Η μεγάλη επιστροφήτου Μεγκρέ στο πανί

Ενενήντα ένα χρόνια μετά τη γέννησή του, το μεγαλύτερο λαγωνικό της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας, δημιούργημα του βέλγου συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν, απασχολεί και πάλι τον κινηματογράφο με τη μορφή του Ζεράρ Ντεπαρντιέ

«Αρχισα να γράφω όταν άρχισα να σκέφτομαι» είχε πει ο Ζορζ Σιμενόν, του οποίου το πρώτο μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε όταν ήταν 16 χρόνων. Εκείνη την εποχή ο Σιμενόν, που γεννήθηκε στη Λιέγη στις 13 Φεβρουαρίου 1903, φιλοδοξούσε να γίνει ιερέας, όμως η μητέρα του τον έβαλε μαθητευόμενο δίπλα σε… ζαχαροπλάστη. Ο μικρός Ζορζ δεν άντεξε τη διαδικασία και έπιασε δουλειά σε ένα βιβλιοπωλείο. Αργότερα τον έλκυσε η δημοσιογραφία και έφυγε για το Παρίσι. Το 1921, με το ψευδώνυμο Ζορζ Σιμ, άρχισε να γράφει για λογαριασμό ενός εκδοτικού οίκου λαϊκής κατανάλωσης και κάπως έτσι έμαθε τα μυστικά της τέχνης του γραψίματος. «Υπολόγιζα ότι αν έγραφα ένα τέτοιο βιβλίο κάθε τρεις μέρες, στα 28 μου θα είχα και κότερο και αυτοκίνητο» είχε πει. Τα απέκτησε πράγματι, αλλά ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ένας: ο επιθεωρητής Μεγκρέ.

Ο Σιμενόν χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα όταν παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μεγκρέ το 1931 στο μυθιστόρημα «Πιετρ ο Λετονός». Είχαν προηγηθεί 17 μυθιστορήματα, εννέα διηγήματα και η χρήση 27(!) διαφορετικών ψευδωνύμων. Ο «Πιετρ ο Λετονός» γράφτηκε στα σύνορα Ολλανδίας και Γερμανίας, ενώ μέχρι τον θάνατό του στις 4 Σεπτεμβρίου 1989 στη Λωζάννη της Ελβετίας, ο Σιμενόν, ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς, είχε εκδώσει περισσότερα από 190 μυθιστορήματα, περισσότερα από 140 διηγήματα και εκατοντάδες δημοσιογραφικά κείμενα. Και ο Μεγκρέ ήταν πάντα ο σταρ του.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.