«Κι αν έζησες Διόνυσος, ξεψύχησες Μεσσίας»

Η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στον αγώνα για την ανεξαρτησία τιμάται από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό. Ομιλίες, μία συναυλία και μία έκθεση με περισσότερα από 100 προσωπικά του αντικείμενα μας συστήνoυν τον κορυφαίο ρομαντικό της εποχής του

Το ημερολόγιο δείχνει 17 Απρίλιου του 1924. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνει χώρα «ο εορτασμός της εκατονταετηρίδος του θανάτου του Βύρωνος». Εχουν περάσει 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ρομαντικού από ρευματικό πυρετό στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, για την ελευθερία μιας πατρίδας που δεν ήταν η δική του, και ήδη το πρόσωπό του έχει περάσει στη σφαίρα της μυθολογίας. Παρομοιάζεται με μάρτυρες, «ως ο Αγιος Δημήτριος και ο Αγιος Σεβαστιανός» από τον εξέχοντα οικονομολόγο Ανδρέα Ανδρεάδη και αποθεώνεται από τον Κωστή Παλαμά: «Κι αν έζησες Διόνυσος, ξεψύχησες Μεσσίας».

Στις 11 Δεκεμβρίου, η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό τιμά ξανά τον πολύπλευρο ρόλο του Λόρδου Βύρωνα στην εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας με τη διοργάνωση σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία μιας σημαντικής, πολύπλευρης εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό ομιλητή τον Ρόντρικ Μπίτον, καθηγητή της έδρας Κοραή στο Κινγκς Κόλετζ, ειδικό στο έργο και στη ζωή του Λόρδου Βύρωνα και συγγραφέα του βιβλίου «Ο πόλεμος του Μπάιρον» (εκδ. Πατάκη). Την ίδια στιγμή εγκαινιάζει μία σημαντική έκθεση στην οποία παρουσιάζονται προσωπικά αντικείμενά του, ενώ θα ακολουθήσει και συναυλία φιλελληνικής, κλασικής μουσικής.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.