας είναι αυτή που στο τέλος θα κάνει τη διαφορά. Οσον αφορά την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμώ ότι ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή μας. Εύχομαι να είναι προς τη θετική κατεύθυνση».
Σ.Γ.: «Αλίμονο αν δεν επηρέαζαν οι νέες τεχνολογίες και τη δημοσιογραφία. Τα πάντα έχει αγγίξει η επιρροή των social media στις ζωές μας, σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, αφού είναι τεράστια (η επιρροή). Θέλω να στέκομαι στα θετικά που έχει εισαγάγει η τεχνολογία, αφού με τη δύναμη της εικόνας για παράδειγμα έχουμε δει σε κλάσματα του δευτερολέπτου πολλές φορές αποκαλυπτικές ειδήσεις, που ενδεχομένως να τις μαθαίναμε εκ των υστέρων ή και ποτέ, αν δεν υπήρχαν τα social media. Από την άλλη, όλα θέλουν ένα μέτρο. Εύχομαι να μη φτάσουμε σε ένα σημείο που τα πάντα γύρω μας να είναι μηχανές και ρομπότ».
«Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυριαρχήσει και στο κομμάτι της πληροφορίας, αλλά και στο κομμάτι της παραπληροφόρησης.»
Ωστόσο την πρόκληση της παραπληροφόρησης από τα social media πώς την αντιμετωπίζετε;
Ν.Σ.: «Δυστυχώς είναι ένας ιός που εξαπλώνεται επικίνδυνα. Θα πρέπει όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – που στην πραγματικότητα ελάχιστοι απέχουν από αυτά – να φιλτράρουν ό,τι διαβάζουν και ό,τι ακούν γιατί μπορεί η γάγγραινα αυτή να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις».
Σ.Γ.: «Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυριαρχήσει και στο κομμάτι της πληροφορίας, αλλά και στο κομμάτι της παραπληροφόρησης. Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την πρόκληση της παραπληροφόρησης δεν είναι άλλος από το να κάνεις ρεπορτάζ για να επιβεβαιώσεις ή να διαψεύσεις κάτι αντίστοιχο. Το «copy paste» και το να μεταδίδεις μία πληροφορία που δεν την έχεις διασταυρώσει, δεν ενδείκνυται στη δουλειά μας αν θέλεις να λέγεσαι δημοσιογράφος».
Είμαστε προ των πυλών ή βιώνουμε μια ακόμα οικονομική-κοινωνική κρίση;
Ν.Σ.: «Τα τρία μνημόνια έχουν αφήσει ακόμη αρκετές ανοιχτές πληγές στην ελληνική κοινωνία, ενώ η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που εξελίχθηκε σε οικονομική σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε χιλιάδες νοικοκυριά, με την ακρίβεια να πλήττει τους πάντες. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε κοινωνική κρίνοντας κανείς από όλα όσα συμβαίνουν δίπλα μας. Ας ευχηθούμε οι πολιτικοί που αποφασίζουν για εμάς να κάνουν τις σωστές κινήσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Οψόμεθα».
Σ.Γ.: «Ζούμε σε μία κατάσταση πολλαπλών κρίσεων. Από τους διαδρόμους της πολιτικής έως την ακαδημαϊκή κοινότητα ο κόσμος μιλά για παγκόσμιες κρίσεις: κλίμα, υγεία, οικονομία. Οι κοινωνίες δοκιμάζονται και ενίοτε αλλάζουν τις συνήθειές τους. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, πάντως. Είμαστε συμμέτοχοι όλοι, τόσο στις συνέπειες όσο και στις λύσεις που πρέπει να βρεθούν και αυτές θα πρέπει να είναι βιώσιμες».
Η παρουσίαση της συναυλίας στο Βεάκειο
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσετε τη φιλανθρωπική συναυλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που θα γίνει στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Τι σας έκανε να δεχθείτε αυτή την πρόσκληση;
Ν.Σ.: «Κατ’ αρχάς είναι πάρα πολύ τιμητικό να σε επιλέγουν για την παρουσίαση μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης που έχει αμιγώς φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ακόμη πιο τιμητικό όμως είναι όταν αυτή η πρόσκληση προέρχεται από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην εκδήλωση αυτή θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης στους συνανθρώπους που μας χρειάζονται. Θα είναι μία ξεχωριστή βραδιά όπου θα τραγουδήσουν ο Γιάννης Βαρθακούρης, ο Γιάννης Βαρδής και ο Κώστας Καραφώτης, ενώ μαζί τους θα είναι η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς».
Σ.Γ.: «Είναι πολύ μεγάλη μας χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη αποδεχθήκαμε την πρόσκληση που μας έγινε, για να παρουσιάσουμε με τον Δημήτρη Αλφιέρη και τον Ντίνο τη φιλανθρωπική συναυλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που γίνεται μία τόσο μεγάλη δράση από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και βεβαίως σας περιμένουμε όλους εκεί».