Κανέναν δεν άφησε ασυγκίνητο ο πρόσφατος θάνατος της Μάγκι Σμιθ, της σπουδαίας ηθοποιού που πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου και υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του θεάτρου και του κινηματογράφου για περισσότερες από έξι δεκαετίες αλλά και μία από τις 17 μόλις συναδέλφους της που έχουν κερδίσει βραβείο Οσκαρ, Τόνυ και ΕΜΜΥ.

Γεννημένη στις 28 Δεκεμβρίου 1934, η Σμιθ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον καλλιτεχνικό κόσμο. Η καριέρα της ξεκίνησε στη θεατρική σκηνή τη δεκαετία του 1950, με συμμετοχές σε σημαντικές παραγωγές του Royal Shakespeare Company. Οι ερμηνείες της σε έργα όπως «Βασιλιάς Ληρ» και «Λυσιστράτη» αναδείκνυαν το εύρος και το βάθος του ταλέντου της. Στον κινηματογράφο, η Σμιθ κέρδισε δύο βραβεία Οσκαρ, το πρώτο για την ταινία «Η δεύτερη νιότη της Τζιν Μπρόντι» (1969) και το δεύτερο για το «California Suite» (1978).

Μέσα στα χρόνια εντυπωσίασε με τις συμμετοχές της σε φιλμ όπως το «Δωμάτιο με θέα» (1985), «Τσάι με τον Μουσολίνι» (1999), «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» (2001) και «Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ» (2011). Οι νεότεροι θαυμαστές της θα τη θυμούνται πάντοτε χάρη στον ρόλο της καθηγήτριας Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ, έναν χαρακτήρα που την έκανε παγκοσμίως αναγνωρίσιμη. Παρ’ όλα αυτά, δεν εγκατέλειψε ποτέ το θέατρο, συμμετέχοντας σε παραγωγές όπως το «The Lady in the Van» (μια παράσταση που μεταφέρθηκε με επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη το 2015), συνεχίζοντας να εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητα των ερμηνειών της.

Στα τελευταία χρόνια της καριέρας της, η Σμιθ ξεχώρισε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey» (2010-2015), κερδίζοντας την εκτίμηση και την αγάπη του κοινού ως η πάντα καυστική Βάιολετ Κρόλεϊ.

Η Σμιθ ανήκε σε μια γενιά βρετανίδων ηθοποιών που εξελίχθηκαν σε ζωντανούς θρύλους. Με την Τζούντι Ντεντς ειδικά υπήρξαν και επιστήθιες φίλες για περισσότερα από εξήντα χρόνια, καθώς γνωρίστηκαν πρώτη φορά τη δεκαετία του ’50 στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου. Η 89χρονη σήμερα Ντεντς, γεννημένη 19 ημέρες πριν από τη Σμιθ, ακολούθησε και εκείνη μια παρόμοια πορεία με μακρά και παραγωγική θητεία στο θέατρο, εντυπωσιακές ερμηνείες στο σινεμά, «Ιρις» (2001), «Ημερολόγιο ενός Σκανδάλου» (2006) και «Philomena» (2013), ενώ παράλληλα κάθε νέα γενιά σινεφίλ τη μάθαινε χάρη στη σταθερή της παρουσία στις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ ως Μ.

Η Τζούντι Ντεντς στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ»

Εχει τιμηθεί και με ένα Οσκαρ, Β’ Γυναικείου Ρόλου, το 1999 για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ». Οι δύο όχι μόνο συνεργάζονταν συχνά αλλά η Σμιθ έχει παίξει και με τον Φίντι Ουίλιαμς, γιο της Τζούντι, στο «Εγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ», ενώ η Ντεντς συνεργάστηκε με τον Τόμπι Στίβενς, γιο της Μάγκι στο «Πέθανε μια άλλη μέρα» (2002).

Υπάρχει όμως και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, γεννημένη στις 30 Ιανουαρίου 1937, μια από τις πιο σημαντικές και πολυβραβευμένες ηθοποιούς αυτής της γενιάς, με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες. Προέρχεται από τη διάσημη οικογένεια των Ρεντγκρέιβ, γνωστή για την παράδοσή της στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η Ρεντγκρέιβ έχει διακριθεί με πολυάριθμες βραβεύσεις, όπως Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, Τόνυ και ΕΜΜΥ (ανήκει στην ίδια περίβλεπτη λίστα με τη Σμιθ) ενώ οι ερμηνείες της σε κλασικά έργα του Σαίξπηρ, αλλά και σε ταινίες όπως η «Julia» (1977), της χάρισαν διεθνή αναγνώριση.

«Mary, Queen of Scots» (1971) με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στον ομώνυμο ρόλο. .

Αξίζει φυσικά να θυμίσουμε και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές καταθέσεις της όπως τον ρόλο της στην «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» (1992) και στην «Εξιλέωση» (2007).

Πέρα από την επαγγελματική της πορεία, η Ρεντγκρέιβ υπήρξε και παθιασμένη ακτιβίστρια, υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες σε όλη τη ζωή της, έχει βρεθεί μάλιστα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για το προσφυγικό ζήτημα, ένα θέμα για το οποία σκηνοθέτησε η ίδια το ντοκιμαντέρ «Sea Sorrow» (2017). Αξίζει πάντως να δει κανείς αυτές τις μέρες στην πλατφόρμα Prime Video το ντοκιμαντέρ «Nothing Like A Dame» («Τσάι με τις Κυρίες», 2018) όπου η Ντεντς και η Σμιθ ανατρέχουν στην πορεία τους και εξηγούν τι έχει κάνει τόσο ξεχωριστές τις ηθοποιούς της γενιάς τους παρέα με τις θρυλικές θεατρίνες Αϊλίν Ατκινς, 90 ετών σήμερα, και Τζόαν Πλόουραϊτ, τη χήρα του Λόρενς Ολίβιε, η οποία θα κλείσει στις 29 Οκτωβρίου τα 95.