Η μουσική που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Η «Συμφωνία του Λένινγκραντ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς είναι η πνευματική διαθήκη μιας πόλης η οποία μέσα από τον όλεθρο κατάφερε να γράψει τη λαμπρότερη σελίδα της Ιστορίας της. Πάνω απ’ όλα όμως είναι το ειρηνικό «υπερόπλο» στην πανανθρώπινη μάχη για τη νίκη της ζωής επί του θανάτου

«Πριν από μία ώρα τελείωσα τα δύο πρώτα μέρη μιας μεγάλης συμφωνικής σύνθεσης. Αν καταφέρω να τη συνεχίσω, αν μπορέσω να ολοκληρώσω το τρίτο και το τέταρτο μέρος, τότε ίσως να είμαι σε θέση να ονομάσω το έργο αυτό την «Εβδόμη Συμφωνία» μου. Γιατί σας το λέω; Για να ξέρετε όλοι εσείς που με ακούτε ότι η ζωή στην πόλη μας συνεχίζεται κανονικά…».

Ηταν 17 Σεπτεμβρίου 1941 όταν με τα λόγια αυτά ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς απευθυνόταν στους συμπολίτες του σε μια προσπάθεια να τους δώσει κουράγιο καθώς η πολιορκία του Λένινγκραντ (της νυν Αγίας Πετρούπολης) από τους Γερμανούς είχε αρχίσει πριν από λίγες, μόλις, ημέρες. Προφανώς κανείς δεν υποψιαζόταν, ακόμη, ότι έμελλε ν’ αποβεί μια από τις φοβερότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια στην παγκόσμια Ιστορία: κράτησε περίπου 900 ημέρες και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γενοκτονία, αφού στο διάστημα αυτό έχασε τη ζωή του το 1/3 του πληθυσμού της πόλης, δηλαδή ένα εκατομμύριο άνθρωποι…

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.